Dag og nat (Dag och natt)

For familiefar og arkitekt Thomas viser den 9. september 2003 sig at være en helt specielt dag. Sønnen, elskerinden, moderen, vennen, hustruen, søsteren, moderen og luderen har alle både godt og ondt at sige til Thomas, der på en dag går gennem den største krise og den endelige heling. © Scope

Produktionsår 2004
Genre Drama
Instruktør Simon Staho
Medvirkende Mikael Persbrandt, Pernilla August, Michael Nyqvist, Tuva Novotny
Spilletid 95 min.
Biopremiere 26.11.2004
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Pernilla August

Pernilla August spillede Maj i Bergmans familiedrama 'Fanny & Alexander' (1982) og har også mange fine teateroptrædender på sit cv, flere af dem under Bergmans instruktion. Denne leverede også historien til hendes filmgennembrud, 'Den Gode Vilje' (tv-serie 1991, film 1992), som dog var instrueret af hendes daværende husbond Bille. Hr. og fru ...

Anmeldere

Politiken
"Takket være skuespillerne og stykkets tæthed rives man med på denne rundkørsel af en roadmovie."

Berlingske
"...med tænderskærende konsekvens og indædt lede ved tilværelsen argumenterer filmen ihærdigt for, at livet ikke er værd at leve."

Jyllands-Posten
"I filmens bedste øjeblikke stiller instruktøren sine figurer fuldkommen nøgne..."

Weekendavisen
"Filmen imponerer ved sin alvor og dramatiske konsekvens. Den er også meget velspillet, men dialogen tangerer det teatralske, når poetisk ladede replikker gentages i flere scener."

Information
"...når langt med sit interessante og insisterende portræt..."

Ekstra Bladet
"...det er befriende med en ung instruktør, der tør satse så hårdt på sin egenart og kræve så meget af sit publikum."

B.T.
"Dialogen er voluminøs og skarp, og man spørger sig selv, om ikke Ingmar Bergmans efterfølger er født i danske Simon Staho?"

Filmland
"Det er en film, der kræver det ypperste af skuespillere, instruktør og forfattere, og Staho er ikke langt fra at skabe en stærk og overbevisende film."

Cinemazone
"...en af de mest konsekvente og stærkeste dramaer fra den skandinaviske skuffe længe, og hvis man har mod på at se det menneskelige mørke i øjnene, så er der stof til eftertanke lige her."

Brugere

07/11-09FORKERT POSTER!
Det er måske en smule misvisende at have en poster fra filmen 'Down of the Dead' når vi taler om filmen 'Dag og Nat' - eller er det kun mig der bliver forvirret?

18/08-08Rystende nærportræt af en selvmorder
Filmen handler om en mand der altid har haft en voldsom og sadistisk sexdrift, og som til gengæld mangler evnen til at føle nærhed og kærlighed. Han er en pestilens for sine omgivelser, og hader sig selv for det. I årevis har han været alkoholiker. Til sidst kan han ikke længere holde ud at leve med sig selv.

På den dag hvor handlingen foregår, er han fast besluttet på at begå selvmord. Vi følger ham når han kører rundt i sin bil, og tager afsked med sine venner og familie, en ad gangen, under påskud af at han vil flytte til New York. Det er i samtalerne med dem at vi får et indtryk af hans liv, samt hans motiver til at begå selvmord. De virker alle sammen mere eller mindre skøre, mens han selv er rolig og fattet. Hans beslutning forekommer at være forståelig, og næsten rationel.

...

06/03-05spørgsmål 2
Anonym
til en der har set filmen:

Jeg vil gerne vide om hovedpersonen begår selvmordet eller ej atlså er filmen en tragedie eller ser han lyset til sidst. Jeg har ikke tid til at se den pt, men til research formål ville det være fedt at vide.....og svar venligst i tråd så folk der ikke ønsker spoilers.
Mange tak

05/01-05God, bedre, bedst
Anonym
Så den desværre alene - der er så meget, jeg gerne ville have talt med én om bagefter. Men filmen bliver ved at rumstere i mit hoved. Se den!
Især hvis du fx arbejder et sted, hvor man har noget at gøre med mennesker, der vil/har forsøgt selvmord. Ikke et utroværdigt øjeblik! Årets bedste film - selv om der er 11½ måned tilbage.

20/12-04Genialt !!
Anonym
Fantastisk film...

Superskuespil af Persbrandt......

jeg kunne blive ved med at strø med positive perler...

26/11-04Græd som en mand. !
Anonym
Fed film ! Skal ses. Tag kæresten med. Man græder.

26/11-04Kedelig og fortænkt...
Anonym
Konceptfilm fra ende til anden - bliver aldrig troværdig..

20/10-04YES !
Anonym
Ahhhhh, dejligt og hamrende simpelt. Sgu dejligt med lidt ro rent visuelt. God film.

27/09-04good
Anonym
Var med til at lave den og.....den er sgu blevet vellykket. Ikke nogen munter film, men den når fandeme ind til noget....top skuespil.

Fakta

Medvirkende
Thomas Mikael Persbrandt
Thomas søster Pernilla August
Jacob Michael Nyqvist
Desiré Tuva Novotny
Elskerinden Maria Bonnevie
Fortælleren Erland Josephson
Englen Hans Alfredson
Fodboldtræneren Fares Fares
Konen Lena Endre
Moderen Marie Göranzon
Sønnen Sam Kessel
Bag kameraet
Instruktion Simon Staho
Produktion Jonas Frederiksen
Manuskript Simon Staho, Peter Asmussen
Fotografi Kim Høgh
Klip Åsa Mossberg
Scenografi Kia Nordqvist
Musik Joachim Holbek
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 26.11.2004
Øvrige oplysninger
Land Danmark, Sverige
Produktionsår 2004
Spilletid 95 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 3.222
Selskab Zentropa, Sonet Film, Film i Väst
Biodistributør Nordisk Film

Se også...