Den Frygtløse (The Mighty)

"The Mighty: Den frygtløs" er fortællingen om to drenge - den ene stor og dum, den anden lille og kvik - som hver for sig lever i hverdagens helvede. Men de smelter sammen og forvandler sig til en ridder, der modigt kæmper for retfærdighed og venskab. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama
Instruktør Peter Chelsom
Medvirkende Sharon Stone, Gena Rowlands, Harry Dean Stanton, Gillian Anderson
Spilletid 101 min.
Biopremiere 15.01.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Harry Dean Stanton

Det lange, vemodige kosteskaft, som kalder sig Harry Dean Stanton, henslæbte mange år i obskure westerns, før han med Wim Wenders’ "Paris, Texas" (1984) fik sin karrieres bedste rolle som fåmælt far på jagt efter sin forsvundne kone og barn. Han var også rørende som Molly Ringwalds far i "Pretty in Pink" (1986). Stanton er desuden en af ...

Anmeldere

Scope
Ridderne af det unormale

I den drømmeverden de to drenge - Max og Kevin - lever i, kæmper riddere for retfærdighed i Peter Chelsoms fortælling om mod i hverdagens helvede.

Det er aldrig nemt, når man ikke kan glide ind i de "normales" anonyme rækker. Især ikke hvis man ligner Godzilla, og ens far i ni år har været lukket inde på opdragelsesmænd for uregerlige mænd. Og det er heller ikke nemt, hvis man er krøbling og har været overladt til en verden, der består af bøger og ord og tanker. I filmens to dominerende hovedroller ses Max (Elden Henson) og Kevin (Kieran Culkin, hvis bror er den irriterende MacCauley fra "Alene hjemme"-filmene).

Et liv i helvede
Max er stor og dum, og Kevin er lille og kvik. I et kvarter, der domineres af drengebanden "Doghouse Boys", er det opskriften på et liv i helvede. Med Kevins hjælp får Max sig stavet igennem fortællingen om Kong Arthur og ridderne af de runde bord, og sammen forvandler de hverdagen til en fortælling om riddere og skønjomfruer. En drømmeverden hvor Max og Kevin smelter sammen til ridderen "Freak the Mighty" og bliver uovervindelige. Men Max bærer rundt på en umenneskelig byrde, og Kevins livstruende sygdom, som har forvandlet ham til krøbling, fortsætter sin nådesløse udvikling, så der bliver rigeligt brug for drengenes forenede kræfter.

Max bor hos sine bedsteforældre Muffe (Gena Rowlands) og Moffe (Harry Dean Stanton). Kevin bor alene hos sin mor (Sharon Stone). I en lille, men ikke uvæsentlig birolle som en alkoholiseret forbryderhustru med for megen makeup og en permanent dårlig hårdag ses Gillian Anderson, der bedst er kendt for sin rolle i tv-serien "Strengt Fortroligt".

Veldrejet men kvalmende
"The Mighty" er en veldrejet fortælling om venskab af den britiske instruktør Peter Chelsom, som tidligere har instrueret "Hear my song" (1991) og "Funny Bones" (1995). Filmens handling føjer ikke et nyt kapital til filmhistorien, men Chelsom har skabt et formsprog, der formår at hæve filmen over den sædvanlige amerikanske ærtesuppe. Og de rutinerede skuespillere giver en jævn fortælling dybde og perspektiv. Men filmen kan ikke undslippe Hollywood. Det sentimentale går for ofte over i det kvalmende grinagtige, og som i mange amerikanske film er epilogen direkte overflødig. Og slutningens moralisering ødelægger indtrykket af en ellers glimrende film.

Brugere

22/02-07Endnu en livsbekræftende hollywood-film
Den er bestemt veldrejet, og de to unge knægte viser stort talent, i en glimrende og livsbekræftende film. Det er endnu et sentimentalistisk værk fra hollywood, som nogle gange går over og bliver kvalmende rent sentimentalistisk, men gør det heller ikke for mange gange. Dette hæver den bestemt, og selve historien er mega sød og man kan ikke andet end elske den. For som moren til den afdøde og elskværdige knægt siger:

"You see, the thing that happen, was his heart was to big for his body..."

Den går lige i hjertet...

25/08-05Film med syge børn
går jeg som regel med store skridt uden om. Denne film handler heldigvis om alt andet end sygdom.
Historien fortælles med lån fra historien om Kong Arthur og hans riddere. I en blanding af fantasi og virkelighed fungerer ridderfortællingerne som den katalysator, der får de 2 drenge til at overvinde deres begrænsninger og fortid - og samtidig binder dem sammen i et "ridder"-fælleskab.

Dejlig varm film, der dog også overrasker med nogle temmelig mørke passager (opgøret med faren) - og en af de (få) film, der lykkes med at sende seeren videre ud i verden med ekstra lyst og tro på at leve nogle af de (glemte) drømme ud i livet.
takker og filmen anbefales til alle aldre.

05/01-05Mighty good
Hjælp, jeg er ved at gå i selvsving. Efter at have skulle anbefalet "Tid til kærtegn" er jeg begivet mig over i en type af film, som minder mig lidt om hinanden pga. temaet i dem. Nemlig film hvor vi følger begivenhederne fra børns synspunkt. Mærkelig idé at få, men det er alle gode film og de minder mig lidt om hinanden:
"Små og store helte", "King of the hill", "Radio flyer" og nu er jeg så nået til "the Mighty" og vil slutte af med at give et par ord med til Peter Jackson´s "Oh heavenly creatures".

Denne film er i mine øjne en varm, eventyrlig og følelsesladet film, som beskriver to vidt forskellige drenges venskab til hinanden. Selvom de er forskellige, så er de dog begge udstødte. Den ene pga. sin statur og den anden pga. sine skavanker, da han lider af en knoglesygdom. Venskab...

24/11-02Nogle Vil Elske Den!
Anonym
Velspillet og ærligt vedkommende drama, der trækkes ned af den lidt overdrevne patos filmen indimellem falder for. Men veldrejet og velmenende uden at imponere mig.

Fakta

Medvirkende
Gwen Dillon Sharon Stone
Susan "Gram" Pinneman Gena Rowlands
Elton '"Grim" Harry Dean Stanton
Loretta Lee Gillian Anderson
Hjemløs Douglas Bisset
Kenneth 'Kenny' Kane James Gandolfini
Kevin Dillon Kieran Culkin
Iggy Meat Loaf
Maxwell Kane Elden Ratliff
Blade Fowler Joseph Perrino
Bag kameraet
Instruktion Peter Chelsom
Produktion Simon Fields, Jane Startz
Manuskript Charles Leavitt
Fotografi John de Borman
Klip Martin Walsh
Scenografi Caroline Hanania
Musik Trevor Jones
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 15.01.1999
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 101 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 1.391
Selskab Miramax Films
Biodistributør Buena Vista

Se også...