Ridser i bordet (Madelief: Krassen in het tafelblad)

Madelief var meget lille, da hun sidst så sin mormor, så meddelelsen om hendes død fremkalder ingen særlige erindringer. Ved begravelsen er stemningen anspændt, og Madelief erfarer, at forholdet mellem hendes mor og mormor ikke var særlig godt, og at alle betragtede den afdøde som en streng dame, der led af rengøringsvanvid. Under en efterfølgende sommerferie hos sin morfar opdager hun et gammelt forladt lysthus, der fortæller en helt ny og spændende historie om den afdøde mormor. Samtidig får Madelief et nært forhold til sin ellers fåmælte bedstefar. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama, Familiefilm
Instruktør Ineke Houtman
Medvirkende Madelief Verelst, Giulia Fleury, Rijk de Gooyer, Peter Blok
Spilletid 85 min.
Biopremiere 10.11.2000
Scope-score Afventer stemmer
Anmeldere
Brugere Afventer stemmer
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Rijk de Gooyer

Den hollandske veteran Rijk de Gooyer har medvirket i talrige film og tv-serier, blandt andet den amerikanske actionhistorie ”Sorte diamanter” (1975) og Paul Verhoevens ”Hemmelig mission” (1977), hvor han var SS-officer. Gooyer har en lille rolle i Werner Herzogs "Nosferatu" (1979).

Anmeldere

Scope
Døden set fra barnehøjde

Ved sin mormors begravelse forundres den 10-årige Madelief over den anspændte stemning. Da hun senere er på sommerferie hos morfaren, beslutter hun sig for at spørge ham ud om mormorens lange liv. Måske gemmer nogle af svarene sig i det gamle skur i haven

Da Guus Kuijers børnebog "Madelief" blev udgivet i Holland for nogle år tilbage, blev den en øjeblikkelig bestseller og opkøbt til tv, som producerede to serier om den lille pige. Begge serierne blev iscenesat af Ineke Houtman, som nu for tredje gang har taget udgangspunkt i romanen til spillefilmen "Ridser i bordet".

Nyt syn på mormor
Den 10-årige pige Madelief (Giulia Fleury) var meget lille, da hun sidst så sin mormor (Kitty Courbois), så beskeden om hendes bortgang fremkalder ingen særlige erindringer. Ved bisættelsen forundres den lille pige over den meget anspændte stemning, og specielt over sin mors (Margo Dames) bitre og kølige attituder. Forholdet mellem hendes mor og mormor var ikke særligt godt, og Madelief bliver klar over, at resten af familien anså den afdøde for at være en streng, gammel hejre.

Madelief bliver sendt på sommerferie på landet for at opmuntre sin rare, men meget fåmælte, morfar (Rijk de Goouer) i sorgens stund. Pigen går på opdagelse i en verden, hun ikke kender, og gennem samtaler med sin morfar, som langsomt åbner sig op, danner hun sig et billede af mormoren, som er helt modsat af det, alle de voksne har. I et gammelt, faldefærdigt skur i baghaven finder Madelief nogle personlige ting, som fortæller en ny, mere nuanceret, historie om mormoren. Med denne viden i bagagen, lykkes det Madelief at bidrage til at gøre den gamle kvindes eftermæle mere positivt i den øvrige families øjne.

Accept af døden
"Ridser i bordet" var indstillet som Hollands bidrag til Oscar-ceremonien tidligere i år, men den endte med ikke at blive nomineret. Til gengæld modtog filmen prisen som bedste børnespillefilm ved Berlin Filmfestivalen i 1999; en stor cadeau til den spillefilmsdebuterende instruktør Houtman.

Uden på nogen måde at være exceptionel, er "Ridser i bordet" en sympatisk lille film, som varmt og bevægende fortæller om ét af de store mysterier ved den menneskelige eksistens - forståelsen og accepten af døden som alment vilkår. At komme overens med sin sorg og tilgive hinanden trods fejl og mangler er, hvad filmen opfordrer til. Tilmed er den dejligt livsbekræftende og - det tunge tema taget i betragtning - ikke uden en egen underliggende tone af humor. Den kan hermed anbefales som et godt tilbud til de lidt ældre børn og deres forældre.


Fakta

Medvirkende
Madelief Madelief Verelst
Madelief Giulia Fleury
Bedstefar Rijk de Gooyer
Bedstefar som ung Peter Blok
Mor Margo Dames
Bedstemor Kitty Courbois
Bedstemor som ung Veerle Dobbelaere
Mischa Freek Bom
Mischas far Tjerk Risselada
Tante Ant Pim Lambeau
Bag kameraet
Instruktion Ineke Houtman
Produktion Hans De Weers
Manuskript Guus Kuijer, Maarten Lebens
Fotografi Sander Snoep
Klip Leo De Boer
Musik Henny Vrienten
Genrer og relationer
Genre Drama, Familiefilm
Nøgleord Baseret på roman, Bedsteforældre
Premieredatoer
Biograf 10.11.2000
Øvrige oplysninger
Land Holland
Produktionsår 1998
Spilletid 85 min.
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 2.815
Biodistributør Øst for Paradis

Se også...