ROMA (Roma)

Mexico 1970. Den unge indfødte kvinde Cleo tjener som stue- og barnepige hos en velstående middelklassefamilie i kvarteret Roma. Cleo er elsket af husets børn, men lever ellers et anonymt liv. Da hendes kæreste gør hende gravid, ved hun ikke sine levende råd. Samtidig oplever husets frue problemer med sin mands utroskab, og ude i gaderne begynder regeringen at slå brutalt ned på demonstrerende studenter. © Scope

Produktionsår 2018
Genre Drama
Instruktør Alfonso Cuarón
Medvirkende Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina Autrey, Carlos Peralta
Spilletid 135 min.
Biopremiere 06.12.2018
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Det tenderer helligbrøde, at Netflix har opkøbt mesterværket 'Roma'. Så skynd dig at se den i biografen."

Information
"Tilsammen giver lyd og billede Roma en svimlende tekstur, som man absorberes i. Ikke længere tilskuere til, men deltagere i et leben. Alfonso Cuaróns stilistiske valg er så gribende og så lidet demonstrative - snarere ydmyge, empatiske - at filmen sidder i kroppen længe efter, at den er slut."

B.T.
"...ekstremt smukt fotograferet, nogle gange hjerteskærende og hele tiden medrivende i en grad, så den 135 minutter lange film sagtens kunne have været endnu længere."

Cinemazone
"Roma er et kunstnerisk mesterværk, hvor form og indhold går op i en højere enhed – og hvor troen på menneskelig uegennyttighed og kærlighed er i centrum. En film der varmer i en kold tid."

Ekko
"Alfonso Cuarón har lavet svulmende smukke bredformatbilleder, der vækker hans barndoms Mexico til live, og filmens Dolby Atmos-lydside formidler hjertesuk, demonstrationsråb og bølgeslag, som om man sad i midten af turbulensen. Lov mig, at du ikke brænder denne film af på en tarvelig computerskærm."

Soundvenue
"Det kan lyde alvorstungt og er det måske også til tider, men filmen er ikke for selvhøjtidelig til at være morsom. Den rummer det meste: Smerten og glæden, det trivielle og det absurde."

Brugere

28/04 11:50Mesterværk 1
Alfonso Cuarón har skrevet, instrueret OG filmet projektet - som er hans ultimative filmiske statement, indtil nu.

Dels indeholder den en personlig fortælling som refererer til hans egen barndom - og dels indeholder den referencer til 1970'ernes mexicanske klassesamfund. Herudover plukker Cuaron fra de film han selv er blevet påvirket af (blandt andet med Bruce Lee) - samt viser os et glimt af baggrunden for Gravity.

Jeg vidste intet om filmen før jeg så den - så jeg anede ikke hvad jeg skulle forvente. Hos IMDb kan jeg se at den deler vandene - for en gennemsnitlig rating på 7,7 virker helt vanvittigt lav.

Det er et hverdagsdrama som starter så sløvt, at den nok er så langt væk fra vor tids tempo at det har skræmt mange væk.

Men har man tålmodigheden - og har kærlighed til f...

01/03-19ÅRETS FILM 2018
4. "Unge Astrid" af Pernille Fischer Christensen

3. "Dogman" af Matteo Garrone

2. "Cold War" af Pawel Pawlikowski

1. "Roma" af Alfonso Cuarón

13/01-19Okay - en lidt forsinket top 10 liste. 3
Årets top 10 liste:

10. Deadpool 2

“Deadpool” var en kæmpe forfriskning, der i sin genre, ikke tog den mindste smule hensyn til hverken konventioner eller politisk korrekthed for den sags skyld, hvilket i særdeleshed ikke skræmte publikum det mindste. Nu har vi fået en næsten ligeså vellykket efterfølger, der bare underholder fra start til slut med referencer og meta-jokes, der for det meste sidder lige i skabet. Ryan Reynolds har nu for alvor fundet sin plads i en rolle som formentligt ingen andre spiller bedre end ham.

9. Upgrade

“Leigh Whannell” som vi jo kender som en af de syge hjerner bag “Saw” filmene, har nu splittet sit partnerskab med “James Wan” og er nu begyndt at arbejde selvstændigt. Han har nu indtaget instruktørposten og formået at skrue en yderst begavet Sci-...

24/12-18Glædelig jul! 9
Hej Scope-fellas!

Scope.dk hænger muligvis stadig i en lidt tynd tråd, men jeg tjekker stadig aktiviteten herinde jævnligt og vil fortsat gøre det i 2019, hvor det forhåbentlig vil blive til endnu flere fede anmeldelser og meningsudvekslinger.

Kan I have en dejlig jul derude!

Og ja, Roma blev også årets film for mig – med mindre "Burning" laver rav i den i morgen.

10/12-1810 kolde fra kassen i 2018
En dejlig tid på året. Det betyder lister over årets bedste film. Her er mit bud på top 10. Jeg har set mange gode med et bredt genreudvalg. Så det har været svært at koge ned til blot 10. Det er dog de mere subtile film i år, der har fænget mig mest.

10. Wind River
Måske en overraskelse denne sneg sig ind på top 10. Men altså, trods få indvendinger, en begavet thriller, der ved nærmere eftertanke egentlig besidder mange elementer jeg elsker. Sublimt skuespil og en cinematografi, der virkelig indfanger en bidende kulde. Det bliver spændende at følge Taylor Sheridan som instruktør fremover. En helt igennem vellykket ‘the frontier’ trilogi bestående af Wind River, Sicario og Hell or High Water. Mere af den slags!

9. We the Animals
Mageløst! Ja, her behøver man vist ikke sige så ...

Fakta

Medvirkende
Cleo Yalitza Aparicio
Fru Sofía Marina de Tavira
Toño Diego Cortina Autrey
Paco Carlos Peralta
Pepe Marco Graf
Sofi Daniela Demesa
Adela Nancy García García
Fru Teresa Verónica García
Ignacio Andy Cortés
Hr. Antonio Fernando Grediaga
Bag kameraet
Instruktion Alfonso Cuarón
Produktion Alfonso Cuarón, Gabriela Rodriguez, Nicolás Celis
Manuskript Alfonso Cuarón
Fotografi Alfonso Cuarón
Klip Alfonso Cuarón, Adam Gough
Scenografi Eugenio Caballero
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Periodefilm
Nøgleord 1970'erne, Barndom, Familie, Hund, Kampsport, Mexico, Rengøring, Uønsket graviditet
Premieredatoer
Biograf 06.12.2018
Øvrige oplysninger
Land USA, Mexico
Produktionsår 2018
Spilletid 135 min.
Trailer Eksternt site
Selskab Esperanto Filmoj, Participant Media
Biodistributør Netflix
Priser Oscar 2019, Bedste instruktør
Oscar 2019, Bedste udenlandske film

Se også...