Pianisten (The Pianist)

Polen, anden verdenskrig. Den jødiske Wladyslaw Szpilman er en talentfuld jødiske pianist, der undgår deportation. I lighed med tusindvis andre jøder bliver han tvunget til at leve under usle forhold i en ghetto midt i Warszawa. Det lykkes ham at stikke af og gemmer sig i storbyens ruiner. En tysk officer yder hjælp til den hårdt plagede Szpilman. © Scope

Produktionsår 2002
Genre Drama
Instruktør Roman Polanski
Medvirkende Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Emilia Fox, Ed Stoppard
Spilletid 148 min.
Biopremiere 04.07.2003
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #48
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Adrien Brody

New Yorkeren Adrian Brody fik sin første større filmrolle i Soderberghs familiedrama 'King of the Hill' (1993). Mange spåede snart det unge talent stort gennembrud, med det lod vente på sig. Først med sin hovedrolle som polsk jøde i Warsawa uder anden verdenskrig i Polanskis 'The Pianist' (2002) fik Brody sit velfortjente gennembrud. Filmen ...

Anmeldere

Politiken
"Med en kæmpepræstation af den unge oscarvinder Adrien Brody i titelrollen følger vi frysende nøgternt processen. Godt hjulpet af Polanskis og manusforfatter Ronald Harwoods sammenbidt målbevidste afkald på sentimentalitet..."

Berlingske
"...enhver troværdig skildring af det nazistiske barbari er chokerende, og Polanski er så kyndig en instruktør og har investeret så intens personlig harme i denne film, at den trods sin hælden mod velprøvede klicheer med mellemrum får rædslen og raseriet til at krybe op ad rygraden på tilskueren."

Weekendavisen
"...er en sober, solid og episk gennemført skildring af de polske jøders vilkår og skæbne, en families undergang, men også en kunstners overlevelse. Filmen er samtidig en konventionel og mærkeligt glansløs fremstilling, der lider under instruktørens præstationsbevidsthed."

Filmland
"Det har tydeligvis været en meget personlig historie for Polanski, men netop det har vendt sig imod hans film - skildringerne af byen, menneskene og pianisten selv er for ensidige."

Cinemazone
"Szpilmans overlevelsestrang er uimodståelig gribende at følge med i på det store lærred %u2013 i lange scener er purunge Adrien Brody alene, og han bærer det dejligt overbevisende, både som dødssyg på sengen, på flugt fra nazisterne eller sekunder fra at springe ud af vinduet for at dræbe sig selv."

Brugere

08/01-07Gosh! - mit liv er jo herligt?
Pianisten får dig til, ikke at tage små simple ting i hverdagen forgivet, får hvad oplevelser den unge pianist må gå igennem, (som iøvrigt bliver spillet af en mesterlig Adrian Brody) er intet mindre end så troværdigt at det vil gøre ondt helt ind i hjertet på dig...

29/12-05Nemlig ja!
Anonym
Den første time i vildt spændende!! Meen så. Så bliver den altså lidt langtrukken..

27/08-05Mesteværk
Anonym
Fantastisk flot, fantastisk rørende.
der er spænding helt til stregen. det er en ufattelig film, der er uforudsigelig hele vejen igennem!

Den kan klart anbefales

08/07-05I Hjertet af Polanski 1
Roman Polanski’s Pianisten er måske den første film i næsten et årti, omhandlende holocaust og jødeforfølgelsen under 2.Verdenskrig, der ikke bare står som en fodnote til Steven Spielberg’s Schindler’s Liste.

Selvfølgelig er det ret fristende at sammenligne de to film, såmænd også for at fremhæve kontrasterne, men det er endnu mere fristende at argumentere for hvorfor den ene er bedre end den anden (læs bare adskillige af anmeldelserne under denne film).
Når alt kommer til alt synes jeg dog ikke helt at nogen af disse film behøver eller for den sags skyld anmoder om en sådan sammenligning. Begge kan utvivlsomt stå alene som nogle utrolige kunstneriske forsøg på at belyse et af de mørkeste emner i verdenshistorien.

Roman Polanski, der selv er polsk jøde og som overlevede holocaus...

14/06-05Roman Polanski -Oliver Twist-
Anonym
Her er en teaser til Polanski's kommende film; Oliver Twist.
Ganske vist en fransksynkroniseret teaser, men who cares - it's POLANSKI!!!

http://www.olivertwist-lefilm.com/site.htm

Det ser ganske spændende ud...
Knapt så dystert som man kunne have håbet på, men lad os nu se når de næste længere trailers rammer nettet.
Verdenspremieren er 19. oktober i år.

