Sophie Scholl - De sidste dage (Sophie Scholl - Die letzten Tage)

Nazityskland, 1943. Krigen er i fuld gang, og en lille flok universitetsstuderende, der kalder sig 'Hvide Rose', bekæmper med al magt Det tredie Rige. Den eneste kvinde i gruppen er Sophie Scholl. Da hun og hendes bror uddeler flyveblade nær universitetet i München går det galt. Da Gestapo får fingre i dem, begynder en krævende afhøring, hvor Sophies idealer bliver sat på en alvorlig prøve. © Scope

Produktionsår 2005
Genre Drama
Instruktør Marc Rothemund
Medvirkende Julia Jentsch, Fabian Hinrichs, Gerald Alexander Held, Johanna Gastdorf
Spilletid 116 min.
Biopremiere 23.09.2005
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...den 37-årige tyske instruktør Marc Rothemunds film om de to Scholl-søskende må ryste enhver."

Berlingske
"Marc Rothemunds film er sober og nobel, krystalklar i stil og tema, stemningsfuldt fotograferet i et omhyggeligt rekonstrueret tidsbillede..."

Jyllands-Posten

Weekendavisen
"Hovedparten af Rothemunds film beskriver i intens kammerspilsform de lange forhørssamtaler..."

Information
"Der er ikke en finger at sætte på Julia Jentsch' præstation, der skaber et fascinerende portræt og puster liv i en altid aktuel problemstilling om forholdet mellem magten og dens modstandere."

Ekstra Bladet
"...langt størstedelen af filmen er formet som en intens psykologisk duel mellem Scholl og den garvede forhørsleder Robert Mohr..."

B.T.
"Filmen er et stærkt nærbillede af en rank kvinde..."

Cinemazone
"...rent filmisk er der desværre ikke tale om en bedrift, der yder sin historie den retfærdighed, at byde på en mindeværdig oplevelse i sig selv."

Brugere

17/01-12Interessant, nervepirrende og bindende
Nu er jeg generelt til film der er "lidt gang i", men dybtegående, veludarbejdede dramaer, med reelt indhold (og ikke kærlighedsfloskler og følelsesporno på samlebånd, MAO mainstream-dramaer fra Hollywood), som denne, kan jeg også rigtig godt lide. Og "Sophie Scholl - De sidste dage" er en film der primært er baseret på dialog mellem Sophie og forhører Mohr, og indeholder derfor meget tale, og knap så meget "handling". Ikke desdo mindre finder jeg både dialogen interessant, nervepirrende og bindende, da samtalerne bl.a. omhandler de politiske begivenheder i nazityskland, krigslykken (der på daværende tidspunkt var begyndt at vende til USSR's fordel) og udryddelsen af "undermenneskerne".
Men man sidder også på stolekanten, selvom der ikke sker så meget andet end snak. Man håber til det s...

25/08-09Fint teaterstykke - Kedelig film
Historien om Sophie Scholl og alle andre modstandere af nazisternes hærgen under anden verdenskrig, er altid en interessant beretning. Desværre er det ikke altid lige interessant at være vidne til filmmediets forsøg på at genskabe disse historier og efter min smag falder Sophie Scholl desværre ind i genrens lettere kedelige og middelmådige ende af skalaen.
Hele filmen virker som et teaterstykke og indeholder alt for megen snak til for alvor at fange tilskuerens opmærksomhed. Personligt ville jeg have foretrukket at historien havde kredset lidt mere omrking de forudgående handlinger, som lagde grunden til tilfangetagelsen, i stedet for den megen afhøring og venten på dommens eksekveren.
Skuespillet halter desværre også efter min smag. Kun forhørsleder Mohr evner at fange min opmærksomh...

05/07-09Hvide Rose
Filmen om Sophie Scholl var set fra et historisk og menneskeligt perspektiv spændende at følge, og gav et godt billede af nogle af de mange, der kæmpede imod Nazismen indefra.

Rent håndværksmæssigt er Sophie Scholl i mine øjne på det jævne og måske mangler filmen lidt et troværdigt ansigt i forhold til den tid den prøver at genskabe. Tilgengæld synes jeg skuespillet er godt med mange fine og troværdige rolle-præstationer.

Personligt synes jeg at det er spændende at lære om historien igennem film og om det vanvid som Nazismen repræsenterer samt at blive mindet om, at døden for den ene (frihedskampen) kan bane vejen for frihed for den anden (os i dag).

