Vertical Limit

Annie Garrett er med en action- og publicityhungrende milliardær på vej op ad K2, verdens næsthøjeste bjerg. I 7300 meters højde skvatter de i en klippespalte og kan kun vente på at dø af højdesyge. Annies bror, Peter, samler en redningsekspedition og forsøger at redde dem, inden de drukner i deres egne kropsvæsker. Der er ikke tid til at kigge på udsigten. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Action, Drama
Instruktør Martin Campbell
Medvirkende Chris O'Donnell, Bill Paxton, Robin Tunney, Scott Glenn
Spilletid 126 min.
Biopremiere 02.02.2001
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Bill Paxton

William Paxton fik sin første større rolle i gyserfilmen 'Mortuary' (1981). Siden har man set ham i 'Terminator' (1984), 'Aliens' (1986) og Bigelows vampyr-film 'Near Dark' (1987). Efter prominente roller i 'Apollo 13' (1995) og tornadofilmen 'Twister' (1996) har hans karriere for alvor taget retning mod stjernehimlen. I 1997 var han ombord p...

Anmeldere

Scope
Tomme tinder buldrer mest

Selv om de dramatiske scener står i kø i "Vertical Limit", er filmen en tam omgang. Overmæt af chok må man konstatere, at den gode historie lades i stikken

Søskendeparret Garrett er på det nærmeste født på en klippeside. Når deres kammerater tog med familien i Dyrehaven og satte drager op, tog familien Garrett ud at klatre. En dag faldt far Garrett desværre ned, til gengæld var det en heroisk affære, hvor han tryglede sønnen Peter om at kappe rebet, så ikke hele familien skulle styrte i afgrunden på én gang.

Et par år efter står Peter og hans søster, Annie, stadig med fødderne solidt plantet midt i dette traume. Peter klatrer ikke rigtig mere, mens Annie er i gang med at bestige alverdens tinder på faderens vegne. Imidlertid rammes Annie af en lavine og falder i en klippespalte i 7300 meters højde, da hun skal hjælpe en milliardær med at nå toppen af K2, og så må Peter finde rebet og isøksen frem igen. En lille redningsekspedition bevæbnet med nitroglycerin klatrer nu om kap med tiden for at finde Søs og de andre overlevende, før de dør af højdesyge.

Chok-overload
"Uha, det er spændende med sådan noget bjergbestigning", synes James Bond-instruktøren Martin Campbell at have tænkt ved sig selv, da han krøllede papiret med personkarakteristik og post-it-sedlen med det menneskelige drama sammen og smed det over i hjørnet. Så "Vertical Limit" bugner med laviner, styrt, eksplosioner, selvopofrelse og - i sagens natur - de obligatoriske cliffhangersekvenser. Der er simpelthen så meget af den slags, at det mod slutningen ganske enkelt bliver kedeligt. "Nå, faldt de nu ned igen? Ptøh, sådan en smule afgrund." Til gengæld er man ikke bare i nærheden af at lade sig engagere i de figurer, der firer sig ned og gisper efter vejret. Man bevæges ikke, selv om der lægges i primussen til den helt store gang patos.

Nosseløst bjerg
Som antydet er filmen mildest talt jævn. Det virker ikke som om, at Campbell har haft nogen andre ambitioner end at lave en film med en smart titel, der kunne danne platform for et comeback til sin (guderne må vide hvorfor) yndlingsskuespillerinde, den polsk/svenske Izabella Scorupco, samt stryge overskuddet på den slet skjult product placement, der i bedste Bond-stil er et stærkt iøjnefaldende element i filmen.

Chris O'Donnell kæmper bravt mod tyngdekraften og manuskriptets ligegyldigheder, og Scott Glenn og Bill Paxton leverer rutinerede, men standardprægede præstationer. Derimod skuffer bjerget fælt ved slet ikke at træde i karakter. Film-K2 er nogenlunde verdens mest gemytlige bjerg, og der skal en del nitroglycerin og folk med skumle motiver til, før at det bliver bare lidt farligt at kravle rundt på det. Skønne, spildte muligheder.

Brugere

16/02-04Vildeste kamera-arbejde
Anonym
JA det er unægtelig en film jeg ikke burde kunne lide. Men det gør jeg. Måske fordi jeg så den på det store lærred og den blev optaget i British Columbia mens jeg boede der. Sandt, historien er lige efter bogen, meget er forudsigeligt og Chris O'Donnell er bare ikke verdens dybeste skuespiller. Men jeg må lade mig imponere af de totalt vilde kranture og cliffhangers der dominerer filmen. David Tattersall er en fantasktisk DP. Jeg åd den ret uopfindsomme historie råt og nød udsigten.

Også har jeg hang til Izabella Scorupco, som er noget af det smukkeste på planeten.

Perfekt tømmermænds film.

