Whale Rider

Siden høvding Paikeas tid er lederskabet af Whangara-folket gået i arv fra far til søn. Den tradition bliver brudt, da kun pigen Pai overlever en problematisk tvillingefødsel. Pais far forlader stammen i sorg, og pigen bliver opdraget af sin bedstefar, der ikke har megen tiltro til kvinders lederevner. Men der tager han fejl. © Scope

Produktionsår 2002
Genre Drama
Instruktør Niki Caro
Medvirkende Keisha Castle-Hughes, Rawiri Paratene, Vicky Haughton, Cliff Curtis
Spilletid 105 min.
Biopremiere 01.10.2004
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Uden at miste taget i sin specifikke historie, og uden at blive for blød 'world'-kultur, bliver 'Whale Rider' en stærk fortælling..."

Berlingske
"...en smuk fabel med dybde og perspektiv."

Jyllands-Posten
"Er det svært - i hvert fald for mig - at tage historiens mytologiske fantasier alvorligt, så er det ikke spor svært at mødes med og betages af dens mennesker."

Weekendavisen
"Whale Rider er som et digt uden fejl. Man genkender det, mens man læser."

Information
"...styrer sikkert uden om klicheerne og skaber en forfriskende, nutidig fortælling..."

Ekstra Bladet
"...en fortryllende film om og for levende mennesker."

B.T.
"Det er en smuk og bevægende film..."

Filmland
"Det er en meget, meget pæn og firkantet historie..."

Cinemazone
"...man føler sig klogere både på myte og virkelighed efter små to timer i selskab med Pai og hendes stille kamp for at få lov til at udfylde den plads, skæbnen har udvalgt hende til."

Brugere

21/12-04En smuk og sød lille film
Anonym
Keisha Castle-Hughes spiller strålende som den lille pige, Pai, der kæmper en kamp mod hendes bedstefar om at få en chance for at blive anerkendt som høvding. Det væsentligste spil foregår mellem bedstefaren og Pai, og den respektfuldhed og ømhed hvormed dramaet udspiller sig er ikke til at stå for. Dog kan det hele blive lidt forudsigeligt til tider. Men ud over dramaet er det samtidig en flot og underholdende skildring af et Maori-miljø, hvor moderne livstil har blandet sig med traditionerne. Hvis jeg havde børn i den rette alder, ville jeg helt sikkert vise dem denne lille perle af en film.

14/11-04Smuk, smuk film
Anonym
Jeg nød i den grad Whale Rider, der er meget fin film. Den minder om "Once were warriors" mht. de sociale problemer for New Zealands originale befolkning og deres splittelse mellem deres egen, gamle kultur og den moderne verden. Men hvor Once.. kører linen helt ud i sociale og menneskelige problemer, har Whale Rider et magisk, fabel-agtig og smukt islæt. Denne side bliver dog aldrig sentimental eller urealistisk distancerende, men er varm og dybt rørende.

03/11-04STOR skuffelse
Anonym
Ad man! Whale Rider er en enorm stor skuffelse! Og det er kort. Men skuespillet er fantastisk!!

15/10-04En nydelse
Anonym
En stille film om hverdagslivet i et lille landsbysamfund på New Zealand, hvor stolte traditioner har svære kår. Filmen bæres oppe, højt oppe, af stort skuespil og en dejlig historie. Keisha Castle-Hughes er simpelthen uimodståelig.

13/10-04kommentar
Anonym
Til Cliff-¤-¤>>>
Hvordan fanden kan du udtale dig om en film du ikke har set.. Nårh jah.. man kan ikke ride på hvaler, men hør her min lille ven ikke for at gøre dig ked af det: DET ER EN FILM!! En film er lavet for at underholde..

11/10-04kanon dejlig Film
Anonym
Se denne fantastiske film, der har det hele, den gode historie og det flotte skuespil, bedste NewZealanske film siden "once where warriors". Det siger ikke så meget da vi næsten ingen film ser derfra. Denne film er nærværende og rammer noget dybt ned i én!!!
Når du har nydt filmen - lyt til soundtracket!

02/10-04plat man!
Anonym
det er plat at de rider på hvaler. det kan man da ikke!!

18/12-03Overvældende
Anonym
En af de bedste film, jeg har set i meget lang tid. Super skønt skuespil af den lille pige, hun får virkelig følelserne frem. Hele samspillet med bedstefaderen er fantastisk. En meget, meget anbefalelsesværdig film, og en troværdig indførsel i maori-kultur. Det er ikke "Once were Warriors" - de her er stolte mennesker fra det øde East Cape på Nordøen.


Fakta

Medvirkende
Paikea 'Pai' Apirana Keisha Castle-Hughes
Koro Rawiri Paratene
Nanny Flowers Vicky Haughton
Porourangi Cliff Curtis
Rawiri Grant Roa
Hemi Mana Taumaunu
Shilo Rachel House
Willie Taungaroa Emile
Dog Tammy Davis
Maka Mabel Wharekawa
Bag kameraet
Instruktion Niki Caro
Produktion John Barnett, Tim Sanders, Frank Hübner
Manuskript Niki Caro
Forlæg Witi Ihimaera
Fotografi Leon Narbey
Klip David Coulson
Scenografi Grant Major
Musik Lisa Gerrard
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 01.10.2004
Øvrige oplysninger
Land New Zealand
Produktionsår 2002
Spilletid 105 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 11.138
Selskab ApolloMedia, A the Works, Pandora Film, South Pacific Pictures
Biodistributør Øst for Paradis

Se også...