Maria Stuart, Dronning af Skotland (Mary Queen of Scots)

1500-tallets purunge dronning af Frankrig, Mary Stuart, bliver enke som 18-årig. Hun vender hjem til Skotland for at hævde sin ret til tronen. Men i England regerer Marys kusine, den stærke og mystiske jomfrudronning Elizabeth I. Hun er ikke just stemt for at opgive sin suverænitet. Der er lagt op til magtkamp, intriger og sammensværgelser i de to kongelige hoffer. © Scope

Produktionsår 2018
Genre Drama
Instruktør Josie Rourke
Medvirkende Saoirse Ronan, Margot Robbie, Guy Pearce, David Tennant
Spilletid 124 min.
Biopremiere 14.03.2019
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Denne nyfortolkning er faktisk interessant, men selv om Ronan og Robbie bærer filmen som fejende flot dramatisk robe, bliver det en filmisk programerklæring, der ikke helt formår at fjerne min skepsis og rive mine følelser med."

Berlingske
"...rummer ikke alene smukt filmarbejde og særdeles fremragende skuespil. Den gør også fortiden levende og storpolitikken mellem de to kongeriger konkret. Og så rummer den måske et af de mest skrøbeligt sympatiske portrætter af Elizabeth (en underspillet Margot Robbie som fuldblods karakterskuespillerinde)."

Jyllands-Posten
"Instruktøren fremmaner en feministisk solidaritetshistorie mellem to kvinder, der ellers var kendt for at have et særligt fjendskab, og det fungerer særligt godt som symbolsk magtkritik, ligesom det også bliver en hård skildring af magtfulde kvinders vilkår."

B.T.
"...er desværre ikke specielt underholdende og tager sig samtidigt så mange historiske friheder, at man ikke for alvor bliver klogere på en ellers kulørt periode i England og Skotlands historie."

Soundvenue
"Den fascinerende skotske dronning Maria Stuart fortjener en mere velfortalt film end denne, der har mere travlt med at postulere 2019-søstersolidaritet mellem Stuart og Dronning Elizabeth end at fortælle, hvad konflikten mellem dem egentlig handlede om og havde af konsekvenser."

Brugere

30/06 01:28Unsex Me
Tja, hvad skal man dog sige. Striden mellem en skotsk og engelsk regent spillet af en amerikansk og australsk skuespillerinde med irsk og skotsk baggrund. En lydmand på overarbejde med trampende støvler på trægulve.

En visuel skuffelse i sin mangel på visuel stil - bortset fra i mødet mellem de to regenter, som til gengæld udmærker sig ved en unødvendig og forvirrende overflod af symboler. Vasketøjet, der symboliserer renselse og make-up'en, der symboliserer falskhed.

Vi lever i en tid, som ikke rigtigt har fundet sig selv endnu. Det afspejler filmmediet desværre. Her i jagten efter feministiske ikoner. Der er ingen grusom og skrupelløs bøddel som mænd i gangsterdramaer, Corleone style. Men tværtimod en engelsk dronning, der tårevædende underskriver rivalens dødsdom. Man pleaser. R...

12/08-19Lettere forfejlet dronningekabale
I 1561 indtager Mary Stuart tronen i Skotland, hvor hun øjeblikkeligt bliver en væsentlig faktor i to ulmende konflikter: Indenrigs mellem protestanter og katolikker, hvor det selvsagt har betydning, at den nu tilstedeværende dronning bekender sig til det katolske mindretal. Og udenrigs i spillet om magten i England, hvor Mary formelt har det stærkeste krav på tronen efter den barnløse dronning Elizabeth.

Det er en særdeles berømt del af britisk historie, som teaterinstruktøren Josie Rourke her giver endnu en tur på det store lærred i sin debutfilm. Men det er selvfølgelig også ret unikt i historien, at der var et punkt, hvor det var to kvinder, som var de vigtigste faktorer i magtspillet.

Netop det kvindelige aspekt virker til at interessere Rourke mest, og "Mary, Queen of Scots" ...

Fakta

Medvirkende
Maria Stuart Saoirse Ronan
Dronning Elizabeth I Margot Robbie
William Cecil Guy Pearce
John Knox David Tennant
Lord Darnley Jack Lowden
Robert Dudley Joe Alwyn
Elizabeth Hardwick Gemma Chan
Jarlen af Bothwell Martin Compston
David Rizzio Ismael Cruz Cordova
Matthew Stewart Brendan Coyle
Lord Maitland Ian Hart
Lord Thomas Randolph Adrian Lester
Bag kameraet
Instruktion Josie Rourke
Produktion Tim Bevan, Eric Fellner, Debra Hayward
Manuskript Beau Willimon
Forlæg John Guy
Fotografi John Mathieson
Klip Chris Dickens
Scenografi James Merifield
Musik Max Richter
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Historisk drama, Periodedrama
Nøgleord Baseret på en virkelig historie, Det engelske kongehus, Dronning, Rivalisering
Premieredatoer
Biograf 14.03.2019
Øvrige oplysninger
Land Storbritannien
Produktionsår 2018
Spilletid 124 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Working Title Films, Focus Features, Perfect World Pictures
Biodistributør United International Pictures

Se også...