El Bola - Kuglen (El Bola)

Madrid. Den 12-årige Pablo bor i et kedeligt kvarter sammen med sin far, mor og bedstemor. Faren er indestængt og frustreret og lader det gå ud over Pablo, der derfor tilbringer mindst mulig tid derhjemme. Da Pablo bliver ven med en ny dreng i skolen, Alfredo, oplever han en velfungerende og forstående familie, der sammen med sagsbehandleren Laura forsøger at hjælpe Pablo. © Scope

Produktionsår 2001
Genre Drama
Instruktør Achero Mañas
Medvirkende Juan José Ballesta, Pablo Galán, Alberto Jiménez, Manuel Morón
Spilletid 87 min.
Biopremiere 22.11.2002
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"'El Bola' er en lille, stærk film, som på en nødvendig måde gør opmærksom på et stykke hverdag, et stykke virkelighed, man helst ville glemme."

Berlingske
"'El Bola', der fortjent har vundet adskillige internationale priser - heriblandt den hjemlige 'Buster' for nylig - er ikke nogen firkantet propagandafilm."

Jyllands-Posten
"Dog vil jeg mene, at det er en alt for barsk film at se med en 11-årig, som censuren tillader. I mine øjne har vi i langt højere grad med en voksenfilm at gøre."

Weekendavisen
"Det bedste ved El Bola er den konsekvente underdrejning af et brændende emne, som der let går melodrama i, hvis man begynder at vise og forklare for meget."

Information
"Achero Manas er en blændende instruktør, der kan få især børn til at yde forbløffende hudløse og krævende præstationer."

Ekstra Bladet
"Mod slutningen er plottet måske rigeligt glat, men det kompenseres der heldigvis rigeligt for med en stram instruktion og et højst imponerende skuespil af den unge Juan José Ballesta i hovedrollen."

B.T.
"Mødet med en ægte voldspsykopat giver far og mor lejlighed til selvransagelse på opdragelsesfronten - og vil samtidig fungere som en krads øjenåbner for robuste børn over 11 år."

Dagen
"Den prisvindende film åbner op for emner som børnemishandling, angst og død, men gør det med en gribende elegance, der gør ondt."

Kino
"Et rystende portræt af grusomhed indenfor familien, med spænding, håb og et flot filmsprog."

Bogart
"Jeg bryder mig ikke om den uforløste slutning. Bortset fra det er det en god film."

Cinemazone
"Historien om Pablo, der forbliver filmens hovedsag, er utrolig stærk, og den virkelighed, der skildres omkring ham, er troværdig og en fin ramme for et menneskeligt drama."

Brugere

01/05-09De "ansvarlige" voksne
Achero Manas knugende beretning ”El Bola” (Kuglen) vandt fortjent hovedprisen ved den danske børnefilmsfestival ”Buster” i 2002.

Men kan denne film egentlig betegnes som værende en børnefilm?

Dette spørgsmål alene- stillet af voksne (utvilsomt med de bedste intentioner for øje) sætter filmens handling helt i perspektiv. Der er her tale om den, til tider misforståede hensyntagen, der praktiseres og udøves af voksne ift. børn og unges trivsel.

12 årige Pablo (eller som vennerne kalder ham, Bola) lever dagligt med frygten. Frygten for sin undermåler af en far, der systematisk gennembanker og mishandler ham, alt imens hans ligeså underkuede mor stiltiende vender blikket den anden vej.

Pablo får i vennen Alfredo, et nyt billede på hvordan en barndom også kan se ud og leves. Han...

31/03-05De "ansvarlige" voksne
Anonym
Achero Manas knugende beretning ”El Bola” (Kuglen) vandt fortjent hovedprisen ved den danske børnefilmsfestival ”Buster” i 2002. Men kan denne film betegnes som en børnefilm?; alene dette spørgsmål- stillet af voksne. Sætter filmens handling helt i relief, i forhold til os voksnes misforståede hensyntagen, når det gælder vore egne og andre børns trivsel.

12 årige Pablo (eller som vennerne kalder ham, Bola) lever dagligt med frygten. Frygten for sin undermåler af en far, der systematisk gennembanker og mishandler ham. Alt imens hans ligeså underkuede mor stiltiende vender blikket den anden vej.
Pablo får i vennen Alfredo, et smugkig på hvordan en barndom også kan leves. Han knytter et nært bånd til Alfredo og hans familie, og ”flygter” så at sige fra sin egen virkelighed, ved at være...

08/12-03Barsk men god
Anonym
En hudløs ærlig film om en drengs barske realiteter. Den er god, fordi den får én til at "mærke" smerten. Den åbner op for en god dialog om børneopdragelse.

11/01-03fejlinformeret
Anonym
jeg troede jeg var tvunget af min spansklærer til at se børnefilm med resten af klassen. men nej. en flot og barsk voksenfilm!

03/12-02Utrolig godt skuespil!
Anonym
Viser virkelig at også børn kan spille skuespil.

21/11-02Sidder fast i hukommelsen
Anonym
En realistisk film som alligevel trækker en fuldstændig ind i et barns liv...på grænsen til ungdommen. Den udfordrer ens fordomme og er absolut se-værdig.

Fakta

Medvirkende
Pablo Juan José Ballesta
Alfredo Pablo Galán
José Alberto Jiménez
Mariano Manuel Morón
Lauro Ana Wagener
Murisa Nieve de Medina
Aurora Gloria Muñoz
Alfonso Javier Lago
Juan Omar Muñoz
Bag kameraet
Instruktion Achero Mañas
Produktion José Antonio Félez
Manuskript Achero Mañas
Fotografi Juan Carlos Gómez
Klip Nacho Ruiz Capillas
Scenografi Daniel Goldstein, Ricardo Steinberg
Musik Eduardo Arbide
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 22.11.2002
Dvd 14.03.2005
Øvrige oplysninger
Land Spanien
Produktionsår 2001
Spilletid 87 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 3.013
Selskab Via Digital, Televisión Española (TVE), Tesela Producciones Cinematográficas S.r.l.
Biodistributør Marco Film

Se også...