Bella Martha

Matha er en striks og perfektionistisk kok på en af Hamburgs finere restauranter. Da hendes søster dør, får Martha ansvaret for sin otte-årige niece Lina, der er mindst ligeså stædig som Martha selv. For at aflaste Martha på restauranten, ansætter indehaveren den livsglade italienske kok, Sergio, der kan mere og andet end at snitte gulerødder og koge pasta. © Scope

Produktionsår 2001
Genre Komedie
Instruktør Sandra Nettelbeck
Medvirkende Martina Gedeck, Maxime Foerste, Sergio Castellitto, August Zirner
Spilletid 107 min.
Biopremiere 13.12.2002
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Det svære skift fra problemrealismen til lystspillets papfigurer er ingen ukendt hurdle i den ny europæiske - og danske - films smil-gennem-tårer- realisme; men sjældent så uløst som hos denne 36-årige tyske instruktør."

Berlingske
"Til slut ærgrer man sig en anelse over, at desserten er lidt fersk, men Sandra Nettelbeck er dog helt klart en talentfuld instruktør med kulinarisk sans for de levende billeder, og det havde da også været langt værre, hvis hovedretten havde været mislykket."

Jyllands-Posten
"Med mindre man er selvpinerisk anlagt, bør man - som det var tilfældet med forgængere udi madfilmkunsten som 'Babettes gæstebud', 'Hjerter i chili' og 'Spis, drik, mand, kvinde' - sørge for at spise hjemmefra."

Weekendavisen
"Bella Martha er ingen stor film. Tempoet slæber gevaldigt i midten, og i perioder lider den af betydelig stilforvirring. Alligevel er der tale om en sympatisk menneskeskildring, besværgende varm og målbevidst livsbekræftende, der samtidig viser danskeren lidt om, hvad der foregår i den tyske mainstream."

Ekstra Bladet
"Som bibel-kyndige vil vide, var Martha den huslige søster, som sled og slæbte i køkkenet med et festmåltid til Jesus og hans venner, imens hendes søster, Maria, sad på sin flade i stuen og lyttede til ham."

B.T.
"Skuespillerne er dygtige, men stemningen er lidt for gemytlig til, at man for alvor investerer sig."

Bogart
"'Bella Martha' er en intelligent og velkomponeret film. Og den rammer lige noget i tiden. (..) Man er lidt bedrøvet men mest glad, når man forlader den smukke Martha."

Cinemazone
". Filmen er underholdende, varm og solidarisk i sine menneskeskildringer. Måske kan den lune lidt i mørket og kulden her højt mod nord og ind under jul."

Brugere

01/04-08Smagfuld sødsuppe
Ud over meget indbydende madlavningskunst formidlet både i tale og i visuel æstetik, er der på det handlingsmæssige plan ikke noget bemærkelsesværdigt over "Bella Martha":
(Kvindelig perfektionistisk chefkok blottet for humoristisk sans på luksusrestaurant med besværlige gæster lærer (langsomt) at relatere til andre mennesker efter mødet med sin netop afdøde søsters lille datter og en italiensk erstatningskok.)

Når filmen alligevel bliver nogenlunde seværdig trods det umiddelbart meget klichéprægede og feel good-lignende plot, er det først og fremmest hovedrolleindehaver Martina Gedecks fortjeneste. Hun overbeviser hele vejen igennem forestillingen og bidrager med sit mådeholdte, underspillet frustrerede udtryk, til at redde filmen fri fra prædikatet "ren sirupssovs".

Filmen humor...

21/12-02En rigtig "Feel Good Movie".
Anonym
Tyske film er generelt lidt undervurderede, og vi får for få af dem til Danmark. Se derfor denne film om den dejlige og smukke Martha, hvis leveregel nr. 1 er "Ordnung muss sein", såvel privat som arbejdsmæssigt. Denne leveregel bliver der kraftigt rusket rundt med, da Martha pludselig får ansvaret for sin afdødede søster's datter "Lina", og da en ny italiensk kok "Mario" bliver ansat i hendes restaurationskøkken. Filmen har en god og stille stemning, som f.eks. den danske film "Italiensk for begyndere", dog langt fra ligeså dogmeagtigt filmet. Kameraet kæler for sine billeder. Specielt af filmens hovedperson Martha, og de mange dejlige billeder af madlavningsprocessen i restaurantens køkken. Stemningen blandt biografgængerne var også god. Jeg hørte mange indforståede grin og snøft i løb...

16/12-02Klicheernes holdeplads
Anonym
Bortset fra klicheerne - så varer filmen 30 min. for længe. Fed Keith Jarrett-musik, dog.

Fakta

Medvirkende
Martha Martina Gedeck
Lina Maxime Foerste
Mario Sergio Castellitto
Marthas psykolog August Zirner
Frida Sibylle Canonica
Lea Katja Studt
Carlos Antonio Wannek
Bernadette Idil Üner
Jan Oliver Broumis
Sam Ulrich Thomsen
Bag kameraet
Instruktion Sandra Nettelbeck
Produktion Karl Baumgartner, Christoph Friedel
Manuskript Sandra Nettelbeck
Fotografi Michael Bertl
Klip Mona Bräuer
Scenografi Thomas Freudenthal
Musik David Darling, Keith Jarrett, Arvo Pärt
Genrer og relationer
Genre Komedie
Undergenre Romance
Premieredatoer
Biograf 13.12.2002
Øvrige oplysninger
Land Tyskland, Italien, Schweiz, Østrig
Produktionsår 2001
Spilletid 107 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 4.575
Selskab Arte, Rai Cinemafiction, Bavaria Film, Kinowelt Filmverleih, Westdeutscher Rundfunk, Österreichischer Rundfunk, Prisma Film, Palomar Productions, SRG SSR Idée Suisse, Schweizer Fernsehen DRS, T&C Film, Teleclub
Biodistributør Gloria

Se også...