20/03-05The Best 1
Jeg har for nylig set denne film og jeg må ærligt indrømme, at det er noget af det bedste jeg har set i et stykke tid.

Fortællingen er jo nok set før, men måden hvorpå filmen skildrer kriser og glæder er genialt. Til trods for at folk lever under kummerlige forhold og bliver undertrykt på det groveste viser filmen, at der hvor der er en vilje er der vej.

Efter at have slugt filmen råt, sad jeg tilbage med en følelse af total filmoplevelse.

Jeg kom til at tænke på Steven Spielberg's mesterværk "Schindlers Liste". Polanski har her lavet er værk i samme klasse.

13/01-05Kunne have været bedre
Ingen tvivl om at det er en flot film, med utrolig meget realisme, samt dygtige skuespillere. Og selvfølgelig Adrien Brody er jo fremragende i rollen som Szpilman.

Desværre er filmen for langsom til at komme til det man helst vil se. Mødet med den tyske officer som redder ham, takket være hans evner til at spille på et klaver. Der går 2 timer før de mødes, og da filmen varer 2.30 er det ikke meget imellem det møde vi får at vide.

I stedet går filmen i stå, efter en ellers flot første time. Jeg synes der er alt for meget løberi fra det ene gemmested til det andet. Det tager næsten en time af filmen, så man næsten er ved at slukke til sidst i troen om, at det er det vi skal se på resten af tiden.

En skam. Filmen kunne have været blevet rigtig god.

12/01-05Kunsten og Krigen 4
Den jødiske pianist Szpilman (Brody) prøver at overleve i Polen under anden verdenskrig, mens tyskerne er i gang med deres vanvittige fortagende.

For den polskfødte legendariske instruktør Polanski, skulle ”The Pianist” være et meget personligt projekt, da hans familie selv har været forfulgt af nazisterne, og historien fortælles da også med nerve og glød, men uden at bringe så meget nyt på banen. Emnet har været behandlet utallige gange før på film, både bedre og værre og selv om det er en vigtig historie, så skal jeg gerne indrømme at jeg efterhånden sidder med følelsen af, at nu har jeg ligesom set det og fattet budskabet. Polanski kunne have valgt at bruge historien som et tema om kunsten, men ender næsten kun med at fokusere på selve jødernes overlevelses- og lidelseshistorie. J...

08/01-05Passion of the jew
Filmen starter egentlig lovende ud med et stort persongalleri, og den antyder en række historier - bror-bror, en mulig kærlighed og "familien" - men Polanski bruger filmen igennem konsekvent en registrerende fortællemåde - og efterhånden tabes alle historier til fordel for en ekstremt udpenslet overlevelses historie. Og det er denne dvælen og udpenslen, der gjorde, at den mindede mig om Passion of Christ. Begge film fortæller vigtige historier men de forfalder til at dyrke lidelsen og taber efter min mening en større sammenhæng/historie på gulvet. Første halvdel af filmen var interessant, anden halvdel var bogstaveligt talt lidt af en lidelse at komme igennem.

05/01-05Trods alt
Til trods for at man har set denne type film utallige gange, er den stadig gribende. Ikke mindst takket været fremragende skuespil af Adrien Brody.Fakta

Medvirkende
Wladyslaw Szpilman Adrien Brody
Kaptajn Wilm Hosenfeld Thomas Kretschmann
Dorota Emilia Fox
Henryk Ed Stoppard
Regina Julia Rayner
Far Frank Finlay
Mor Maureen Lipman
Halina Jessica Kate Meyer
Jurek Michal Zebrowski
SS Wanja Mues
Bag kameraet
Instruktion Roman Polanski
Produktion Robert Benmussa, Timothy Burrill, Gene Gutowski, Roman Polanski, Lew Rywin
Manuskript Roman Polanski, Ronald Harwood
Forlæg Wladyslaw Szpilman
Fotografi Pawel Edelman
Klip Hervé de Luze
Scenografi Allan Starski
Musik Wojciech Kilar
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Anden verdenskrig, Baseret på en virkelig historie, Holocaust, Pianist, Polen
Premieredatoer
Biograf 04.07.2003
Dvd 14.04.2004
Øvrige oplysninger
Land Frankrig
Produktionsår 2002
Spilletid 148 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 9.439
Selskab Interscope Communications, Studio Canal, Meespierson Film CV, Beverly Detroit, R.P. Productions, Mainstream S.A.
Biodistributør Camera Film
Priser Cannes 2002, De Gyldne Palmer
Oscar 2003, Bedste instruktør
Oscar 2003, Bedste mandlige hovedrolle
Oscar 2003, Bedste adapterede manuskript

Se også...