Et dristigt kys (Ae Fond Kiss)

Casim er muslim i Glasgow med drømme om at åbne en natklub med sin gode ven Hammid. Samtidig har Casims forældre arrangeret, at han skal giftes med sin kusine, så det falder ikke i speciel god jord, da Casim forelsker sig i den irske skolelære Roisin. I stedet for at følge traditionen, følger Casim sit hjerte med alle de usikkerheder og komplikationer det medfører. © Scope

Produktionsår 2004
Genre Drama
Instruktør Ken Loach
Medvirkende Atta Yaqub, Eva Birthistle, Ahmad Riaz, Shabana Bakhsh
Spilletid 104 min.
Biopremiere 04.03.2005
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Det er et helt enkelt og smukt, men også kompliceret regnestykke..."

Berlingske
"...bliver ... aldrig en dybdeborende tunge-slasker for nu at blive i filmens kysse-metafor. Den er snarere blot et let kindkys, men kan man lade sig nøje med det, er den både sød og blød."

Jyllands-Posten
"...skønt Ken Loach ofte er blevet beskyldt for at være mere prædikant end kunstner, og somme tider med rette, så balancerer han i denne film mellem to yderpunkter."

Weekendavisen
"Filmen er uhyre enkel i sin problemstilling og tematik, men netop derfor så effektiv og spændende..."

Information
"...ikke fri for sine skematiske øjeblikke, men Loachs sikre sans for at skabe virkelige mennesker og konflikter på lærredet får os alligevel ind i den velkendte historie med moderne fortegn."

Ekstra Bladet
"...Loachs humane, men aldrig formanende menneskesyn samt hans evne til at placere de rigtige (ofte uskolede) skuespillere fornægter sig ikke."

B.T.
"En overraskende film, der begynder som et romantisk kærtegn, men - tro mod britiske Ken Loach' socialrealistiske ståsted - snart uddeler lussinger."

Filmland
"Der er fine miljøskildringer og også en meget fin humor, men filmen er måske lidt for længe om at komme i gang før konflikten tager fart."

Cinemazone
"Selvom der er stærke følelser i spil, og man mærker et varmt menneskeligt overskud og et stærkt blik for virkeligheden banke under karaktererne, savner man alligevel den dramatiske renhed, der præger hans film, når de er bedst."

Brugere

24/03-06Ae Fond Kiss
Der er større vægt på charme og mindre vægt på alvorlig socialrealisme i Ae Fond Kiss, end man måske normalt er vant til hos Ken Loach. Det betyder på ingen måde, at Ken Loach ikke tager sin historie - og den problemstilling filmen repræsenterer - alvorligt. Den er bare i højere grad fortalt med udgangspunkt i den 'søde historie' mellem to sympatiske men aldrig overdrevent overbærende figurer - spillet fremragende af Atta Yaqub og især Eva Birthistle. Kritikken af de konservative kræfter i Islam er til at få øje på, men Ken Loach tør ikke lade det stå ved det. I en noget påklistret sidevinkel bliver katolicismens konservatisme også udsat for et voldsomt angreb. Loach har ganske givet ret i, at der er kritisable forhold at hente i såvel de konservative muslimske kredse som blandt konserva...

23/03-06- Mangler dristighed -
Ken Loachs seneste film handler om på den svære kærlighed, og de problemer der opstår i et forhold, når forskellige kulturer og baggrunde støder sammen. En historie der er fortalt snart mange gange på det store lærred, og bl.a. derfor føler man desværre ikke rigtig, at Loach bringer noget nyt på bane her.

Temaet må ellers siges at være aktuelt, men historien kommer bare aldrig rigtig ind under huden på en, måske fordi man føler, man har set det hele før. Man kan sagtens sætte sig ind i karakterernes problemer, og der spilles glimrende af de ukendte skuespillere, men fortællingen trækkes ud i langdrag, hvorved det hele bliver en smule uvedkommende.

Heldigvis er Ken Loach en så habil instruktør, at filmen ikke flopper helt. I visse scener rammer han noget af det rigtige, og der er ge...

23/10-05Det umulige par!
Spændende konflikt, men unuanceret udført og ofte lige rigeligt romantiserende, hvor de rigtige meninger og pointer føles for politisk korrekte. Til tider fængende nok og velspillet, men hurtigt glemt.

16/04-05God, vedkommende & langtrukken
Der er mange gode ting i historien om Casim og Roisons kærlighed. Den er sød, charmerende, realistisk, aktuel, vedkommende. Den er som sådan også bygget rigtigt godt op og alle medvirkende, dog især de to hovedpersoner, spiller godt.
Mit problem var, at jeg ofte nærmest begyndte at kede mig. De enkelte scener har simpelthen ikke nok dynamik til at jeg kan blive ordentligt fænget - det hele er en tand for socialrealistisk for min smag.
Når det er sagt, så er den mileskridt bedre end mange af de hollywoodproduktioner, der prøver at beskæftige sig med lignende emner...

08/04-05Tomt!
Anonym
Jeg føler jeg har spildt 65kr. Filmen sagde mig absolut ingenting! Man kan uden problemer, se de første 5 min. af filmen, sove resten af tiden, og så se de sidste 5 min. - og få det samme ud af filmen som andre! Det var vist en misser ..

31/03-05Rigtig god
Anonym
Rigtig god film om et meget aktuelt emne. Også godt at se at de også er temmelig fundamentalistiske i andre trosretninger en Islam.

24/03-05Den var sgu god
Anonym
Jeg var inde og se den i Grand Teateret i Kbh., og havde egentlig ikke hørt så forfærdeligt meget om den inden. Men jeg må sige, at jeg blev positivt overrasket!

For det første, elsker jeg det skotske sprog og så synes jeg filmen havde en lidt anderledes kærlighedshistorie..
Dét jeg ellers rigtig godt kunne lide ved filmen var selve det med, at man fik indsigt i en muslimsk familie (traditionerne, tvangsægteskaber osv.) og det blev gjort på en rigtig god måde, synes jeg.

Skuespillet fra de to hovedpersoner var utrolig godt og det var også med til at gøre filmen bedre..

Jeg kan klart anbefale filmen, da den både er sjov, romantisk og lærerig (mht. den muslimske tro og deres traditioner).. Så hvis man en dag keder sig lidt og har lyst til at gå ind og se en god film med venind...

22/03-05Dejlig film..
Anonym
kan varmt anbefales - der kan ikke være nok film af denne slags

19/03-05ups...
Anonym
vi har ikke set filmen...

13/03-05åhhr hvad!
Anonym
den er ganske engelt for god..... den er så god at den skulle vinde alle priser i hele verden..
;-)Fakta

Medvirkende
Casim Khan Atta Yaqub
Roisin Hanlon Eva Birthistle
Tariq Khan Ahmad Riaz
Tahara Khan Shabana Bakhsh
Sadia Khan Shamshad Akhtar
Rukhsana Khan Ghizala Avan
Præst Gerard Kelly
Bag kameraet
Instruktion Ken Loach
Produktion Rebecca O'Brien
Manuskript Paul Laverty
Fotografi Barry Ackroyd
Klip Jonathan Morris
Scenografi Martin Johnson
Musik George Fenton
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 04.03.2005
Dvd 27.09.2005
Øvrige oplysninger
Land Belgien, Spanien, England, Tyskland, Italien
Produktionsår 2004
Spilletid 104 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 99.478
Selskab Tornasol Films S.A., Scottish Screen, Sixteen Films Ltd., Bianca Film, Cinéart, Glasgow Film Office, Matador Pictures
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...