Zozo

Borgerkrigen raser i Beirut, og Zozo og hans familie drømmer om at slutte sig til bedsteforældrene i Sverige. På billederne ligner Sverige et roligt paradis. Men noget går galt, og Zozo er pludselig helt alene på vej til Sverige, hvor hans farfar ikke altid forstår, at det er svært at være en lille følsom dreng i et nyt land. Heldigvis har Zozo sin fantasi. Og heldigvis er han ikke den eneste, der er ny i det koldenordlige land. © Scope

Produktionsår 2005
Genre Drama
Instruktør Josef Fares
Medvirkende Imad Creidi, Antoinette Turk, Viktor Axelsson, Charbel Iskandar
Spilletid 103 min.
Biopremiere 20.01.2006
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Josef Fares

(INSTRUKTØR)
Som blot 21-årig kom Josef Fares ind på Dramatiska Instituttets uddannelse på spillefilmslinien i 1998. Forinden havde han siden han var 15 lavet mere end 50 film sammen med sine venner. Filmene er kendetegnet ved masser af action og hjemmelavede specialeffekter, der var med til at give den håbefulde filmmager tilnavnet ”lågbudgetkungen...

Anmeldere

Politiken
"Blid, deprimeret, hidsig, rådvild og først og fremmest meget, meget sød."

Berlingske
"... en dybt rørende fortælling om en dreng på flugt og på jagt efter et bedre liv."

Jyllands-Posten
"Kun er der i denne i øvrigt både hjerteskærende, morsomme og ekstremt seværdige film lige et par løse ender for meget i historien..."

Weekendavisen
"Det klæder Zozo at være mindre forhippet på farce end Jalla! Jalla! og Kopps. Man fornemmer, at der venter en for alvor stor fortælling om Sverige og de(t) fremmede fra denne originale filmskaber."

Information
"...kærlig humor, drømmende poesi og visuel opfindsomhed i den fantasifulde og fandenivoldske Fares' tilgang til materialet."

Ekstra Bladet
"...har fat i nogle vedkommende og væsentlige problemstillinger."

B.T.
"Det fortælles med et vellykket miks af alvor, sorg, lethed og drøm."

Cinemazone
"...uden at Zozo brænder endegyldigt igennem, så husker man den som et sympatisk bekendtskab og ofte fascinerende bekendtskab – og under alle omstændigheder en meget spændende udvikling for Josef Fares..."

Brugere

27/05-08Libanesisk Gummi-Tarzan af høj klasse
En tilsyneladende jammerdal af et flygtningedrama er alt andet end netop dét. Vi oplever tingene med 11-årige Zozos opfattelse af dem:
- Den "talende" kylling, som beroliger Zozo med, at den nok skal klare sig uden ham, da den "bare drikker øl med nogle venner".
- Overklassepigen, som egentlig svigter ham, men som han alligevel er håbløst betaget af.

Topmålet er imidlertid hans i Sverige bosatte bedstefar, som insisterer på, at han aldrig må lade sig kue men skal slå fra sig som en tapper mand, selv om han prøver at fortælle den gamle, at "jeg ikke er ligesom dig".
- Da Zozo stjæler viskelædere for at købe sig venner i sin nye svenske klasse (hvoraf flere børn spiller urkomisk godt).

Men bedstefaren er en ukuelig optimist og er således ikke bleg for at opsøge skoleinspektøren (m...

01/02-06Vidunderlig film
Anonym
Dette er en helt fantastisk film - se den med dig selv eller med din teenager! Stor ros til Josef Fares for at have lavet en så personlig og indsigtsfuld film. Den burde vises i alle skoler for 6.-8. klasse! Enkelte steder er den måske lidt vel firkantet (især i den del, der foregår i Sverige), men overdrivelse fremmer som bekendt forståelsen... Min egen 13-årige var vildt optaget af den og udbrød \"Nej! Øv!\", da den sluttede - og han har ret: Man vil enormt gerne vide, hvad der videre sker med personerne. (Bortset fra, at der er noget, der tyder på, at Zozo vokser op og bliver til Josef Fares...)

Fakta

Medvirkende
Zozo Imad Creidi
Rita Antoinette Turk
Leo Viktor Axelsson
Zozos fader Charbel Iskandar
Zozos mor Carmen Lebbos
Zozos bedstefar Elias Gergi
Zozos brother Jad Stehpan
Zozos søster Tatiana Sarkis
Kyllingens stemme Fares Fares
Zozos bedstemor Yasmine Awad
Bag kameraet
Instruktion Josef Fares
Produktion Anna Anthony
Manuskript Josef Fares
Fotografi Aril Wretblad
Klip Kristin Grundström, Michal Leszczylowski
Scenografi Anna Asp
Musik Adam Nordén
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Bedsteforældre, Familie død, Immigrant liv
Premieredatoer
Biograf 20.01.2006
Dvd 23.05.2006
Øvrige oplysninger
Land Danmark, Sverige, Storbritannien
Produktionsår 2005
Spilletid 103 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 2.956
Selskab Zentropa, Memfis Film Rights, Sigmall Films
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...