EDtv

Den jævne ungkarl Ed får vendt op og ned på sit liv, da et tv-hold tilbyder at filme ham 24 timer i døgnet. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Komedie
Instruktør Ron Howard
Medvirkende Matthew McConaughey, Ellen DeGeneres, Jenna Elfman, Woody Harrelson
Spilletid 123 min.
Biopremiere 06.08.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jenna Elfman

Jenna Mary Batula var oprindelig klassisk balletdanser. Med efternavnet Elfman blev hun kendt for sin rolle som blondinen Dharma i sitcom'en "Et umage par" (1997-). På film har man set hende i "EdTV" (1999) og Edward Nortons romantiske komedie ”Imellem venner” (2000). Jenna er i familie med filmkomponisten Danny Elfman. Hun er sci...

Anmeldere

Scope
Sitcom made for the movies

Hvor vinterens "The Truman Show" var en kunstnerisk fuldbyrdet parabel over 90'ernes mediekultur, er "EDtv" mere en tv-sitcom gjort til spillefilm. Den sætter nok tænderne i vor blinde og ignorante troskab til tv, men bider sig aldrig rigtig fast og går i dybden med temaet.

Vores alles indre "Peeping Tom" har kronede dage. Aldrig før har mulighederne været bedre for at belure andre menneskers private liv - på behørig medieret afstand forstås. Eller på den anden side at udstille sig selv for åben skærm, og prostituere sig selv (og sin familie) for de berømte 15 minutes of fame. Se bare på rækken af pseudo-virkelige docu-soaps og social-pornografiske talkshows befolket af linseliderlige lus, som jævnligt hjemsøger vore tv-skærme. Eller på Internet via webcam, hvor man kan følge med i andre menneskers liv - hvor som helst, når som helst, og hvorfra som helst på kloden.

"EDtv" tager sit udgangspunkt i dette fænomen: Vores lyst til at snage i andres privatliv og mediernes evne til at profilere ganske almindelige mennesker uden særlige talenter, og således gøre dem til stjerner, bare fordi de er blevet kendte på tv. Det er gefundenes fressen for en satirisk pen, og instruktør Ron Howard omsætter da også effektfuldt Lowell Ganz og Babaloo Mandels manuskript til en perlerække af sketch-agtige optrin, der kommenterer tv-kulturens selvsvingende ansvarsløshed og moralske forstillelse.

TRUMANtv
Sammenligningen med "The Truman Show" er dog uundgåelig. Peter Weirs film er ubetinget en kunstnerisk fuldbyrdet parabel over 90'ernes værdinihilistiske mediekultur, dels som den produceres af tv-stationer ud fra ren kalkulation, og dels som den konsumeres ukritisk af alverdens tv-seere. "EDtv" har ikke samme høje ambitioner, men underholder nu alligevel fornemt som en opgraderet tv-sitcom, der med satirisk bid sætter tænderne i vor blinde og ignorante troskab til tv. Desværre uden at nå ned i samme originale og reflekterede dybder som "The Truman Show".

Historierne i de to film minder da også meget om hinanden, men hvor Jim Carreys Truman-figur var uvidende om sin rolle som stjerne i et 24 timers tv-show, da tilmelder Ed sig til et lignende eksperiment iscenesat af en skrantende tv-station, der har brug for et seer-hit. Koste hvad det vil.
Ed er en all-american guy, 31 år og assistent i en videobutik. Uden store ambitioner og ganske tilfreds med livet. Men under pres fra sin bror Ray, en 'blomstrende' entreprenør, tillokkes Ed af tanken om berømmelse og hurtige penge. Hvis han gør det godt som 24 timers 'offer' for åben skærm, så forlænges kontrakten og pengene fordobles.

Hele den pukkelryggede familie
Showets instruktør Cynthia er sikker på, at Ed vil blive et hit. Han er tilpas charmerende og lækker. Hans familie, derimod, er under overfladen en samling samspilsramte personligheder. En utro fader skred tidligt og lod aldrig høre fra sig (indtil nu!), broderen Ray lider af storhedsvanvid, søsteren er skabs-alkoholiker, mens moderen forblændes af sin egen livsløgn om familiens idyl, og den handicappede stedfader sygner hen i sin rullestol. Instruktøren Cynthia og tv-producenterne aner altså et perfekt setup til deres 24-timers tv-show med familieproblemer nok til en del potentiel onscreen dramatik.

