Pas på dit tørklæde, Tatjana (Pidä Huivista Kiini, Tatjana)

I midten af 60'erne tar' den finske skjorteskrædder Valto og hans mekanikerven Reino på en tur ud i det blå i Valtos sorte Volga stationcar. Enorme mængder kaffe og vodka er deres eneste trøst, indtil de samler to kvinder op. Tatjana er ester og Klavdia russer. De to par nærmer sig, dog med store kommunikationsvanskeligheder, hinanden. © Scope

Produktionsår 1993
Genre Drama
Instruktør Aki Kaurismäki
Medvirkende Kati Outinen, Matti Pellonpää, Kirsi Tykkyläinen, Mato Valtonen
Spilletid 65 min.
Biopremiere 19.01.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Aki Kaurismäki

(INSTRUKTØR)
Sammen med sin ældre bror Mika har Aki Olavi Kaurismäki efter en begyndelse som outsider i den finske filmverden opnået en position som et af sit lands mest fremtrædende og internationalt kendte figurer. Brødrene har sammen produktionsselskabet Villealfa og har siden begyndelsen skrevet, produceret og instrueret en lang række film, ofte i samarbe...

Anmeldere

Scope
Tørre finner

Den finske lowbudget-instruktør Aki Kaurismäki har gjort det - igen!

En beskrivelse af "Pas på dit tørklæde, Tatjana" kunne i nøgleord lyde sådan: Kaffe, vodka, Husquarna-symaskiner, forfaldne dollargrin, kaffemaskiner, perifere tressersange spillet af finske bands, vodka, fyrreårige med brylcreme, kaffe, tøj som ligner noget fra UFF, slummede cafeterier og hoteller, en bilsinglepladeafspiller, en bilkaffemaskine, Estlandsfærgen, sørgelige læderjakker, vodka, kaffe og mere vodka.
Kendere vil vide, at vi er i Kaurismäki-land. Også stilen er den sædvanlige: Lange, rolige indstillinger, stort set ingen dialog, og en humor så sort, at man ikke ved, om man skal grine eller græde.

Man kan sige meget om den finske instruktør Aki Kaurismäki, men man kan ikke beskylde ham for at forråde sin egen personlige stil. Mens broderen Mika Kaurismäki flere gange har forladt den typiske Kaurismäki-feeling, så forbliver Aki i sit univers. "Pas på dit tørklæde, Tatjana" er ingen undtagelse.

Filmens handling - hvis man kan tale om egentlig handling - drejer sig om et umage par, en ikke helt ung skrædder og hans ven, en falleret bilmekaniker. Skrædderen forlader jobbet med at sidde hjemme hos sin mor og sy skjorter og tager med mekanikeren på en biltur gennem Finland. Snart møder de to piger, fra henholdsvis Estland og Rusland, som de i bedste road-movie-stil tager op og kurtiserer (nogle vil måske snarere sige ignorerer). Filmen giver et enestående billede af et Finland så usselt og tarveligt, at det næsten ikke er til at bære, og heller ikke romancerne mellem de to par er særligt glamourøse. Det meste af tiden drikker de bare kaffe og vodka. Meget kaffe. Og rigtig meget vodka.

Det sorteste sorte
Som man kan forestille sig, har Kaurismäki fra starten ofret enhver dybde i personerne og umiddelbar genkendelsesværdi i handlingen. Filmens force kommer til at ligge et andet sted, nemlig i de scener, hvor filmens totalt underspillede sortsyn bliver til absurd humor. Og så i den gennemførte stilisering af filmens univers, hvor alle personer er midaldrende og rynkede, alle bygningerne faldefærdige og tarvelige, og al kommunikation næsten umulig.
Desværre blev filmen også den sidste med Kaurismäki-brødrenes ynglingsskuespiller, Matti Pellonpää, som døde efter filmens indspilning, og derfor for sidste gang har lagt sit vemodige ansigt og kiksede fremtoning til Aki og Mikas film.

"Pas på dit tørklæde, Tatjana" er næppe en film, som vil vinde Kaurismäki nyt publikum, og da slet ikke blandt det unge Hollywood-publikum, som utvivlsomt vil finde den inderligt kedelig. Men for hardcorefans er den uomgængelig.

Appetitvækker
Filmen er kun 65 minutter lang, og derfor har Husets Biograf benyttet lejligheden til at genoptage den gamle tradition med en forfilm før hovedfilmen - en idé, som man kun kan bifalde. Chancen benyttes for at præsentere et af de store talenter i generationen, som skal efterfølge øjeblikkets unge talenter (Thomas Vinterberg, Søren Fauli, Henrik Ruben Genz m.fl.), nemlig den unge instruktør Peter Schønau Fog. Han har tidligere skabt kortfilmen "Blodbrødre", men præsenterer her et endnu tidligere værk, nemlig den fem minutter lange og næsten ordløse "The Last Ditch". Filmen er en stemningsfuld og visuelt formidabel skildring af to soldater, der prøver at overleve i en skyttegrav. Filmen er lavet i Tjekkiet, med tjekkiske skuespillere og filmhold - kun instruktøren og skaberen af den effektfulde musik, Sten Elten, er danske. Schønau Fog går nu på Den Danske Filmskole, og er bestemt et talent, der er grund til at holde øje med.

Fakta

Medvirkende
Tatjana Kati Outinen
Reino Matti Pellonpää
Klavdia Kirsi Tykkyläinen
Valto Mato Valtonen
Hotelreceptionist Elina Salo
Valtos mor Irma Junnilainen
Vepe Veikko Lavi
Pepe Pertti Husu
Buschauffør Viktor Vassel
Tankpasser Carl-Erik Calamnius
Bag kameraet
Instruktion Aki Kaurismäki
Produktion Aki Kaurismäki
Manuskript Aki Kaurismäki, Sakke Järvenpää
Fotografi Timo Salminen
Klip Aki Kaurismäki
Musik Veikko Tuomi
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 19.01.1996
Øvrige oplysninger
Land Finland
Produktionsår 1993
Spilletid 65 min.
Solgte billetter 826
Selskab Pandora Filmproduktion, Sputnik
Biodistributør Husets Biograf

Se også...