Forår, Sommer, Efterår, Vinter... Og Forår (Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom)

På en stille sø i smukke omgivelser flyder et lille kloster, der huser to buddhistiske munke. Den ene er kun en dreng, mens den anden er hans lærermester. Efterhånden som årene går vokser drengen op og modtager sin uddannelse som munk alt i mens forskellige folk jævnligt søger spirituel vejledning i klosteret. © Scope

Produktionsår 2003
Genre Drama
Instruktør Ki-duk Kim
Medvirkende Yeong-su Oh, Ki-duk Kim, Young-min Kim, Jae-kyeong Seo
Spilletid 103 min.
Biopremiere 04.11.2005
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #47
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"En film der som et billeddigt næsten uden ord fortæller om menneskelivet, om et tidløst opgør mellem det himmelske og det jordiske, sjælen og kødet, pistolen og bedemøllen."

Berlingske
"...her er tale om billedkunst af så ædel kaliber, at filmen med den lange titel - og instruktøren selv i rollen som eleven som moden mand - er en besættende smuk oplevelse for enhver med et åbent og tålmodigt sind."

Jyllands-Posten
"Filmen er gudesmukt fotograferet, men uden at natursværmerierne tager overhånd."

Weekendavisen
"Filmen er en kærlighedsmyte, der hylder tilværelsens evige kredsløb. Kim Ki-duk kan tage så højt et tema og belyse det uden at havne i kitsch. Ikke mange nulevende filmskabere kan gøre ham den kunst efter."

Information
"...et sansemættet lille særsyn af en film. Bliv ét med din indre buddhist, begiv dig ind i biografmørket og giv dig i årstidernes vold."

Ekstra Bladet
"Ren poetry in motion."

Cinemazone
"Ki-duk Kims billedbrise er så smuk, at jeg holdt vejret i 103 minutter. Det er en sjælden oplevelse."

Brugere

11/05-10Forår, Sommer, Efterår, Vinter... Og Forår
Meget flot og meget symbolisk."..Egoet kan være ens største fjende - det må være budskabet."

20/01-08Intensfuld
Nu har jeg endelig set Forår, Sommer.." og kan kun sige, at den fanger en med dens intensitet, da den er utrolig 'åndelig' anlagt. Der siges ikke så meget som der gør i de fleste film, derfor har den en atypisk stemning som man måske også kan opleve i Dogville, dog på to forskellige måder.

Udover stemningen i filmen, så er scenerne sindssyge flotte på en yderst realistisk måde, hvilket jeg synes er rigtig godt klaret.

Det irriterere mig dog, at jeg havde læst så sindssyge gode anmeldelser af den herinde, da jeg derved fik utrolige høje forventninger til den, som jeg - desværre - ikke synes den ligefrem lever op til.

Så det bliver hmm 4 ud af 6 stjerner selvom jeg ville have givet den 4,5, hvis dette var muligt.

26/12-07Får kuldegysninger
Nu har jeg lige set en trailer af denne her film + læst jeres anmeldelser, og jeg må indrømme, at jeg fik kuldegysninger da den lyder til at være fantastisk - lige noget for mig.

Den skal helt klart lejes/købes.

30/05-07The Meaning of Life
Kim Ki-duk er kendt og hypet for film, der giver et meget kynisk syn på verden, men "Forår, sommer ..." er et ekstremt afbalanceret, nærmest meditativt værk.

Den foregår i og omkring et lille buddhistisk kloster, som ligger midt i en sø, isoleret fra civilisationen. Hovedpersonerne er en munk og hans lærling, som man møder i fem episoder over ca. 30 år. Fortalt i langsomt tempo gennem utroligt smukt komponerede billeder med fokus på detaljen. Handlingen er relativt simpel, men formår alligevel at overraske og betage.

Det er dybt religiøs film, som formidler buddhistiske temaer som åndelighed, reinkarnation, menneskets fejlbarlige natur, forløsning gennem lidelse og smerte, og at verden bevæger sig i cirkler. Med det meget ligefremme forhold til liv og død, som jeg finder ekstremt...

27/03-07Shigan/Time
"Time" er titlen på Kim Ki-Duks nyeste film om besidderisk kærlighed, jalousi og identitetsforvirring. Jeg så filmen i en biograf i Shibuya, Tokyo, men Camera Film har købt de danske rettigheder, og den burde udkomme inden længe i Danmark og hold øje. Jeg skriver min anmeldelse her, da Scope-redaktionen åbenbart ikke har kigget på de forskellige filmdistributørers hjemmesider for at se, hvilke film der venter i de danske biografer.

