Vestens hårde halse (C'era una volta il West)

Jerbanebaronen Morton hyrer en flok lejemordere med den sadistiske Frank i spidsen for at slippe af med jordejeren Brett McBain og hans familie. Herefter arver Bretts nyankomne anden kone, Jill, hele balladen. De fredløse Cheyenne og Harmonica kommer Jill til undsætning i kampen mod Frank. Det viser sig snart, at alliancer og konflikter fra fortiden har stor indflydelse på de nuværende relationer. © Scope

Produktionsår 1969
Genre Western
Instruktør Sergio Leone
Medvirkende Henry Fonda, Claudia Cardinale, Jason Robards, Charles Bronson
Spilletid 165 min.
Biopremiere
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #9
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Sergio Leone

(INSTRUKTØR)
Med dollars-trilogien fra midten af 60’erne blev italienske Sergio Leone udødeliggjort som godfather til den europæiske low-budget genre, der blev kendt under navnet spaghetti-western. I disse film med kyniske dusørjægere, sammenbidte hævnere, ultra nærbilleder, ultra vold, sort humor og monumentale landskaber vender Leone vrangen ud på den velet...

Anmeldere

Politiken
"Men som med sine stiløvelser i tidens gangarter, med patos og selvironi, med almenmenneskelige såvel som tidssvarende temaer og med en flabet genial musik løftede sig fra trivialparodi til filmklassiker."

Berlingske
"...er med Ennio Morricones drævende musik, Nino Baraglis frække klipning og Leones leg med klicheer om vestens hårde halse, så vellykket kitsch, at man får kuldegysninger af fryd. En behørig afsked med vestens sidste bad guys."

Jyllands-Posten
"Stadig både som kunst og underholdning i sin egen klasse, og uanset hvilke stjernesystemer, man opererer med, bør den have flere."

Ekstra Bladet
"Hvert eneste CinemaScope-billede i samtlige 165 minutter er et mesterværk i sig selv."

Cinemazone
"Scenerne strækkes ud og øjeblikkene synes uendelige. Hvert højdepunkt afløses af et nyt. Der er ingen spændingskurve. Spændingen er konstant."

Brugere

02/03-16Suveræne Sergione
Detaljerne i denne film viser Sergio Leone i peek'en af sin karriere - alene åbningssekvensen er hele filmen værd. Hvem andre end en mester turde lave sådan en scene?
Hører, sammen med "the good, the bad and the ugly" til verdens 5 bedste film nogensinde.

02/03-13Ægte filmkunst
En af filmhistoriens smukkeste perler. Sergio Leones stemningsmættede drama med utrolige billedsekvenser, fantastisk kameraføring og en gribende historie, der efterlader en med en klar fornemmelse af, at man er blevet klogere på livet i den tid, filmen handler om.

Det er absolut den eneste film, jeg er faldet i søvn til og alligevel har haft lyst til at se igen. En film man kan døse hen til på samme måde, som man kan falde i søvn til god musik. Mesterligt.

10/09-10Intet mindre end fantastisk
Det her er en fantastisk film.Alle, der bare har den mindste interesse for film skal se den. Det er et sublimt værk. Det er uden tøven Leones mesterstykke og Ennio Morricones score kan ikke sammenlignes med noget andet. Det er eminent. Jeg har kun rosende ord at sige om det her mesterstykke af en film.

28/07-10Teknisk sublimt mesterværk 1
Sergio Leones klassiske westernepos er blevet restaureret til en fin ny kopi, som pt. kan ses i Empire i København (og mon ikke den kommer lidt rundt i provinsen senere?).

Det var godt nok en fornøjelse at gense den på det store lærred, hvor Leones stil kommer til sin ret. Faktisk var den næsten bedre, end jeg huskede. Historien er jo meget western-klassisk med civilisering via jernbane og grisk kapitalisme mod de gammeldags pistolmænd. Men teknisk er det en helt, helt fantastisk film med Leones karakteristiske fokus på detaljer, langsom sceneafvikling, ordknappe replikker, konsekvent skarp iscenesættelse af hovedrollerne med hver deres temamelodi, ét af Ennio Morricones bedste soundtracks og fremragende arbejde af fotograf Tonino Delli Colli og klipper Nino Baragli. Plus at Claudia ...