Det største drama i den evige føljeton om Eds liv indtræffer imidlertid først, da han erklærer sin kærlighed til broderens kæreste, Shari. Herfra kører Eds liv og filmen i højeste gear. Ed har succes, men må snart sande, at prisen for berømmelse er tabet af privatliv. Hans familie krakelerer langsomt foran tv-kameraerne, og Shari vil ikke leve som berømt sidekick til Ed. Det sidste kommer der en hæsblæsende, romantisk rutchebanetur ud af.

Mellem to stole
Men her sætter "EDtv" sig desværre mellem to stole. Det virker, som om instruktøren Ron Howard ikke kan finde ud af, om han skal fortælle en romantisk komedie eller en ætsende mediesatire. Det afføder en stilistisk forvirring, og man når aldrig rigtig at engagere sig som tilskuer i hverken det ene eller det andet. "EDtv" udvikler sig følgelig som en typisk crowdpleaser, der går efter de sikre stik. Sikre crowdpleasere er også filmens spillere med Matthew McConaughey (Ed), Woody Harrelson (Ray), Jenna Elfman (Shari) og Ellen DeGeneres (tv-instruktøren Cynthia) i spidsen. De udfylder alle deres figurerer engageret og forbilledligt. Ikke at forglemme en formidabel deadpan-præstation af Martin Landau som stedfaderen. Nå ja, og så er der Dennis Hopper, Rob Reiner, Sally Kirkland, Elizabeth Hurley, men sådan kunne man blive ved. Ren kvali-vare.

Det romantiske plot skulle imidlertid have været nedtonet til fordel for en dybere refleksion over tv-mediets manipulerende kraft. Hvordan kameraets tilstedeværelse i folks liv forvrænger virkeligheden, hvordan det ændrer den, ligesom når Ed og hans familie ændrer opførsel: De begynder at agere som mennesker på tv. Eller hvordan lever vi som aktører og seere med en stadig stigende uklar grænse mellem vor daglige virkelighed og den iscenesatte ditto, vi ser på tv.

Ikke desto mindre er "EDtv" uden aktuel konkurrence

Brugere

26/12-022 timer spildt
Anonym
Lad mig med det samme udsende en advarsel, til dem der ikke har set filmen. Her er en film som bare bør undgås. Det er en meget drøj, langsommelig, umorsom, klichefyldt og i det hele taget uinteressant film. Filmen har masser af gode og kendte skuespillere, men kun Elizabeth Hurley´s femme fatale er god. Resten af castet fortjener ikke meget omtale. Selv den ellers altid udmærket Woody Harrelson er ikke spor sjov, og fremstår som en papfigur. Jeg var klart mere til The Truman Show, som handlede lidt om det samme. Ja selv BigBrother var mere spændende at følge med i.

29/05-02Big Brother The Movie
Anonym
Udemærket lavet medie satire, der i starten er et ganske interessant blik på Tv-mediets trang til "virkelighed", men ideen er hurtigt udtømt og den yderst forudsigelige og klichefyldte slutning trækker ud.

Fakta

Medvirkende
Ed Pekurny Matthew McConaughey
Cynthia Topping Ellen DeGeneres
Shari Jenna Elfman
Ray Pekurny Woody Harrelson
Eds mor Sally Kirkland
Ed stedfar Martin Landau
Dr. Whitaker Rob Reiner
Jill Elizabeth Hurley
Eds far Dennis Hopper
Keith Geoffrey Blake
Bag kameraet
Instruktion Ron Howard
Produktion Brian Grazer, Ron Howard
Manuskript Lowell Ganz, Babaloo Mandel
Fotografi John Schwartzman
Klip Dan Hanley, Mike Hill
Musik Randy Edelman
Genrer og relationer
Genre Komedie
Undergenre Mediesatire, Romantisk komedie
Nøgleord Berømmelse, Reality-tv, Tv-show
Premieredatoer
Biograf 06.08.1999
Dvd 10.02.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 123 min.
Solgte billetter 18.414
Selskab Universal Pictures

Se også...