Kim Ki-duk har behandlet temaer som Bbesidderisk kærlighed, jalousi og identitetsforvirringer i mange af sine tidligere film, og ”Shigan” hører til blandt de stærkeste skildringer af disse temaer. I Kim Ki-duks forrige film, ”Hwal”/”The Bow” (heller ikke oprettet på scope), så vi en ældre mand, der havde en stærk besidderisk kærlighedsforhold til en ung pi...

19/12-06Livets gang 4
Efter at have oplevet koreanske ”Forår, sommer, efterår, vinter... Og forår”, er man så godt som målløs. Det er en film, der i grunden ikke er så meget at sige til og så meget at udpensle et computertastatur med. Det er derimod en film hvis billeder og stemningstyngede atmosfære går igen i hukommelsen, og planter sig på det sted, hvor den vil blive siddende.

Instruktøren Kim Ki-Duk giver os en smukt illustration af livets fredsommelighed, skønhed og værdier. Med buddhismen som sin films røde tråd, lader han enkelt og elegant sine billeder af træer, blade og klare vandoverflader og lyden af kvidrende fugle tale sit helt eget beroligende sprog. Behøver man overhoved mere, kan man spørge sig selv? Svaret kan kun blive nej, for Kim Ki-Duk væver sin film ind i en nærmest filmisk trance, hv...

13/11-06- I Paradisets Have -
Med dette afdæmpede drama skulle navnet Ki-duk Kim omsider gerne give genlyd i det meste af verden. Her er han nemlig manden bag en af de mest mindeværdige filmoplevelser længe.

Sydkorea er et filmland i rivende udvikling, og det er denne film på kraftigste vis med til at cementere. I denne enkle men utrolig givende og symbolladede fortælling fortælles en tidløs historie om den menneskelige natur og udvikling og om livets cyklus i alt sin enkelhed.

Det er der kommet en utrolig smuk film ud af, hvor det er billederne, der er fortælleren, mens dialogen blot er et redskab i denne proces. Det er nemlig først og fremmest visualiseringen og stemningen, der gør denne film til noget ganske særligt. Æstetikken er på sit højeste, og allerede når filmens første billede rammer skærmen er man s...

20/10-06Forår, Sommer, Efterår, Vinter... Og Forår 1
Efter at have set filmen for et par ugers tid siden, da de endelig valgte at give den et dansk/ skandinavisk release, blev jeg på trods af alle de store og flotte anmeldelser af filmen - som jeg havde læst nogle citater af på forhånd - stadig utroligt possitivt overrasket og bevæget på en helt særlig måde jeg (desværre) kun meget sjældent oplever.

Filmen er hele vejen igennem meget realistisk og nede på jorden, den bliver aldrig sentimental og der er absolut ingen form for følelsesporno, som det ofte gør sig gældende i så mange af de nærmest latterlige amerikanske blockbuster. Lad det være sagt med det samme, som det også er blevet opdaget af så mange andre filmelskere som også interessere sig meget for udenlandske film - deriblandt vores egen Kannushí - japansk film er anderledes på...

12/01-06Mesterværk! 2
Anonym
Et mesterværk, intet mindre.

09/12-05Dejligt tempo
Anonym
Dejlig smuk film i et behaligt tempo. Fantastisk at slå sig ned i biografsædet og træde ind i en anden mere stille rolig verden. Det er en meget smuk film som er værd at se med fantastisk symbolik - jeg fortsætter med at opdage ting jo mere jeg tænker over den. Den er måske en del forudsigelig indimellem.
Top karakterer herfra til en film, der er anderledes.Fakta

Medvirkende
Gammel munk Yeong-su Oh
Voksen munk Ki-duk Kim
Ung voksen munk Young-min Kim
Munk som dreng Jae-kyeong Seo
Pige Yeo-jin Ha
Barnemunk Jong-ho Kim
Pigens mor Jung-young Kim
Ji Dae-han Ji
Choi Min Choi
Babyens mor Ji-a Park
Bag kameraet
Instruktion Ki-duk Kim
Produktion Karl Baumgartner, Seung-jae Lee
Manuskript Ki-duk Kim
Fotografi Dong-hyeon Baek
Klip Ki-duk Kim
Musik Ji-woong Park
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 04.11.2005
Dvd 16.05.2006
Øvrige oplysninger
Land Tyskland, Sydkorea
Produktionsår 2003
Spilletid 103 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 19.690
Selskab Pandora Filmproduktion, Korea Pictures, LJ Films
Biodistributør Camera Film

Se også...


Tomme Huse
2004
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Time
2006
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Bad Guy
2001
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

The Isle
2000
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Samaritan Girl
2004
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk