Muppets fra rummet (Muppets from Space)

Livet går sin gang i Muppetpensionatet, men Gonzo er begyndt af få sære drømme. Da han i tv-programmet 'UFOMania' hævder, at han har familie i det ydre rum, kommer han i kløerne på regeringens hemmelige ufo-agenter. Og så må vennerne Kermit, Fozzie, Miss Piggy og Animal tage affære. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Komedie
Instruktør Tim Hill
Medvirkende Dave Goelz, Steve Whitmire, Bil Barretta, Jerry Nelson
Spilletid 82 min.
Biopremiere 16.06.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Dave Goelz

David Goelz er en af Muppetfamiliens vigtigste dukkeførere. Han er manden og stemmen bag blandt andre Gonzo og saxofonisten Zoot. Oprindelig var han industriel designer, men blev så vild med Jim Hensons tv-program 'Sesam, luk dig op' (1969-90), at han byggede sin egen Ernie-dukke. På en dukkefestival i 1972 mødte han Hensons medarbejder Frank...

Anmeldere

Scope
Festlig, funky og fornøjelig

Livet går sin gang i forstadspensionatet, den store dyreetniske smeltedigel, hvor alle Muppetvennerne holder til, men kanonkongen og den evige vovehals Gonzo er begyndt at få sære drømme, der tvinger ham til at stille sig selv nogle alvorlige spørgsmål. Hvem er jeg? Hvor kommer jeg fra?

Gonzo er klar til at gå ombord på Noahs ark. Men han er alene og kan ikke fortælle den gamle patriark, hvilken art han tilhører. Derfor kommer han ikke om bord. Det er selvfølgelig bare en drøm, men for Gonzo er det begyndelsen til en eksistentiel krise. Alle de andre Muppetvenner kender deres baggrund, men Gonzo den krumnæbbede ... ja, hvad er han egentlig? Da hans bogstavformede cornflakes opfordrer ham til at holde øje med himlen, og et par kosmiske fisk giver ham en ud-af-kroppen oplevelse, sætter det for alvor tankerne i gang. Da han skriver "I am here" på græsplænen med sin plæneklipper og i tv-programmet "UFOMania" hævder, at han har slægtninge i det ydre rum, påkalder han sig opmærksomhed fra regeringens hemmelige ufo-overvågningsagenter. Gonzo og rottevennen Rizzo kommer i kløerne på agenterne, som vil udsætte dem for laboratorieforsøg. Og så må vennerne tage affære.

Tilbage til rødderne og nutiden
Efter et par film med Muppetudgaver af klassikere, "Muppets juleeventyr" (1991) og "Muppets skatteø" (1996), vender holdet med den sjette Muppetfilm tilbage til udgangspunktet, hvor dukkerne spiller sig selv. Samtidig er formen opdateret. Vi får science fiction og agentparodi i en mere tidssvarende indpakning i stedet for de mere antikverede Hollywoodgenrer, mens musical-evergreens er erstattet af 70'er-funk (Earth, Wind and Fire, Commodores og George Clinton). Spielbergs "Nærkontakt af tredje grad" (1977) og "Men In Black" (1997) er oplagte referencepunkter, men ellers er filmen ikke så sci fi, som titlen måske kunne give én anledning til tro.

De gamle kendinge trækker læsset
Da Kermit, Miss Piggy, Fonzie og Animal begiver sig af sted på deres redningsmission, forfalder fortællingen lejlighedsvis til løsninger, der er mere bekvemme end elegante. Nu hører det jo nærmest til spoof-genrens natur, at historien primært er en undskyldning for fjollede indslag, og en stor del af fornøjelsen ved "Muppets fra rummet" er netop de mange sidehistorier og unødvendige detaljer - Piggys intrigante kamp for at avancere fra kaffegris til tv-vært, Rizzos fitnessøvelser med en musefælde og rottefængslet i forsøgslaboratoriet. Traditionen tro tæller filmen også en række gæsteoptrædener fra aktører af kød og blod (Jeffrey Tambor, David Arquette, Andie McDowell), men disse bidrag hører til historiens svageste led. Mest levende er det, når Muppetfigurerne selv styrer festen som i den kaotiske morgenscene i pensionatet.
Gonzo viser, at han magter en hovedrolle, mens Kermit og Piggy spiller fint andenviolin. Bjørnen Bobo, der er agenthåndlanger, opfinderen Dr. Phil Van Neuter og især rejen Pepe er velkomne nye skabninger i Muppet-universet.

Nostalgi, spoof og Muppetmagi
Budskabet er selvfølgelig lige så velkendt, som det er banalt, men dukkernes udskejelser er ikke mindre underholdende af den grund. Det handler om venskab og fællesskab mellem skabninger med forskellig baggrund fremfor eksistensfilosofiske betragtninger. Nogen vil givetvis rynke på næsen af Muppetskabernes forsøg på at gøre de gamle dukker cool, men moderniseringen lykkes ganske fint. Moderne indstillede nostalgikere vil glæde sig over gensynet med favoritterne fra senhalvfjersernes klassiske tv-shows. Samtidig vil yngre biografgængere, der er vokset op med spoof-film, more sig over de talrige filmreferencer, mens der er nok af umiddelbar Muppetmagi til, at de mest uskyldige filmøjne vil føle sig underholdt.
Hvis man på noget tidspunkt har haft en svaghed for Muppetuniversets bizarre skabninger, så skal man ikke være bange for at vove pelsen med "Muppets fra rummet". Forældre kan samtidig glæde sig over, at Muppetpensionatet ikke bare geografisk ligger lysår fra en vis underskole i South Park.

Brugere

05/08-02Kært Gensyn
Anonym
Kært gensyn med de elskede dukker, i en desværre kun jævn komedie. Starter godt, med mange sjove indfald og gode ideer. Men indimellem mister filmen pusten, mangler visioner og bliver lettere kedelig.

Fakta

Medvirkende
Gonzo m.fl. (stemmer) Dave Goelz
Kermit / Rizzo m.fl. (stemmer) Steve Whitmire
Pepe / Johnny Fiama m.fl. (stemmer) Bil Barretta
Ubergonzo / Statler m.fl. (stemmer) Jerry Nelson
Dr. Phil Van Neuter m.fl. (stemmer) Brian Henson
Miss Piggy / Fozzie / Animal m.fl. (stemmer) Frank Oz
Clifford (stemme) Kevin Clash
Shelley Snipes Andie MacDowell
K. Edgar 'Ed' Singer Jeffrey Tambor
Noah F. Murray Abraham
Dr. Tucker David Arquette
Tv-producer Rob Schneider
Vagt Ray Liotta
Agent Barker Josh Charles
Gonzo (dansk stemme) Ole Fick
Kermit (dansk stemme) Jan Tellefsen
Rizzo (dansk stemme) Thomas Mørk
Miss Piggy (dansk stemme) Lars Thiesgaard
Pepe (dansk stemme) Christian Damsgaard
Bag kameraet
Instruktion Tim Hill
Produktion Martin G. Baker, Brian Henson
Manuskript Jerry Juhl, Joey Mazzarino, Ken Kaufman
Fotografi Alan Caso
Klip Richard Pearson, Michael A. Stevenson
Scenografi Stephen Marsh
Musik Jamshied Sharifi, Rupert Gregson-Williams
Genrer og relationer
Genre Komedie
Undergenre Dukkefilm
Nøgleord Muppets
Relaterede film Muppets indtager Manhattan
Premieredatoer
Biograf 16.06.2000
Dvd 15.11.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 82 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 1.983
Selskab Jim Henson Productions
Biodistributør Nordisk Film

Se også...