26/08-07gaab 1
for meget snak, for lidt action (eller ingen). den dårligste unskyldning af en film om frihedskæmpere under krigen.

23/11-05, 1
Anonym
En film som, på trods af sin fortræskede og "trendy" setting, rummer stor skønhed og stor sorg. Jeg må i modsætning til K.s kommentar stille mig imponeret og klappe i mine små hænder over et til tider elektronisk soundtrack der står i kontrast til billedsiden og skaber et stort, udspændt rum.

19/11-05SUPER FILM!
Anonym
Jeg synes, at filmen er ufattelig intens og utrolig godt lavet. Den skildrer tyskerne under 2. verdenskrig utrolig godt! Den kan klart anbefales til alle, der er interesseret i 2. verdenskrig.

08/11-05Musikken er RÆDSOM!
Anonym
Filmen er ikke noget stor bedrift, men skuespillerne er virkelig gode. Desværre er musikken så dominerende og rædsom, at det ødelagde noget af oplevelsen for mig.

06/11-05God
Anonym
Filmen er en rigtig god film i stil med Der Untergang, der fortæller om Tysklands aller mørkeste kapitel.
Når man går ud a biografen er man helt nedtrykt (ligesom Der Untergang) og man bliver lidt overrasket over han hun ligepludselig bliver henrettet til sidst.
Men den schene jeg bliver ved med at tænke på er den ligefør hun skal henrettes, hvor Sophie siger til den gamle Gestapo-mand
"Jeg har lige taget afsked med mine forældre, det må de da kunne forstå" og han står bare og kigger bedrøvet på hende og mumler "ja, ja.."
Det er sådan noget der sætter tankerne i gang, skal det vise at der faktisk er et hjerte inde bag den hårde og kolde Nazistiske Gestapo?

30/10-05Menneskelig styrke
Anonym
At så ung en kvinde (og hendes bror) besidder en sådan styrke, at de er rede til at dø for det de tror på, er fantastisk at være vidne til, når man tænker på det smørhul vi bor i idag. Sophie Scholl modnes på rekordtid i filmen. Fra tankeløst at sprede sit budskab ved at skubbe flyveblade ud over vandrehallen på universitetet til at skulle stå til regnskab for sine handlinger er et kæmpe skridt. Jeg blev særligt berørt i slutningen af filmen, hvor hun uden vaklen møder sin skæbne og står ved sin tro til det sidste. Netop tro, troen på Gud, synes også at spille en betydelig rolle, og hvis filmen taler sandt fandt hun uden tvivl sin styrke i, at det gode, friheden, nok skal vinde til sidst. Genial film!

06/10-05I retten for ytringen
Fornøjeligt at se, at tyskerne endelig kan fortælle om deres fortid, uden at det skæmmes af begrænsninger. Her en endnu en fin og forførende film om den tyske modstandsbevægelse under den 2. verdenskrig. Selvom filmen mest fortælles som et langt forhør, så virker den relevant i vor tid, hvor ytringsfriheden har trange vilkår og hvor politiske upassende ord og tanker, forlanges fjernet, før skafottet rulles ind. I denne film findes ingen tilgivelse, kun straf og afretning. Lad os værdsætte friheden til ordet og tanken, der er kun ca 60 år siden der var forbudt af have sine meningers mod og handling.Fakta

Medvirkende
Sophie Magdalena Scholl Julia Jentsch
Hans Scholl Fabian Hinrichs
Robert Mohr Gerald Alexander Held
Else Gebel Johanna Gastdorf
Richter Dr. Roland Freisler André Hennicke
Christoph Probst Florian Stetter
Alexander Schmorell Johannes Suhm
Willi Graf Maximilian Brückner
Robert Scholl Jörg Hube
Magdalena Scholl Petra Kelling
Bag kameraet
Instruktion Marc Rothemund
Produktion Fred Breinersdorfer, Sven Burgemeister, Christoph Müller, Marc Rothemund
Manuskript Fred Breinersdorfer
Fotografi Martin Langer
Klip Hans Funck
Scenografi Jana Karen
Musik Reinhold Heil, Johnny Klimek
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 23.09.2005
Dvd 07.03.2006
Øvrige oplysninger
Land Tyskland
Produktionsår 2005
Spilletid 116 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 18.263
Selskab Broth Film, Goldkind Filmproduktion
Biodistributør Miracle Film
Priser Berlin 2005, Bedste kvindelige skuespiller
Berlin 2005, Bedste instruktør

Se også...