30/03-10Et hovedværk i genren
Denne film har været en del af filmhistorien i snart 4 årtier, men den fik et velfortjent comeback sidste år, takket være en nyrestaureret udgave af filmen.

Filmen er umiddelbart en klassisk western instrueret af mesteren selv, Sergio Leone med henholdsvis Henry Fonda og Charles Bronson i rollerne som skurk og helt.

Men dette er ikke en normal western. Og Fonda og Bronson spiller ikke deres normale roller.

Bronson leverer en underspillet og stille præstation som Harmonica, den obligatoriske ener, der leder efter hævn. Det meste af tiden foregår hans kommunikation via hans harmonika, deraf navnet, og lyden af denne signalerer altid forandring. Forandring i forhold, forandring af muligheder eller forandring af skæbner.

Læs hele anmeldelsen her http://www.navlefnuller.dk/?id=62

11/09-07bullshit 5
kender du det, at du ser en film og så bagefter fortryder at du spildte tid på den??? så prøv og brug 3 timer på en langtrukken intetsigende film som det her gang pis er. Og hvis du regner med at se nogle intense og nervepirrende skuddueller går du helt gal i byen med denne mislykkedes westernfilm.

09/09-07End of the Line 7
Sergio Leones både tidstypiske og ualmindeligt indlevende "Once Upon a Time in the West" er en storslået oplevelse at lægge øre og syn til. Flot at se på, inspirerende at lytte til og stemningstynget så det er lige til at skære i.

"Once Upon a Time in the West" er ganske enkelt en - i alle henseender - uhyggelig velkomponeret film. Filmsprogets elegance presses til bristepunktet i Sergio Leones smagfulde benyttelse af bredde oversigtsbilleder, skarpe close-ups, autentiske kulisser, smukke farver, stilistiske opsætninger og glidende kamerabevægelser, der af umiskendelige grunde udgjorde en stor inspirationskilde hos såvel datidens som eftertidens store instruktørnavne. I den anledning er det eksempelvis tydeligt hvorvidt en mand som Stanley Kubrick og hans "A Clockwork Orange" var påvi...

06/09-07Bummer!!!
Absolut IKKE et mesterværk, en film jeg har måttet se over flere omgange da jeg er faldet i søvn gang på gang. Den er alt for langsommelig og fatter ikke folk som roser filmen til skyerne. Prøv og sæt den gode, den onde og den grusomme på og så dernæst vestens hårde halse, så ser man tydeligt klasseforskellen.

06/07-07uovertruffen stemningsmættet western
så er vi oppe i sværvægternes klasse

sergio leone brilliere med helt unikke stemningsskabende scener der gør denne western til en uforglemmelig oplevelse

et must for alle filmelskere og alle rigtige mandfolk

11/01-07Episk nydelse
Den måde Sergio Leone vælger at håndtere kameraet på er enestående og fantastisk godt virkende, sammen med den underspillede nervepirrende og poetiske smukke musik, er man vidner til et noget uordinær storslåede western, som dog i sidste ende kan trække for meget ud...Fakta

Medvirkende
Frank Henry Fonda
Jill McBain Claudia Cardinale
Cheyenne Jason Robards
Harmonica Charles Bronson
Brett McBain Frank Wolff
Morton Gabriele Ferzetti
Sam Paolo Stoppa
Knuckles Jack Elam
Stony Woody Strode
Bartender Lionel Stander
Sherif Keenan Wynn
Bag kameraet
Instruktion Sergio Leone
Produktion Fulvio Morsella
Manuskript Sergio Leone, Sergio Donati
Fotografi Tonino Delli Colli
Klip Nino Baragli
Scenografi Carlo Simi
Musik Ennio Morricone
Genrer og relationer
Genre Western
Nøgleord Spaghetti-western
Premieredatoer
Repremiere 22.07.2010
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Once Upon a Time in the West
Land USA, Italien
Sprog Engelsk
Produktionsår 1969
Spilletid 165 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Paramount Pictures, San Marco Production, Rafran Cinematografica
Biodistributør Øst for Paradis

Se også...