Arizona Dream

Axel Blackmer vil vide hvordan fisk drømmer, men hans onkel Leo synes hellere han skal skulle overtage familiens brugtvogn handel i Arizona. Leo skal giftes med Millie, der har mere end almindeligt let til tåre og håber at gøre en ende på sin lidelse med giftermålet. Og det er bare nogle af de mærkelig personer i Arizona. © Scope

Produktionsår 1993
Genre Drama
Instruktør Emir Kusturica
Medvirkende Johnny Depp, Jerry Lewis, Faye Dunaway, Lili Taylor
Spilletid 142 min.
Biopremiere 19.08.1994
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Faye Dunaway

Selv hvis hun ikke havde rørt en finger, siden hun hærgede de amerikanske sydstater sammen med Warren Beatty i 'Bonnie og Clyde' (1967), ville Dorothy Faye Dunaway for altid blive husket for dén film. Efterfølgende gav hun dog også særdeles seværdige præstationer i 'Chinatown' (1974) og 'Network' (1976), mens hendes senere karriere har været noge...

Brugere

19/02-05Den mentale rodebutik, ja
Den er ikke sjov for sjov. Kusturica er en mester.

Han har lavet sin egen version af Dr. Zhivago eller The Age of Innocence eller hvad man vil. Historien om en mand der er splittet mellem to kvinder, her den unge og den erfarne. Depp er et rodehoved, enig. Men det gør ikke filmen rodet.
Hvordan skulle man ellers skildre hans rod ?

Den er lavet før, den historie, men ikke så surrealistisk som Kusturica gør det.

Been there, seen it ?

En af 90'ernes bedste film på grund af sine visioner i et årti, hvor for mange film gik død i overdreven realisme. Befriende abstrakt.

Happiness er stadig en warm gun/pik i hænderne på folk som Depp.

19/02-05En rodebutik...
Anonym
Sjove indfald, men det er ikke rigtig nok. Historien mangler fremdrift og dybest set en interessant historie.

12/02-05Ahh Johnny boy!
Anonym
Absolut en cool film. Tænk den var næsten glemt indtil Johnny Depp fik "Teenage gude status" i 2003. Fed selvironi ("You think johnny depp lets people touch his face??", god historie og flot skuespil.

20/05-04Nick
Anonym
Det er da ikke min skyld, at mange mænd ikke kan være tro mod en kærlighed - både åndeligt og fysisk - gennem hele livet. Og at de ikke kan acceptere at blive ældre. Og at de konstant er fanget mellem de to stole, som kvindelig ungdom og kvindelig erfaring repræsenterer.

Det er den samme historie som vises i Dr. Zhivago og i Scorseses Age of Innocence.

Man kan ikke som dig hævde, at disse personer i de nævnte film "lever livet". Tværtimod spilder de det væk, fordi de ikke tør leve livet fuldt ud.

De er jo delt mellem to kvinder. Og det er en tragedie. Men hvis man ikke forstår eller accepterer den præmis, er det klart at det må virke lommefilosofisk. Men så har man jo også kastet sig direkte i armene på drifternes regime. Jeg trorede bare vi var nået lidt længere her på denne ...

19/05-04sandmand typiske kliche.
Anonym
"Han vil have to kvinder i en krop og derfor er han dømt til undergang" og hvorfor er det så lige han er det. Sådan en gang lallende fis i en hornlygte. Hvilken verden er det lige du lever i om jeg må spørge, for at lukke sådan en gang lort og latterlig kliche ud er dog den værste.

Prøv dog at forny dig mand. Du kører rundt i den samme lommefilosofi konstant mand.

"han bladrer gennem retterne på livets middagsbord og ender med en muggen ost". Mere at den samme lommefilosofi. Ja selvføgelig ender han med en muggen ost fordi han lever livet for sådan er en kliche jo i disse kunstneriske film, men hvor er det trættende at høre på sådan en gang lal af en gang gajolfilosofi.

Den som lever som sandmand smager ikke livets kager og ender som en kliche og en uerfaren gentagende joke. De...

19/05-04happiness is a warm gun
Anonym
eller er det ?

Kusturica indleder Johnny Depps tur til Arizona med denne skæve Beatlessang og resten af filmen følger fint efter. Filmen er hans tematiske hovedværk og et mesterværk i 90'ernes filmhistorie.

Manden, der partout vil have to kvinder - den erfarne og den unge - i en og samme kvindes krop, kender vi alle. Han er dømt til undergang. Man må nu engang vælge. Og det kan Johnny Depp ikke.

Filmen har det hele - visuelt, farvemæssigt. Der er kitschede henvisninger til overdyrkelsen af Hitchcocks klassiker North By Northwest, og Lili Taylor har aldrig været smukkere og mere ægte.

Johnny Depp er jo som altid fabelagtig, mens han bladrer gennem retterne på livets middagsbord og ender med en muggen ost.

Filmen er lang, men den er det hele værd, for slutningen giver forkl...

Fakta

Medvirkende
Axel Blackmar Johnny Depp
Leo Sweetie Jerry Lewis
Elaine Stalker Faye Dunaway
Grace Stalker Lili Taylor
Paul Leger Vincent Gallo
Millie Paulina Porizkova
Paul Michael J. Pollard
Blanche Candyce Mason
Angie Alexia Rane
Betty Polly Noonan
Bag kameraet
Instruktion Emir Kusturica
Produktion Yves Marmion, Claudie Ossard
Manuskript David Atkins, Emir Kusturica
Fotografi Vilko Filac
Klip Andrija Zafranovic
Scenografi Miljen Kreka Kljakovic
Musik Goran Bregovic
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 19.08.1994
Dvd 01.02.2005
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, USA
Produktionsår 1993
Spilletid 142 min.
Solgte billetter 4.844
Selskab Le Studio Canal+, Hachette Première, Union Générale Cinématographique, Constellation
Priser Berlin 1993, Juryens Grand Prix

Se også...