Shooting Fish

Jez og Dylan har levet deres barndom på børnehjem. Nu er de blevet voksne og klar til, uanset prisen, at starte et liv i sus og dus. Med kæmpe gods. Pengene skal bare lige skaffes først, og til det formål kommer Georgie ind i billedet. Men hun kunne også bruge de mange millioner pund, som trekløveret får hustlet sig til. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Komedie
Instruktør Stefan Schwartz
Medvirkende Dan Futterman, Stuart Townsend, Kate Beckinsale, Nickolas Grace
Spilletid 112 min.
Biopremiere 19.12.1997
Scope-score Afventer stemmer
Anmeldere
Brugere Afventer stemmer
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Kate Beckinsale

Britiske Kate Beckinsale debuterede, før hun var fyldt 20 i tv-filmen 'One Against the Wind' (1991). Snart efter debuterede hun på det store lærred i Branaghs 'Stor ståhej for ingenting' (1993), hvor hun med sit kønne, glatte ansigt lignede Englands svar på Jennifer Connelly. I 1994 besøgte hun vore breddegrader for at medvirke i Gabriel Axel...

Anmeldere

Scope
Så går den vilde pengejagt

Socialrealisme og snavsede køkkenvaske er forsvundet som dug for solen i det seneste engelske bud på en charmerende romantisk komedie.

Og så levede de alle lykkeligt til deres dages ende. Med en film som "Shooting Fish" er det ingen skam at røbe slutningen. Den er alligevel så småt gennemskuet efter det første kvarter. Filmen har taget eventyrets form til sig med diverse gode og onde kræfter og et par pjalteprinser, der til slut får ladyen og det halve gods. Moralen kan udlægges som følger: Selvom man bor i en gasbeholder og dels er ordblind og dels social analfabet, er det muligt at drive det til noget og - blive lykkelig.

Hvem tager det sidste stik?
Dylan og Jez (spillet af Dan Futterman og Stuart Townsend) er to forældreløse fyre, der har fundet sammen og supplerer hinanden som eneste familie og som partnere indenfor fup & svindel branchen. Målet med at franarre velbeslåede englændere store pundbeløb er en gang for alle at få et rigtigt hjem og købe en stor statelig ejendom på landet. Dylan er amerikaner af fødsel, ordblind og kan fortrylle selv hardcore forretningsmænd med sine talegaver og sit vid. Jez er en genert selvhæmmer og computernørd, der i kraft af sit tekniske geni kan få alt elektrisk isenkram til at spinde af velvære. Begge er opfindsomme til fingerspidserne, og de klarer sig med et minimalt husholdningsbudget ved at bo i en gammel gasbeholder og vinde alskens produkter gennem reklameslogan-konkurrencer.

Ind i denne tosomhed træder den yndige medicinstuderende Georgie, der for at tjene til studierne hjælper med et af de stort anlagte fupnumre, hvor en ikke-eksisterende talende computer sælges. Georgies hjerte er rent som sne, men hun bærer også svindlertalentet i sig og er ikke sen til at lære det ædle håndværk. Det får Dylan og Jez at føle. For Georgie og hendes to søskende er også for nyligt også blevet forældreløse, og har søreme også fået brug for de unge mænds privatopsparing. Sød musik opstår, skurke kommer på banen, et fængsel indgår, en brudgom forlades ved alteret, og i bedste Morten Korch stil afsluttes filmen med et afgørende hestevæddeløb.

Sød i ordets bedste forstand
Kate Beckinsale, der spiller Georgie, formår at forene sin karakters aristokratiske og sarte fremtoning med handlekraft og kvindelig snilde. Hun fik sit gennembrud i Shakespeare-filmatiseringen "Stor ståhej for ingenting" og viste senere prøver på sit komiske talent i John Schlesingers pudsige "Cold Comfort Farm". Stuart Townsend og Daniel Futterman er forholdsvis ukendte, men er absolut værd at holde øje med i fremtiden.
Samspillet mellem de tre hovedrolleindehavere, samt instruktøren og manuskriptforfatteren Stefan Schwartzs øje for det komiske, er filmens største fordele. (En klukkende latter er til flere scener passende). Her er ingen sex og vold, skurkene er nederdrægtige men ikke lede, og der stjæles kun fra folk, som kan undvære lidt håndører i forvejen.

"Shooting Fish" brummer visse steder en anelse i tomgang, usandsynlighederne hober sig op, og forudsigeligheden kan også streges under med rødt. Men når det gøres på en fornøjelig og indsmigrende facon, er det jo herligt at overvære i en biografsal. Historien kan affærdiges som en tynd kop Breakfast Tea, men er man i det uforpligtende cineasthjørne og til sol, sommer, friske fyre og adelige piger, kan denne film absolut anbefales. Derudover er musikken en lækker cocktail af tidens toner og gamle slagere.

Fakta

Medvirkende
Dylan Dan Futterman
Jez Stuart Townsend
Georgie Kate Beckinsale
Mr. Stratton-Luce Nickolas Grace
Floss Claire Cox
Mr. Ray Ralph Ineson
Roger Dominic Mafham
Mr. Gilzean Peter Capaldi
Fru Cummins Annette Crosbie
Rektor Jane Lapotaire
Bag kameraet
Instruktion Stefan Schwartz
Produktion Richard Holmes
Manuskript Stefan Schwartz, Richard Holmes
Fotografi Henry Braham
Klip Alan Strachan
Scenografi Max Gottlieb
Musik Stanislas Syrewicz
Genrer og relationer
Genre Komedie
Nøgleord Svindel
Premieredatoer
Biograf 19.12.1997
Øvrige oplysninger
Land England
Produktionsår 1997
Spilletid 112 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 9.155
Selskab Arts Council of England
Biodistributør Camera Film

Se også...