The Boxer

Danny kommer ud af fængslet efter 14 år for en IRA-aktion. Han vil starte sin boksekarriere igen, samtidig med, at han prøver at nærme sig sin kæreste Maggie, der nu er "Krigs-fangebrud". Men selv om han helst vil blande sig uden om, dukker den nordiske konflikt snart op alle vegne i hans liv igen. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Drama
Instruktør Jim Sheridan
Medvirkende Daniel Day-Lewis, Emily Watson, Brian Cox, Daragh Donnelly
Spilletid 114 min.
Biopremiere 13.02.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Rocky gå hjem

Indtrængende og sympatisk boksefilm om den nordiske konflikt

Jim Sheridan har tidligere med "In the name of the Father" beskæftiget sig med den nordirske konflikt, og med sin nye film "The Boxer" vender han tilbage til den igen. Der er da også konfliktstof til utallige film i den onde voldsspiral i "the trouble", som nordirerne selv kalder situationen. Alle kan se katastrofen, men ingen vil give sig en milimeter for at stoppe den. Der er dog trods alt, som filmen også viser, kommet en skrøbelig våbenhvile i stand, som har tændt et lille håb - uden nogen dog er i tvivl om, at situationen kan eksplodere igen hvert sekund.

Daniel Day-Lewis spiller bokseren Danny, der har spildt 14 år af sit liv i fængslet, efter han blev taget i en IRA-aktion. Nu er han dødtræt af krigen og IRA, og vil bare have ro til at begynde at bokse igen. Men der er problemer, for Danny havde, før han røg i spjældet, et forhold til Maggie, spillet af Emily Watson. Hun giftede sig senere med hans bedste ven, som nu også sidder i fængsel, og har efterladt hende som "krigsfangebrud", som det koster et par knæskaller at pille ved. Men følelserne mellem de to blusser selvfølgelig op igen, og da Danny åbner en bokseklub, hvor både protestanter og katolikker er velkomne, er han snart begravet til halsen i nordirlandkonflikten igen.

Afdæmpet og ægte

Den person som har castet "The Boxer" har haft en ualmindelig heldig hånd under prøvefilmingen. Daniel Day-Lewis slidte og barske udtryk er perfekt til rollen som den prøvede bokser, og samtidig har han lært sig boksningens bevægelser og teknik, så det ser meget overbevisende ud. Og Emily Watson er netop ikke fotomodel-køn, så hun virker utroværdig i miljøet, men derimod lidt lurvet og melankolsk i det, så man tror på hendes figur. Skuespillet er afdæmpet, og det er hele filmen på en måde også. Den er fortalt i et diskret, underspillet filmsprog, med et smadret Belfast i baggrunden, og en meget lidt bombastisk lydside.

Netop lydsiden er et af de steder, hvor det er meget tydeligt, at det her er engelsk film, og ikke en Hollywoodproduktion. Der er ikke noget "Rocky" over boksekampene, hvor vi f.eks. ikke får den afgørende kamp mod den uovervindelige mester med triumferende underlægningsmusik. Og personskildringen er flertydig, så også skurkene har gode sider, og personernes dilemmaer er lige netop så umulige som de må være for rigtige mennesker i Belfast. Der er ingen lette løsninger.

Blandingen af bred underholdningsfilm og den politiske behandling af et umuligt problem fungerer overraskende godt, især som filmen skrider frem, og man gradvist bliver involveret i personerne. Man kan ikke andet end have respekt for en film, der tager det svære standpunkt, at freden trods de næsten uoverskuelige forhindringer, og konfliktens uendeligt komplicerede karakter er den eneste vej frem, selv om også vejen til den er brolagt med bitre tilbageslag. Det er en medrivende og indtrængende film, der rækker langt ud over bare Nordirlands situation.

Brugere

21/03-03Den Umulige Kærlighed
Anonym
Tidligere boksetalent (Lewis), der har ødelagde sin karriere ved at medvirke til terrorisme, i den irske undergrundshær I.R.A., bliver efter 14 år i fængsel løsladt og vender tilbage til sit gamle kvarter, hvor han nu gerne bare vil have fred til at åbne en bokseklub for både katolikker og protestanter. Men fortidens skygger indhenter ham.

Smukt irsk kærlighedsdrama, der tegner et lidet flatterende billede af I.R.A. som en terrororganisation der bruger mafiametoder.

Egentlig på mange måder en god film, men den kan ikke undgå at virke en smule langtrukken indimellem.

Filmen er holdt i grå nuancer, for at understrege håbløsheden i Nordirland.

Fakta

Medvirkende
Danny Flynn Daniel Day-Lewis
Maggie Emily Watson
Joe Hamill Brian Cox
Fængselsbetjent Daragh Donnelly
Fængselsbetjent Frank Coughlan
Fængselsbetjent Sean Kearns
Betty Maria McDermottroe
Sean David McBlain
Ike Weir Ken Stott
Patsy Eleanor Methven
Harry Gerard McSorley
Bag kameraet
Instruktion Jim Sheridan
Produktion Arthur Lappin, Jim Sheridan
Manuskript Jim Sheridan, Terry George
Fotografi Chris Menges
Klip Clive Barrett, Gerry Hambling
Scenografi Chris Menges
Musik Gavin Friday, Maurice Seezer
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Bokser, Efter fængslet, IRA
Premieredatoer
Biograf 13.02.1998
Øvrige oplysninger
Land England, Irland, USA
Produktionsår 1997
Spilletid 114 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 12.177
Selskab Universal Pictures
Biodistributør Scanbox

Se også...