Fanny & Elvis

Årtusindskiftet nærmer sig, samtidig med, at Kates muligheder for at få børn hurtigt tørrer ud. Hun skal finde en donor til de børn, hun pludselig gerne vil have, og undervejs støder hun uforvarende ind i kærligheden. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Komedie
Instruktør Kay Mellor
Medvirkende Kerry Fox, Ray Winstone, Ben Daniels, David Morrissey
Spilletid 110 min.
Biopremiere 07.07.2000
Scope-score Afventer stemmer
Anmeldere
Brugere Afventer stemmer
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Ray Winstone

Den kompakte englænder Raymond Andrew Winstone vandt mere end 80 medaljer som amatørbokser, inden han fik rollen som bokseren Kenny Fox i tv-serien "Fox". Siden har han medvirket i talrige engelske tv-serier og film, blandt andet "Ladybird Ladybird" (1994), ”Face” (1997), ”Tilværelsens bagside” (1997) og ”I familiens...

Anmeldere

Scope
Så går den vilde donorjagt

Ganske underholdende engelsk sædeskildring, som desværre tabes på gulvet i sit forsøg på at være en rigtig komedie.

Kate har netop afsluttet manuskriptet til sin romantiske roman, da hun får at vide, at hun sandsynligvis kun vil være i stand til at få børn, hvis hun prøver inden for et år. Og så begynder jagten på den rigtige donor - efter at Kates psykologilærermand har forladt hende til fordel for en af sine unge studerende.

Langsomt vikles Dave ind i hendes liv. Han er en East End-bilhandler, som af en eller anden grund er havnet i Yorkshire i Nordengland. Dave er en stor, brovtende fyr med arbejderklassemanerer og kort lunte; alligevel bliver Kate meget mod sin vilje, efterhånden tiltrukket af ham.

"Fanny & Elvis" er en samtidskomedie med en vidt forgrenet historie, som i princippet kunne ende hvor som helst. Men Kay Mellor kender sin genre, og der bliver bundet fine sløjfer på de fleste løse, fortællemæssige ender i slutningen af filmen. Og det er i virkeligheden hele filmens problem, for selvom den er mægtig underholdende, så vil den også så gerne være en komedie med alt, hvad det indebærer. Et eksempel: Vi ved, at Dave elsker Elvis Presleys musik, vi har hørt ham nynne "Hound Dog" og spille Elvis i Jaguaren. Da Kate og Dave på et tidspunkt sidder halvfulde og melankolske over de tabte kærester, beder hun ham om at spille noget smukt på klaveret. Og hvilken sang spiller Dave så? "Love me Tender", selvfølgelig. Og sådan lander filmen alt for ofte i klicheerne, hvor den, med lidt mere mod, havde kunne placere sig mere skævt og tankevækkende.

Den gode ide taber pusten
På manuskriptplan fungerer filmen udmærket; det er først, når skuespillerne skal sige deres replikker, at det indimellem går galt. Det så garanteret sjovt ud, da manus blev stykket sammen, men det fungerer ikke helt, når ordene hænger i luften. Og man mærker, at flere af skuespillerne kæmper for at få tingene til at lykkes. Ray Winstone er godt set som Dave, men er klart bedst som dumt svin, mens karakterens følsomhed mest kommer til at stå som et postulat. Winstone er ellers en af Storbritanniens allerstørste, med kraftpræstationer som faren i Tim Roths "I familiens hjerte" (1999) og ikke mindst som den voldelige Ray i Gary Oldmans instruktørdebut "Tilværelsens bagside" fra 1997. At han så har en uhyggelig lighed med Olsenbroren Noller, er nok mest noget, vi danskere må leve med.

Kerry Fox overspiller ofte rollen som den frustrerede thirtysomething Kate, og hun mangler den loyalitet over for sin karakter, som fx Sidse Babett Knudsen havde med Sus i "Den Eneste Ene" (1999). Vi tror ikke rigtig på hende og mest af alt, så er hun bare lidt irriterende og hysterisk. Desværre, for det kunne have været en fin film, der pænt havde lagt sig i forlængelse af store halvfemserkomedier som Susanne Biers kæmpesucces og den svenske "Adam og Eva" (1997).

Fakta

Medvirkende
Kate Kerry Fox
Dave Ray Winstone
Andrew Ben Daniels
Rob David Morrissey
Roanna Jennifer Saunders
Alan Colin Salmon
Samantha Gaynor Faye
Rick William Ash
Dr. Langford Gareth Tudor Price
Sygeplejerske Lynne Bridget Forsythe
Bag kameraet
Instruktion Kay Mellor
Produktion Laurie Borg
Manuskript Kay Mellor
Fotografi John Daly
Klip Chris Blunden
Scenografi Maria Djurkovic
Musik Stephen Warbeck
Genrer og relationer
Genre Komedie
Premieredatoer
Biograf 07.07.2000
Øvrige oplysninger
Land England
Produktionsår 1999
Spilletid 110 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 115
Selskab Cofiloisirs, Scala Productions
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...


Girls Night
1998
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Bean
1997
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Spice World
1997
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Shooting Fish
1997
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Alfie
2004
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk