Hvem støver nu af? (The Odd Couple II)

Country og western-agtigt trekantsdrama i efterkrigstidens knastørre midwest. Den stille Pete er ven med den buldrende Big Boy, og deres venskab bliver sat på lidt af en prøve, da de forelsker sig i den samme kvinde. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Komedie
Instruktør Howard Deutch
Medvirkende Jack Lemmon, Walter Matthau, Richard Riehle, Jonathan Silverman
Spilletid 96 min.
Biopremiere 25.01.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Hvor er støvkluden?

Der er gået præcis tredive år siden, man på film første gang stiftede bekendtskab med perfektionisten, rengøringsfanatikeren og hypokonderen Felix Unger og hans sidestykke - gambleren, rodemikkelen og sportsidioten Oscar Madison. Nu er de gæve anti-helte hevet frem i rampelyset igen.

De to modsætninger havde ellers været lykkeligt adskilt i 17 år. Men da deres afkom skal giftes med hinanden, er de ulykkeligtvis tvunget til endnu engang at være sammen. Denne gang bliver det på turen fra en lufthavn i Californien og ud til den lille flække, hvor det romantiske bryllup skal finde sted. Men de to går hinanden på deres i forvejen flossede nerver, og så bliver den enorme Californiske ørken skueplads for Felix og Oscars lidt for søgte klovnerier. Således konfronteres den lokale sheriff flere gange med oldingene og deres fuldkommen langt ude oplevelser. Ikke noget at sige til at han konstant klør sig forundret i panden.

Meget støvede
Jack Lemmon og Walther Matthau har været makkerpar på film mange gange. Ti for at være helt nøjagtig. Og de klædte hinanden godt, de to gubber. Nu er de så endnu engang hevet ud af trofæskabet, og det tykke lag af støv er blevet pustet af for endnu engang at blive vist frem i en film, og det er både sørgeligt og ynkeligt (hvem sagde olsenbanden?). Men det skaber en del problemer. Meget af filmen er baseret på en uendelig række opstillede situationer, hvor Matthaus figur kan fyre en svada eller en on-liner af fra hoften. Eller hvor Lemmons figur igen kan sige "Fnaaa......Pnaaaaau" for at rense bihulerne. Det var morsomt i udgaven fra 1968 og det var morsomt første gang han igen gør det i toeren. Men at han gør det 3-4 gange demonstrerer med alt tydelighed at instruktøren mangler timing og fornemmelse for komedien. Havde manuskriptet været bare en kende mere subtilt, kunne man måske være overbærende, men det er det ikke. "Hvem støver af nu?" er ikke særskilt morsom: hovedrollerne er blevet alt for gamle til at være de påkrævede dynamiske elementer, de skal være, og historien er i det hele taget for opstavlet og søgt til nogensinde at blive den lårklaskende komedie, den var tænkt som.

Brugere

05/01-05- To ting til Scope -
Bare lige for at brokke mig så burde I måske ændre lidt i jeres resumé af filmen? Måske endda omskrive det, who knows ;-)

Og så kunne det være super, hvis I også indlemmede den første film (The Odd Couple) fra ’68 i jeres database. Skynd jer – mine fingre kribler!

05/01-05- Et gensyn og et farvel -
Et uventet comeback fra de to kammesjukker Oscar og Felix, der førhen prøvede kræfter med at bo sammen – dog uden et heldigt resultat. Den ene praktisk gris – den anden bare gris. Nu kommer en ”lettere” forsinket efterfølger så, og de to tørner atter sammen, da den enes datter skal giftes med den andens søn. Nu må det gamle venskab/fjendskab briste eller bære under den lange køretur til brylluppet i Californien, hvor en lille flække skal opspores. Men hvor var det nu også lige turen gik hen?

Det evige makkerpar Jack Lemmon og Walter Matthau slår atter pjalterne sammen, og det er et (gen)syn med blandede følelser. 30 år er gået siden den første film, og det betyder, at der er kortere mellem rynkerne og længere mellem snapsene. Det ses allerede i filmens start, hvor Oscar og hans poker-...

27/01-03Ja Hvem, For Filmen Er Støvet
Anonym
Efterfølger til “The Odd Couple”.

To pensionister er på vej tværs over USA for at deltage i den enes (Lemmon) datter og den andens (Matthau) søns fælles bryllup.

Efterfølger til 1968 komedien, som dengang omhandlede to fraskilte mænd som levede sammen, den ene (Matthau) et rodehoved og den anden (Lemmon) lige modsat. Her har de ikke set hinanden i 17 år, men deres had/kærligheds venskab forsætter hvor det slap.

Havde jeg været ca. 50 år ældre, så havde jeg helt sikkert kunne more mig kosteligt hvis, og der er et hvis jeg havde fulgt med i disse charmerende skuespilleres meritter som yngre. Nu kan filmen i bedste fald bruges som afslapning på en regnfuld søndag eftermiddag, hvor man plejer sine tømmermænd under dynen og ser filmen med et halvt øje.

De ældre her...

Fakta

Medvirkende
Felix Ungar Jack Lemmon
Oscar Maddison Walter Matthau
Sherif Richard Riehle
Brucey Madison Jonathan Silverman
Hannah Ungar Lisa Waltz
Felice Mary Beth Peil
Holly Jean Smart
JayJay Rex Linn
Leroy Jay O. Sanders
Bag kameraet
Instruktion Howard Deutch
Produktion Neil Simon, David Madden, Robert W. Cort
Manuskript Neil Simon
Fotografi Jamie Anderson
Klip Seth Flaum
Scenografi Dan Bishop
Musik Alan Silvestri
Genrer og relationer
Genre Komedie
Premieredatoer
Biograf 25.01.1998
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 96 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Selskab Paramount Pictures

Se også...