Lolita

Den engelske professor Humbert Humbert lejer et værelse hos Charlotte Haze, som straks falder for Humbert, der til gengæld bliver betaget af hendes 15-årige datter Lolita. Humbert gifter sig med Shelly. Da hun dør kort efter, indleder Humbert et forhold til sin steddatter. Hvorend Humbert og Lolita rejser hen forfølges de af en mystisk person. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Drama
Instruktør Adrian Lyne
Medvirkende Jeremy Irons, Melanie Griffith, Frank Langella, Dominique Swain
Spilletid 137 min.
Biopremiere 26.06.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Hvis lille pige er du?

Adrian Lynes forsøg på at filmatisere Nabokovs berømte roman "Lolita", er ikke blevet så slemt som man kunne frygte

Efter at Stanley Kubrick i 1962 lavede sin version af "Lolita", har andre instruktører holdt sig i arms længde fra Nabokovs roman. At det blev Adrian Lyne der tog kampen op mod Kubricks klassiker, er egentlig både naturligt og problematisk. Naturligt, når man tager et blik på Lynes øvrige soft-core produktion "9 1/2 uge" (1989), "Et frækt tilbud" (1993), "Fatal Attraction" og hans debut "Foxes" (1980). Problematisk fordi man umiddelbart kan forvente sig en film, der vil være mere tidsånd end psykologisk indsigt.

I de store træk afviger den ikke fra Kubricks version. Der er stadig tale om professoren Humbert Humbert (Jeremy Irons), som bliver besat af sin husværtindes tennagedatter Dolores (Dominique Swain). Han indleder et kort og ligegyldigt ægteskab med moderen, den provinsielle snob, Charlotte Haze (Melanie Griffith) for at komme tættere på lille Lolita. Og tæt kommer han. Frustrationerne ved ikke at kunne være sammen med denne lille frækkert af et pigebarn, er ved at blive for meget for ham, da Charlotte meget belejligt dræbes i et biluheld. Sammen med Dolores kører han tværs gennem Amerika og de indleder et noget problematisk far/datter forhold. Problemerne opstår da det efterhånden viser sig at den kære Lolita ikke er meget andet end en irriterende og frustreret møgunge. Men kærlighed gør som bekendt blind og Humbert er overbevist om at alt er den rene lykke, indtil det går op for ham at Dolores faktisk har et forhold til en anden mand.

Excentrisk dekadence

Herefter går det stille og roligt ned ad bakke for den nok så respekterede professor. Lolita forlader ham, gifter sig med en ligegyldig tømmer og bliver gravid. Men Humberts kærlighed til hende og hans had til "den anden mand", som viser sig at være teatermanden Clare Quilty (Frank Langella), dør ikke. Da han ikke kan få Lolita, kan han i det mindste udrydde sin onde ånd Quilty, der viser sig at være en ynkelig dekadent størrelse.

Til forskel fra Kubrick har Lyne ikke villet lave en sort komedie, men har derimod vægtet ægtheden i Humberts besættelse og kærlighed til den lille lolita. Af en eller anden grund dukker der alligevel underlige farce momenter op hist og her, som virker håbløst ude af trit med resten af historien. Desuden kan han, som frygtet, ikke helt holde sig fra mere lumre og påtrængende symbolladede øjeblikke, som når Dolores spiser is med kirsebær eller får sig et mælkeskæg. Men de er gudskelov ikke så mange så man kløjs i dem. Tværtimod lykkes det ham et godt stykke hen ad vejen at fange ægtheden i Humberts kærlighed uden det virker lurvet og billigt. Det skyldes til en vis grad også valget af Jeremy Irons og specielt Dominique Swain, der er indbegrebet af uskyld og erotisk pigefnis. Melanie Griffith er derimod fuldstændig ligegyldig og intetsigende som Charlotte, mens Frank Langella forgæves forsøger at overgå Peter Sellers i dekadent og excentrisk opførsel.

Filmen lider desværre under det fænomen, der rider Hollywood som en mare i denne tid: Længden. Den er ganske enkelt alt for lang og 3/4 inde, sætter ligegyldigheden ind, mens den sovser rundt i de samme temaer. I sidste ende er det dog den velbeskrevede kærligheds historie, der trods alt står stærkest i hukommelsen.

Brugere

13/07-07Provokerende - og uforglemmelig!
Vellykket genindspilning af Nabokovs roman fra 1955.
Jeremy Irons, som altid god. Dominique Swain - helt fortjent at hun blev nomineret til flere priser. Spiller fantastisk! Til trods for sine 16 år, fremstår hun som en troværdig 12-årig.
De to (Irons, Swain) klær' i øvrigt hinanden godt.
*Kunstnerisk set* kan jeg dog ikke blive enig med mig selv om, hvor vidt jeg foretrækker denne version, eller 1962-versionen med James Mason. Måske man bør lade dem stå hver for sig.
Ennio Morricones musik er prikken over i'et.

21/11-04En god og underholdende film.
Anonym
Meget vellykket!

Næsten lige så god som originalen.

Irons er eminent. Swain som skabt til rollen.

Rart med en film der overskrider vedtagne regler og normer. Lad os få nogle flere af dem!

20/01-02dear members of the Jury
Anonym
Vidunderlig film!
- hele vejen igennem, ikke et eneste minut for langt. Swain griber dig om hjertet, så du til sidst ender med at være på Irons side, uanset hvor utænkeligt det nu engang er.
Mikael Braae ved ikke hvad han snakker om!

Fakta

Medvirkende
Humbert Humbert Jeremy Irons
Mor Melanie Griffith
Claire Quilty Frank Langella
Dolores 'Lolita' Haze Dominique Swain
Miss Pratt Suzanne Shepherd
Pastor Rigger Keith Reddin
Mona Erin J. Dean
Miss LaBone Joan Glover
Louise Pat Pierre Perkins
Dr. Melinik Ed Grady
Mr. Beale Michael Goodwin
Bag kameraet
Instruktion Adrian Lyne
Produktion Mario Kassar, Joel B. Michaels
Manuskript Stephen Schiff
Fotografi Howard Atherton
Klip David Brenner, Julie Monroe
Scenografi Jon Hutman
Musik Ennio Morricone
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Erotisk drama, Psykologisk drama
Nøgleord Forbudt kærlighed, Mor-datter, Pædofil
Relaterede film Lolita
Premieredatoer
Biograf 26.06.1998
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, USA
Produktionsår 1997
Spilletid 137 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Pathé
Biodistributør All Right Film

Se også...