Room

Den unge kvinde Joy har i syv år været indespærret i et haveskur af en mand, der misbruger hende seksuelt. I dette 'værelse' har hun født og opfostret drengen Jack, der kun kender omverdenen som en fiktion fra tv og mors skrøner. Da Jack fylder fem år, indvier Joy ham i sandheden og prøver at overtale ham til at flygte. Men hvordan vil drengen takle den store verden udenfor det velkendte værelse? © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama
Instruktør Lenny Abrahamson
Medvirkende Brie Larson, Jacob Tremblay, Joan Allen, William H. Macy
Spilletid 118 min.
Biopremiere 17.03.2016
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Abrahamsons filmiske bedrift er at kunne åbne det rum for os, at bringe os så nær lille Jacks begrænsede udsyn, at placere og bevæge kameraet, så vi vænner os til, at dette rum jo er netop det for Joy og for Jack: en hel verden."

Berlingske
"...et drama, der sætter fingeren på en af vores verdens mest uforståelige uhyrligheder, men den gør det på en humanistisk facon og uden at slå mønt på det makabert fascinerende ved kidnapninger og indespærring af mennesker i kældre og andre lukkede rum i årevis. Jeg er normalt varsom med at bruge begrebet »mesterværk«, men her er det på sin plads for blandingen af det modige og det vedkommende."

Jyllands-Posten
"Den fantastiske Jacob Tremblay indtager rollen som Jack med en så rørende autenticitet, at det er vanskeligt at sætte ord på. En ting er, at alle hans replikker klinger troværdigt, noget andet er, at hans krop, øjne og gestik spiller med på en måde, som sjældent ses hos børneskuespillere."

Information
"... en bemærkelsesværdig og stærk film ..."

Ekstra Bladet
"Den horrible del af historien underdrives bestemt ikke, men filmens egentlige fokus er ikke kidnapningen; det er snarere en historie om menneskelige relationer, virkelighedsperception og mediemaskineriet. Hvilket bestemt ikke gør den mindre relevant."

B.T.
"Filmen er måske ikke for alle, men jeg var 'sammen med' Mor og Jack hele vejen - både i det klaustrofobiske' rum' og i den 'store nye verden' efterfølgende."

Cinemazone
"... en overrumplende følelsesmæssig oplevelse ..."

Ekko
"... 'Room' virker, fordi følelsesmanipulationen på samme tid undergraves og styrkes af en vild fornyelse og generøsitet i omgangen med den på overfladen plat melodramatiske idé."

Brugere

28/03-16I rummet kan ingen høre dig
*spoilers*

En ung kvinde har siddet fanget i det samme værelse i syv år, efter at hun som 17-årig blev bortført på åben gade. Voldtægterne fra værelsets ejer har givet hende en nu 5-årig søn, og sammen lægger mor og søn en dristig flugtplan.

Som det fremgår, er fortællingen i "Room" - baseret på romanen af samme navn af Emma Donoghue, som selv har skrevet manuskriptet - inspireret af de virkelige sager med mænd, der bortfører kvinder og holder dem fanget i et skræmmende mønster af dominans og misbrug. I første halvdel af "Room" får vi da også effektivt etableret det forfærdelige, monotone liv for mor og søn i et usselt værelse, hvor sønnen hver aften må gemme sig i skabet, mens hans far voldtager hans mor.

Men det er først i den anden halvdel, efter flugten, at filmen for alvor ...

02/03-16Årets overraskelse.
Lad for guds skyld være med at læse noget om filmen, inden du ser den. Jeg vidste absolut intet, før jeg så den - og det giver det hele en ekstra dimension. Så vil man opleve det hele på samme måde som Jack gør det, og som jeg tror det var meningen fra både forfatter og instruktør. Ihvertfald de første ca. 20 minutter. Brie Larson fortjener både den Golden Globe og den Oscar som hun fik for rollen. Det er en virkelig stor præstation. Men lige så stor ros skal gå til Jacob Tremblay, som spiller så hjerteskærende ægte at man tror det er løgn. Det burde ikke kunne lade sig gøre det han gør. Selvom filmen er det modsatte af "Home alone" - så har han den samme uskyldige nysgerrighed som Kevin McCallister (Macaulay Culkin) havde. Fantastisk udført af instruktør (Lenny Abrahamson, som burde vær...

29/02-16Hjerteskærende 1
Instruktør Lenny Abrahamson, der stod bag den morsomme og ret originale kommedie "Frank" leverer her et dybfølt drama og en historie, der fænger max fra første til sidste billede. En gribende historie om en ung kvinde, der blev bortført som resulterede i en graviditet og så et barn, mens hun var indespærret.

Uhyggeligt nænsom skildring af mor/søn forhold under de dårlige levevilkår og selve flugten, men det er også i høj grad en film om livet udenfor de fire vægge og konfrontationen med den barske omverden, som kræver tilvænning om som rummer andre problemer.

Blændende skuespil af den oscarvindende Brie Larson, der spiller med stor overbevisning. Den unge Jacob Tremblay leverer en af de bedste børnepræstationer hidtil set og er fuldkommen troværdig og spiller så ægte og indlevende....

Fakta

Medvirkende
Joy 'Ma' Newsome Brie Larson
Jack Newsome Jacob Tremblay
Nancy Newsome Joan Allen
Robert Newsome William H. Macy
Gamle Nick Sean Bridgers
Leo Tom McCamus
Dr. Mittal Cas Anvar
Betjent Parker Amanda Brugel
Betjent Grabowski Joe Pingue
Laura Megan Park
Bag kameraet
Instruktion Lenny Abrahamson
Produktion David Gross, Ed Guiney
Manuskript Emma Donoghue, Emma Donoghue
Fotografi Danny Cohen
Klip Nathan Nugent
Scenografi Ethan Tobman
Musik Stephen Rennicks
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Flugt, Frihed, Fødselsdag, Interview, Isolation, Kidnapning, Mor-søn, Sexslave
Premieredatoer
Biograf 17.03.2016
Øvrige oplysninger
Land Canada, Irland
Produktionsår 2015
Spilletid 118 min.
Trailer Eksternt site
Selskab Element Pictures, No Trace Camping, A24
Biodistributør United International Pictures

Se også...