Lokkeduen (Entrapment)

Den attraktive forsikringsagent Gin (Catherine Zeta-Jones) sætter en fælde op for at fange den ufangelige tyv Mac (Sean Connery). Hurtigt fatter de sympati for hinanden og hinandens evner, og sammen planlægger de to vanvittge kup. Men hvem narrer egentlig hvem? © Scope

Produktionsår 1999
Genre Action
Instruktør Jon Amiel
Medvirkende Sean Connery, Catherine Zeta-Jones, Ving Rhames, Will Patton
Spilletid 112 min.
Biopremiere 04.07.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jon Amiel

(INSTRUKTØR)
Jon Amiels karriere er den nærmest arketypiske historie om en talentfuld europæisk instruktør, der inviteres til Hollywood og efter et par hæderlige forsøg slår sig til tåls med at lave gedigen, men på ingen måde opsigtsvækkende underholdning. Efter doku-dramaet 'The Silent Twins' (1985), fik Amiel sit store gennembrud som instruktør af Denni...

Anmeldere

Scope
En rigtig røver

I "Lokkeduen" ses den ældre Sean Connery som en high-tech udgave af Egon Olsen, der forstår at stjæle masser af penge og pigernes hjerter. Cathrine Zeta-Jones fra "The Mask of Zorro" falder for den gamle skottes charme, og havner i et dramatisk dobbeltspil.

I denne letfordøjelige actionfilm, er det svært at sluge, at gamle Sean Connery både er mestertyv og trussetyv. Til sine tyvetogter benytter Sean Connery sig af voldsomt mange tekniske himstregimser og dingenoter, der gør det lige lovlig svært at tro på indbruddene. Det samme gælder for Lolita-forholdet mellem Connery og den kønne Cathrine Zeta-Jones. Der er virkelig gang i gangstativet når Zeta-Jones ruller ældrehjælpen ud, men Connerys figur virker slap og modløs, og det gør kærlighedsforholdet utroværdigt. Så tag dog noget Viagra, Connery!

Fedt at være tyv
Det har altid været godt stof at skildre stortyve på film. Den intense planlægning, det højdramatiske kup, og et liv i luksus, der tit er kort, er guf på et biograflærred. Forbrydelse betaler sig ikke, men det gør det i billetlugen. Store filmsucceser som Hitchcocks "To Catch a Thief" (1955), "Buster" (1988) med Phil Collins og vores egen "Olsenbanden", har henrykket generationer med spænding og humor. Tyvene er tit charmerende gentlemen eller tossede typer, der får os til at drages mod kleptomani, for bare at mærke spændingens sus. Selvom vi bedst kender Sean Connery fra den rigtige side af loven, som James Bond, har han tidligere skildret gentleman-tyven i "The Great Train Robbery" fra 1979. Tyve år senere vender han tilbage til rollen som tyv i "Lokkeduen".

Skide godt, Virginia!
I de store tyve-kredse er Robert MacDougal (Sean Connery) vældigt anset. Han arbejder så usynligt og lydløst, at ingen har kunnet skaffe beviser nok til at anholde ham. Hans mange successrige år i branchen har gjort ham til millionær, og han lever et tilbagelænet dobbeltliv på et kæmpegods. Forsikringsagenten Virginia Baker (Cathrine Zeta-Jones) mener at have gode beviser for, at det er MacDougal, der får forsikringspræmierne til at stige, og hun sætter sig for at kaste lys over MacDougals dobbeltliv. For at tækkes MacDougal, udgiver Virginia sig for at være tyv, med en plan. Macdougal fatter interesse for planen, men Connery vil først oplære Virginia i den ædle kunst at stjæle og samtidig opbygge et tillidsforhold, inden de bliver "partners in crime". Og så skal det jo selvfølgelig også gå sådan, at de bliver "partners in love", men dette er kun en brik i et større spil, hvor tilliden får et knæk, da ingen er det, de udgiver sig for.

