Legenden om en hellig dranker (La leggenda del santo bevitore)

Den polske indvandrer Andreas (Rutger Hauer) lever en vagabondtilværelse i Paris. En tilfældig fremmed låner ham 200 franc med beskeden om, at Andreas skal give dem til helgeninden Therese i Saint Marie Batignolle-kirken. Andreas, der er dranker, er en hæderlig mand, og han sætter sig for at betale pengene. Men hver gang, han er på vej til kirken, kommer der noget i vejen. Trods de mislykkede forsøg regner miraklerne ned over den uforstående Andreas. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama
Instruktør Ermanno Olmi
Medvirkende Rutger Hauer, Jean-Maurice Chanet, Sandrine Dumas, Dominique Pinon
Spilletid 124 min.
Biopremiere 01.10.1999
Scope-score Afventer stemmer
Anmeldere
Brugere Afventer stemmer
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Den gode alkoholiker

Langtrukken, men ikke helt uinteressant italiensk film af Ermanno Olmi

En lille fortælling om, ja, måske hvordan det gode avler det gode. Eller måske hvordan katolicismen redder sjæle. Eller måske bare en film om hvordan miraklernes tid langt fra er forbi. Stemning og fascination forbundet med mange uafklarede ender bliver tilskuerens næring i Ermanno Olmis billedrige og dialogfattige film.

Heldig vagabond
Polakken og indvandreren Andreas, spillet særdeles fremragende af en følsom Rutger Hauer, lever en vagabondtilværelse med adresse under en af broerne ved Seinen i Paris. En tilfældig herre låner ham en dag 200 franc og beder ham om at gøre en tjeneste. Andreas skal ikke betale pengene tilbage til den ældre herre, men derimod til helgeninden Therese i Saint Marie Batignolles-kirken. Fra det øjeblik ændres verden omkring Andreas. Han er rendyrket dranker og drikker hurtigt pengene op, men kommer ad uransagelige veje til flere penge og nye uforklarlige hændelser.

Omstændelig finale
Som den samvittighedsfulde mand Andreas er, skal de 200 franc gives til Therese, men hver gang han står foran kirken, kommer der noget i vejen. En tidligere elskerinde, med hvem det viser sig hemmeligheden om Andreas forsumpning ligger begravet, en gammel bekendt, der nu er bokser, en druk-ven med lumske planer osv. Det er, som om det ikke er meningen, at Andreas skal betale sin gæld. Det er filmens interessante eller måske snarere forunderlige pointe, at Andreas hverken bliver straffet for sit omsiggribende drikkeri eller sin manglende tilbagebetaling. Snarere tværtimod. Han bliver ved med at få penge som sendt fra himlen. Måske netop fordi han gavmildt hjælper andre, reddes han af Therese, personificeret i en lille pige. Slutscenen og moralen er således, trods Andreas' deroute, filmet som en blanding af trist skæbne og ren åbenbaring - den endelige renselse. Filmens svaghed er ikke det uhyggeligt langsomme tempo og de dvælende indstillinger, men derimod Olmis omstændelige gentagelse af temaet. Instruktørens iver for at få os alle til at forstå, at Andreas er i miraklernes varetægt er velment, men unødvendig. Budskabet, eller den uudgrundelige mystik om man vil, er sevet ind, klar til efterfølgende bearbejdning.

Fakta

Medvirkende
Andreas Rutger Hauer
Kaniak Jean-Maurice Chanet
Gabby Sandrine Dumas
Woitech Dominique Pinon
gentleman Anthony Quayle
Karoline Sophie Segalen
Bag kameraet
Instruktion Ermanno Olmi
Produktion Roberto Cicutto
Manuskript Tullio Kezich, Ermanno Olmi
Fotografi Dante Spinotti
Klip Paolo Cottignola, Ermanno Olmi, Fabio Olmi
Scenografi Jean-Jacques Caziot
Musik Ilter Pelosi
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 01.10.1999
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, Italien
Produktionsår 1998
Spilletid 124 min.
Solgte billetter 705
Biodistributør Husets Biograf

Se også...