Jeg, Daniel Blake (I, Daniel Blake)

Daniel Blake har været snedker i en menneskealder. Da han pludselig bliver ramt af en sygdom, må han sige sit job op og bede staten om hjælp til hverdagen. Livet er ikke nemt, når man skal følge statens forvirrende og ydmygende regelrytteri, men Daniel gør sit bedste for at holde hovedet højt og samtidig hjælpe andre, der har brug for en hånd. © Scope

Produktionsår 2016
Genre Drama
Instruktør Ken Loach
Medvirkende Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy, Briana Shann
Spilletid 100 min.
Biopremiere 22.12.2016
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...en tiltrængt film til tiden."

Berlingske
"At se Daniel kæmpe med skemaer på en computer - han har aldrig siddet foran sådan en før - er hjerteskærende, ligesom det er uendelig trist at se, hvordan han langsomt nedbrydes."

Jyllands-Posten
"Der er aldrig store filmiske armbevægelser hos Loach. Men det stille har også ret. Ikke mindst når det formidler en så vigtig fortælling."

Ekstra Bladet
"Loach og hans faste manuskriptforfatter, Paul Laverty, har skabt endnu en rørende og harmdirrende beretning om den slags (desværre alt for) almindelige skæbner, der sjældent finder vej til det store lærred."

B.T.
"Ken Loachs hjerteskærende fortælling får én til skiftevis at blive varm i kroppen af arrigskab, fortvivlelse og brændende medfølelse."

Cinemazone
"Et sjældent lille socialt mesterværk, man ikke bør snyde sig selv for. Selv om (eller netop derfor) filmen let kan give dårlig samvittighed."

Ekko
"Med både humor og skarpsyn taler Daniels historie for sig selv frem til slutningens smukt tilbageholdte patos. Vi får alle detaljerne med i rækken af Daniels ydmygelser, for kun på den måde kan vi virkelig selv føle dem på kroppen."

Brugere

03/02-17Samfundets samvittighed.
Når Ken Loach møder en uretfærdighed, så laver han en film om det.Og det er altid en god idé at have noget at fortælle, hvis historien skal være god.

Som oftest, er det de små i samfundet Loach står op for - og her er det en helt almindelig arbejder, som bliver svigtet af et bureaukratisk offentligt system, som mere virker som om det er til for at modarbejde dem det er lavet for.

Daniel Blake, spillet fortrinligt af Dave Johns, bliver oprevet da han oplever systemets behandling af en enlig mor med to børn og der opstår en helt særlig relation mellem dem, da han forsøger at hjælpe.

Som altid holder Loach historien helt nede på et plan, hvor man føler sig som tilskuer til et helt almindeligt hverdagsdrama - og han sætter trumf på for at understrege sin sag.

07/01-17Et alt for aktuelt råb om medmenneskelighed
En ældre tømrer bliver fanget i bureaukrati efter en hjerteoperation. Hans ansøgning om sygedagpenge bliver afslået, og mens han venter på at få afgjort sin ankesag, er han nødt til at søge arbejde som dagpengemodtager, selv om lægerne har forbudt ham at arbejde under genoptræningen.

Engelske Ken Loach er først og fremmest kendt for sine socialrealistiske film, og her er han tilbage i velkendt stil med en fortælling, der minder skræmmende meget om de historier, som også er kommet frem fra det danske arbejdsløshedssystem i de senere år. Hvor sygdomme kan blive underkendt af lægekonsulenter, som aldrig har mødt patienten, og hvor borgerne farer rundt i et svært gennemskueligt bureaukrati, der mere synes at være til for at kontrollere end hjælpe.

"I, Daniel Blake" er en vred og indign...

Fakta

Medvirkende
Daniel Dave Johns
Katie Hayley Squires
Sheila Sharon Percy
Daisy Briana Shann
Dylan Dylan McKiernan
Bag kameraet
Instruktion Ken Loach
Produktion Rebecca O'Brien
Manuskript Paul Laverty
Fotografi Robbie Ryan
Klip Jonathan Morris
Scenografi Fergus Clegg, Linda Wilson
Musik George Fenton
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Arbejdsløs, Enlig mor, Kamp mod systemet
Premieredatoer
Biograf 22.12.2016
Dvd 25.05.2017
Øvrige oplysninger
Land Belgien, Frankrig, Storbritannien
Sprog Engelsk
Produktionsår 2016
Spilletid 100 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Les Films du Fleuve, Wild Bunch, Why Not Productions, Sixteen Films
Biodistributør Scanbox
Dvd-distributør Universal/Sony Pictures

Se også...