Bedstefar Connery
Sean Connery har i de senere år haft stor succes med at portrættere ældre, kloge mænd, der giver deres viden videre til unge lærlinge. I "Highlander" (1985) fik Christopher Lambert visdom fra Connery i kampen for at overleve, i "De Uovervindelige" (1987) lærte han Kevin Costner den rå politilov i kampen mod gangstere og i "Indiana Jones og det sidste korstog" (1989) belærte han sin søn Harrison Ford i kampen for et bedre familieliv. Disse tre roller gentager Connery som MacDougal i "Lokkeduen", men det er ikke gjort med samme charmerende glimt i øjet. Connery virker træt af gentagelsen, og han ender med at være tung og bedstefar-agtig. Derfor tror man ikke en døjt på hans senior-sex med Carmen Zeta-Jones! Filmen fungerer bedst, hvor Connery betragter den unge pige, men indser at han er en gammel og ensom godsejer, bl.a. i scenen hvor Zeta-Jones øver sig i at krydse laserstråler. Scenen er som sex for øjet, men ligesom for Connery er det: nok se, men ikke røre! Man har ikke brug for, at parrets forhold bliver uddybet mere romantisk. Ligesom flere andre Hollywood-film, har "Lokkeduen" tendens til at kappe over i en utroværdig fremvisning af alskens himstregimser og dingenoter, der kan lette hovedpersonerne for meget arbejde og manuskriptet for mange problemer. Det er for nemt, og da ingen himstregimser kan redde filmens indre komplot og ydre plot i at køre af sporet, står man af som tilskuer.

Kan man sætte sig ud over denne "fagre nye fremtid" og filmens dramaturgiske forvirring, og koncentrere sig om spændingen i filmens mange store og flotte actionmomenter, underholder "Lokkeduen" solidt - men så heller ikke mere. I erindringen lusker filmen væk som en tyv om natten!

Brugere

30/01-04Catherine Zeta...
Anonym
Jeg husker denne film som værende overvældende ligegyldig, men den fik gentagne klapsalver fra publikum alligevel!

Hvor for vil nogen så måske spørge?

Folk (mænd) klappede og hujede fordi Zeta Jones fik en masse muligheder for at vise sin spændstige krop frem, derfor.

Det er sådan set også det eneste rigtig interessante ved den film...

30/01-04FED FILM!!!
Anonym
"Lokkeduen" er en fantastisk film! Skuespillet er de fire stjerner vær! Handlingen er dog kun en enkelt vær! Det gir' kun fem stjerner og det er meningen. Grunden til at "Lokkeduen" kun får fem stjerner er at jeg faldt i søvn da jeg så den på DR1!

23/10-03en smule komisk
Anonym
En til tider ufrivillig komisk film, som underholder godt. Cathrine Zeta-Jones er dejlig, og Sean Connery er som altid god, og déres sammenspil er udemærket. Men hvad laver Ving Rhames i denne film? Ikke meget, desværre.

Der er rigtig gode spændingsmomenter i filmen, men de "overraskende" plottwist er forudsigelige og ligegyldige. Instruktøren Jon Amiel ved ikke hvad der bliver for meget, og vi får nogle af de samme ting igen og igen. Men som sagt, herlig underholdende uden stof til eftertanke.

14/04-03Udemærket
Anonym
Fremragende film, der har fine scener og med en yderst velspillende Sean Connery, og en lækker steg af Zeta Zones

19/10-02Zeta Jones er fræk.......
Anonym
Den smukke Catherine Zeta Jones ses i en fræk rolle, og spiller også ganske fint med Connery.

Udmærket scener, et stort kup, store bygninger, skræk, og underholdning. Det er sådan set sådan, jeg vil beskrive filmen.

22/09-02Connery er The King Of Cool
Anonym
Veldrejet og flot thriller med en (som så ofte) velspillende og cool Connery, mens jeg ikke altid var lige imponeret af Zeta-Jones evner i denne film, selv om hun er både smuk og yderst sexy.

Filmen sløver sig ind imellem lidt derudaf, men der bydes også på ægte og særdeles effektiv spænding under et stort kup, hvor der blandt andet er nogle scener der foregår langt oppe på en skyskraber. Disse er så virkningsfulde at man næsten får højdeskræk. Filmen går desværre i stå i den overraskende, men ikke overbevisende slutning.

Fakta

Medvirkende
Robert 'Mac' MacDougal Sean Connery
Virginia "Gin" Baker Catherine Zeta-Jones
Aaron Thibadeaux Ving Rhames
Hector Cruz Will Patton
Conrad Greene Maury Chaykin
Haas Kevin McNally
Quinn Terry O'Neill
Sikkerhedschef Madhav Sharma
Politichef David Yip
Tim Potter
Bag kameraet
Instruktion Jon Amiel
Produktion Sean Connery, Rhonda Tollefson
Manuskript Ronald Bass, William Broyles Jr.
Fotografi Phil Meheux
Klip Terry Rawlings
Scenografi Norman Garwood
Musik Christopher Young
Genrer og relationer
Genre Action
Premieredatoer
Biograf 04.07.1999
Dvd 17.05.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 112 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Taurus Film
Biodistributør Constantin Film

Se også...