16/02-04Crap, crap og atter crap
Anonym
Sikke en brøler af en film. ALT for mange fejl pryder denne B-film. læs bare selv på www.moviemistakes.com, her er der ikke fundet færre end 32 fejl og mangler, alt fra fysiske til huller i manuskriptet. Mange af "spændingsscenerne" bliver trukket for langt, og nogle er ligefrem gentagelser. Det hele bliver bare aldrig ordentlig spændende. En alt for overdrevet film ! De for jo verdens farligste bjerg K2 til at virke mindre farlig end bjerget er. Faktisk er Mt. Everest næsten en skovtur ved siden af K2.
Eneste virkelige spænding man har når man ser den er "Slutter den overhovedet, og gerne snart ?" Skulle Vertical Limit være blevet en god film så burde der gøres noget ved plottet og gøre den en hel del mindre overdrevet. fx nul nitroglycerin på K2.

07/12-03intet mesterværk!
Anonym
Som sagt er det intet mesterværk, meeen jeg synes nu alligevel at den er underholdende, hvilket først og fremmest er en af de vigtigste ting for en film. En film kan være nok så smuk men hvis den er kedelig vil den ikke scorer særlig mange point hos kritikerne.Vertical limit leger kraftigt med døden(som næsten altid skaber spænding.) selve plottet er dog meget simpelt hvilket kan være godt og dårligt. I dette tilfælde er det en mellem ting fordi filmens lette tilgang til underholdning nemlig igennem action tager en så stor del af filmen at det ville være fuldkommen åndsvagt hvis de begyndte at prædike om livets spørgsmål, hvilket de heldigvis heller ikke gør - det har vi jo andre film til!

23/09-03tja
Anonym
En underholdningsfilm, der grænser sig til ikke at være underholdende.
Cliffhanger har åbenlyst været Martin Cambells forbillede, men med nutidens effekter, er der flere spændende og nervepirrende scener hvor vi er helt tæt på bjerget. Man kunne have ønsket sig en mere fascinerende visuel side (tænk bare på åbningsscenen i lotr 2, wauw!!!)
Filmen er fyldt med de største filmklicheer og man er egentlig ligeglad med hvem der falder og dør, for vi får ingen sympati for figurerne.
Martin Campell har en lækker evne til at skabe spænding, men han glemmer at trække tilskuerne med ind i hans verden.

15/08-03NEDTUR!!!
Anonym
Filmen er så forfærdelig ringe!!!

Den kan ikke hamle op med gode gamle "Cliffhanger" fra 1993.

DET var en god film.

Men det er uforudsigeligt, hvad Hollywood kan byde på af B-film.

11/11-02Ikke helt som forventet......
Anonym
Jeg havde ikke den ære at se filmen i biografen, for jeg havde ellers hørt, at den skulle være meget flot og overdrevet godt lavet.

Men jeg må sige, at da jeg så filmen på VHS, var jeg glad for, at jeg IKKE fik den set i bio. Den var en smule for kedelig for at sige det rent ud. Der er nogle flotte scener, og det var det bedste filmen kunne byde på.

11/11-02Det bliver ikke bedre...
Anonym
Visse film er udelukkende lavet for at underholde mest mulig, og det gør "Vertical Limit" den er ment som en tur i rutchebanen og ikke andet.
Dette er bare ren og skær guf for øjenene...

25/08-02Momentvise Sus I Maven
Anonym
Actionrig katastrofefilm så fuld af slidte klicheer, at de ikke længere burde kunne eksistere og med flere huller i blottet end hvad der burde være tilladt (se filmen og prøv så at tænk over f.eks. slutningen, hvordan kom de egentlig ned fra bjerget?).

Men ellers rigtigt vellavet (hvis man ser bort fra en lidt kunstig start på filmen) med flotte og betagende billeder, og de mange actionscener er både medrivende og vildt spændende, men filmen trækkes ned af den tåbelige handling og det stereotype persongalleri.

Synd man ikke har gidet at skrive et lidt bedre manuskript, for omstændighederne for en rigtig god katastrofefilm a la "The Perfect Storm" var tilstede, nu er det blot blevet til en gennemsnitlig metervare, som kun skal ses for suset i visse passager.

25/01-02For overdrevet
Anonym
Når man sidder og ser denne film, er det lige før man tænker er den ikke snart slut ?"åh nej det er jo forfærdeligt"

Fakta

Medvirkende
Peter Garrett Chris O'Donnell
Elliot Vaughn Bill Paxton
Annie Garrett Robin Tunney
Montgomery Wick Scott Glenn
Monique Aubertine Izabella Scorupco
Major Rasul Temuera Morrison
Boyce Garrett Stuart Wilson
Aziz Augie Davis
Cyril Bench Steve Le Marquand
Malcolm Bench Ben Mendelsohn
Bag kameraet
Instruktion Martin Campbell
Produktion Martin Campbell, Robert King
Manuskript Robert King, Terry Hayes
Fotografi David Tattersall
Klip Thom Noble
Scenografi Jon Bunker
Musik James Newton Howard
Genrer og relationer
Genre Action, Drama
Premieredatoer
Biograf 02.02.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2000
Spilletid 126 min.
Link Officielt website
Solgte billetter 74.248
Selskab Columbia Pictures, Mountain High Productions
Biodistributør Nordisk Film

Se også...