Grizzly Man

Timothy Treadwell var vild med grizzlybjørne og brugte så meget tid som muligt i Alaska sammen med de store dyr. Gennem 13 år optog han tusindvis af timer med bjørnene, indtil han og hans kæreste blev dræbt af de samme grizzlyer, som han elskede. Optagelserne udgør kernen i Herzogs dokumentar om bjørnemanden. © Scope

Produktionsår 2005
Genre Dokumentar
Instruktør Werner Herzog
Medvirkende Werner Herzog, Timothy Treadwell, Carol Dexter, Amie Huguenard
Spilletid 103 min.
Biopremiere 04.08.2006
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Instruktør Werner Herzog skræller lagene af bjørnemanden Treadwells selviscenesættelse og viser os derigennem et foruroligende portræt af den moderne selvopslugtheds kultur."

Berlingske
"Intenst, skræmmende og en hulens interessant dokumentarfilm."

Jyllands-Posten
"I mine øjne har den tyske instruktør Werner Herzog aldrig præsteret en helt vellykket film, men heller aldrig en helt mislykket."

Weekendavisen
"Grizzly Man er stærkt fascinerende. Den begynder som en almindelig blanding af naturskildring og portrætfilm, men udvikler sig til noget mere og mørkere, en studie i en fortabt karakter og et identitetmysterium, der i sagens natur ikke kan løses entydigt."

Information
"...et fascinerende og gribende portræt af et menneske på kanten af verden og vanviddet."

Ekstra Bladet
"Man kan ikke ønske sig mere af en god dokumentarfilm"

B.T.
"...en fremragende og stærkt personlig dokumentar om, hvad der menes med vild natur - den derude og den derinde i menneskets sind."

Cinemazone
"Klip for klip, detalje for detalje, lykkes Herzog mod forventning – og måske endda imod intentionen? – at opbygge en fortælling med en spændingskurve."

Brugere

28/07-07gak gak i låget
unik dokumentar om et psykisk sygt menneske der prøver at genfinde sig selv i samspil med naturen og grizzly bjørnene

mange vil sige tragisk pga det brutale endeligt, men jeg vil nærmere sige livsbekræftende og lærerigt. timothy treadwell fant hos dyrene hvad det aldrig lykkedes ham at finde hos mennesket (at kunne elske ubetinget.) han døede hvor han efter sig selv hørte til. blandt vilde dyr og i en storslået natur.

dokumentaren stiller spørgsmålet om timothy virkelig var syg. for mig er det uinteressant. hvad bliver tilbage er et menneskes søgen efter at høre til og blive elsket - ligesom enhver anden.

21/03-07Eskapistisk Menneske I Virkelighedsnært Portræt
Tyske Herzog tegner et nuanceret og heldigvis subtilt portræt af et kompleks menneske, i denne både livsbekræftende og dybt tragiske dokumentarfilm om bjørneelskeren Treadwell.

Historien er kort om hvordan eskapisten Treadwell igennem mange år, hver sommer har valgt at leve blandt vilde Grizzlybjørne, indtil han en dag sammen med sin kæreste dræbes af de dyr han så fejlagtigt beskuer med virkelighedsfjerne øjne.

Igennem en masse optagelser lavet af vor hovedperson Treadwell selv, kombineret med diverse klip af Herzog, tages vi med på en rejse langt ud i naturen og i sidste ende ind i et kringlet og selviscenesættende menneskes sind. Et sind hvor brudte drømme og mørke tanker mødes med naiv romantiseren om naturen, i en evig jagt væk fra sig selv.

Det er selvsagt ikke en kval...

07/07-06Brutal.
Filmen viser overraskende meget om Timothy død, af de selvsamme bjørne som han elskede. Ikke for de sarte sjæle.

05/05-06Menneskefilm 3
Dette er en af de bedste dokumentarfilm, jeg har set længe. Snarere en menneskefilm end en dyrefilm. Tyske nybølge instruktør Werner Herzog har lavet en dokumentar, der overgår genrekonventioner for naturfilm, og griber fat i nogle endnu større emner om menneske og natur.

Timothy Treadwell levede i et naturreservat i Alaska med bjørne, som han gav navne og betragtede som sine elskede venner, men i sidste ende blev han ædt af et af de dyr, som han forgudede så meget. Han efterlod dog en masser bånd, som han havde tænkt sig at udgive som dyrefilm. Herzog tager fat i dette testamente, som Timothy efterlod, og gør dem til meget mere end de oprindeligt var tiltænkt at være. Herzog er nemlig ikke fascineret af bjørnene så meget, som han han er fascineret af Timothys grænseoverskridende fas...

Fakta

Medvirkende
Sig selv Werner Herzog
Sig selv Timothy Treadwell
Sig selv Carol Dexter
Sig selv Amie Huguenard
Sig selv Val Dexter
Sig selv Sam Egli
Sig selv Franc G. Fallico
Sig selv Willy Fulton
Sig selv Marc Gaede
Sig selv Marnie Gaede
Sig selv Sven Haakanson Jr.
Sig selv Sven Haakanson
Bag kameraet
Instruktion Werner Herzog
Produktion Erik Nelson
Manuskript Werner Herzog
Fotografi Peter Zeitlinger
Klip Joe Bini
Musik Richard Thompson
Genrer og relationer
Genre Dokumentar
Undergenre Naturfilm, Portrætfilm
Nøgleord Alaska, Bjørn
Premieredatoer
Biograf 04.08.2006
Dvd 06.02.2007
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2005
Spilletid 103 min.
Link Officielt website
Solgte billetter 6.436
Selskab Discovery Docs
Biodistributør Miracle Film

Se også...