Husets ære (Ungfrúin góða og húsið)

Island, slutningen af 1800-tallet. Søstrene Ranneveig og Thurid lever i en spidsborgerlig familie, hvor faderen er præst og jer et handelshus. Thurid er gift med Björn, mens Ranneveig er ønsker at forblive uafhængig. Efter et ophold på håndarbejdsskole i København bliver hun gravid og familiens øre er i fare. Det bliver begyndelsen til en turbulent periode for familien. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Drama
Instruktør Gudny Halldórsdóttir
Medvirkende Ragnhildur Gísladóttir, Tinna Gunnlaugsdóttir, Björn Floberg, Egill Ólafsson
Spilletid 100 min.
Biopremiere 10.08.2001
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Afventer stemmer
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Gudny Halldórsdóttir

(INSTRUKTØR)
Gudny indledte sin karriere som scriptgirl og instruktørassistent ved islandsk nationale tv-station i 1976. Hun er uddannet som instruktør ved London International Film Scholl (1981-1983). Siden dannede hun sit eget produktionsselskab Umbi Film. Hun debuterede som spillefilmsinstruktør i 1989 med komedien Under Gletcheren, baseret på en rom...

Anmeldere

Politiken
"Tidsbilledet og personinstruktionen rummer mange gode momenter, men billedkomposition og klipning er blevet så bastant, at de absolut intet overlader til fantasien."

Berlingske
"...historien er undertiden lige ved at blive kvalt i sin melankolske højtidelighed, men som en hvas udlevering af en skræmmende kvinde, der vil gøre hvad som helst for at forsvare sin sociale position, har `Husets Ære´ harme og bid."

Jyllands-Posten
"...der er ikke tilstrækkelig skarphed i personkarakteristikken, ligesom der er sidehistorier, der ikke er belyst og forklaret på acceptabel vis."

Information
"Det er en uhyre jævnt spillet, møjsommeligt fortalt litterær filmatisering præget af internordisk sprogforbistring og almindelig idéforlathed."

B.T.
"Filmens manuskript stiller gevaldige krav til skuespillerne, og så er det overvældende at se, hvordan skuespillere og instruktør i skønt samarbejde får maksimalt ud af selv de mindste små detaljer."

FilmReactor
"...er en dygtigt sammenskruet familietragedie."

Cinemazone
"Halldórsdóttir anvender potentialet optimalt og trækker ofte karakterernes humoristiske sider frem, således at det af og til næsten nærmer sig det satiriske."


Fakta

Medvirkende
Ranneveig Ragnhildur Gísladóttir
Thurid Tinna Gunnlaugsdóttir
Viggo Björn Floberg
Bjørn Egill Ólafsson
Hans Reine Brynolfsson
Moderen Agneta Ekmanner
Fru Kristensen Ghita Nørby
Faderen Rúrik Haraldsson
Bag kameraet
Instruktion Gudny Halldórsdóttir
Produktion Haldór Thorgeirsson, Snorri Thórisson, Erik Crone, Christer Nilson
Manuskript Gudny Halldórsdóttir
Fotografi Per Källberg
Klip Lárus Óskarsson
Scenografi Tonie Zetterström
Musik Hilmar Örn Hilmarsson
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Island
Premieredatoer
Biograf 10.08.2001
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Honour of the House
Land Island
Produktionsår 1999
Spilletid 100 min.
Solgte billetter 5.075
Selskab Nordisk Film, Umbifilm, Pegasus, Götafilm
Biodistributør Øst for Paradis

Se også...