Vinden der ryster kornet (The Wind That Shakes the Barley)

I 1920'erne ville den irske Damien egentlig til London for at arbejde som læge. Men da han ser de engelske soldaters brutalitet, beslutter han i stedet at slutte sig til sin bror Teddy og den væbnede kamp for et frit Irland. Da den britiske regering senere tilbyder Irland øget selvstændighed, ser Teddy det som en sejr, mens Damien er mere uforsonlig end nogen sinde. Snart er de to brødre blevet rivaler i stedet for allierede. © Scope

Produktionsår 2006
Genre Drama
Instruktør Ken Loach
Medvirkende Cillian Murphy, Padraic Delaney, Liam Cunningham, Gerard Kearney
Spilletid 127 min.
Biopremiere 02.03.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...en trofast, meget saglig og deprimerende skildring af den tidlige irske undergrundsbevægelse..."

Berlingske
"Ikke køn som glansbilleder, hvad der ville være nærmest uanstændigt, men visuelt velkomponeret, mættet med følelsesfulde stemninger, udsøgt belyst og klassisk billedskøn i sine panoramiske beskrivelser af rolige landskaber og dynamiske grupper af mennesker."

Jyllands-Posten
"...skiftevis voldsomt bevægende, kvalmende brutal i sine kamp- og torturscener og nådesløs i sin afdækning af, hvordan vold kan avle vold og gøre det blideste menneske til det mest forråede og desperate."

Weekendavisen
"Sammenligningen med situationen i Irak er tydelig, og sådan er det med Ken Loach: man ved, hvad man får, for han pakker ikke tingene ind og er helt ærlig omkring det faktum, at hans film er politiske og har en holdning."

Information
"...er mesterligt lavet, men ikke et mesterværk i sig selv. Loach opnår den refleksion og indignation, som er en del af drivkraften bag filmen, men det personlige drama bliver ikke forløst."

Ekstra Bladet
"Mere velmenende end egentlig vellykket. Men bestemt et par timer værd."

B.T.
"...ikke blandt instruktørens bedste."

Cinemazone
"Det er få instruktører, der rammer så præcist i skildringen af både menneske og ideologier. Vinden der ryster kornet er derfor ikke bare almindelig god – den er rystende god for både hjerte og hjerne."

Brugere

05/08-08// Tidløs fortælling om besættelse, frihed og stridighed //
Ken Loachs Palme D'or 2006 vinder, The Wind That Shakes The Barley, er en tragisk og voldsom fortælling om Irlands frihedskrig mod stormagten England i 1919-1921 og den efterfølgende irske borgerkrig i 1922-1923. Filmen er ingen dans på roser, og selvom den ved første øjekast godt kunne ligne en storfilm stokfyldt med patos, overrasker den med dens forstyrrende intimitet og kølighed, som gør den til en af mest imponerende independent-film (uden at der går kvalmende socialrealisme i den), jeg nogensinde har overværet.

Damien O'Donovan (Cillian Murphy) er en ung og lovende læge på vej til London, hvor han har fået tilbudt en stilling. Hans bror Teddy (Padraic Delaney) styrer den lokale afdeling af den irske guerilla-organisation IRA, og opfordrer stærkt sin bror til at blive og kæmpe -...

01/10-07En rigtig god film
"Filmen er rigtig, rigtig god, og specielt Cillian Murphy imponerer. Men det er dog ikke en af instruktørens bedste film..."

12/05-07Irernes store frihedskamp
Ken Loach tog sidste års Guldpalmer for denne film om den irske frihedskamp (og det var i øvrigt ottende gang, at Loach var nomineret til prisen - imponerende).

"The Wind That Shakes the Barley" foregår i tiden op til oprettelsen af Den Irske Fristat. Det vil sige i 1920-21, hvor det oprindelige IRA kæmpede som små guerillagrupper, og englænderne forsøgte at slå oprøret ned med meget brutale midler. Hovedpersonen slutter sig til sin storebrors oprørsgruppe, efter at englænderne har dræbt én af hans venner, fordi han nægter at sige sit navn på engelsk. Men de to brødre ender på hver sin side i tiden efter aftalen om Fristaten, som oprørerne ikke er enige om at støtte.

På den måde er det en interessant film, fordi den ikke alene skildrer frihedskampen, men også de problemer, der op...

05/05-07Politiske følelser
En god politisk film er en film, der formår at komme med et flere nuancer og vinkler på en politisk problemstilling, altså en problemstilling der vedrører magtforhold, uden at komme med definitive og entydige svar. Set i dette lys, er Ken Loachs film ikke en god politisk film. Det er en fremragende politisk film.

"Vinden der ryster kornet" er er både rørende og tankevækkende skildring af det irske opgør mod den imperialistiske britiske besættelse af landet i 1920. En situation der har adskillige paralleller til en vis situation i Irak i dag. Damien (Cillian Murphy) og Teddy (Padriac Delaney) er to brødre. Da filmen begynder, leder Teddy en oprørsgruppe mod briterne, mens den Damien er på vej til at blive en læge. Men da de britiske hærstyrker en dag tæsker deres ven, Micheail (Laur...

16/03-07I kampens hede
Ken Loach's Vinden som ryster kornet, er en imponerende skildring af en hård og brutal tid, i den irske historie.

Filmen foregår i Irland omkring 1920'erne, hvor Damien, der efter at have overværet den engelske hærs brutale undertrykkelse, slutter sig til en oprørsgruppe, sammmen med sin bror Teddy.
Som tiden går, begynder krigen og den politiske kamp, at sætte sig sine dybe spor.

Damien bliver spillet af den fuldstændig overvældende gode Cillian Murphy, han gør Damien's hårde psykiske kamp, blændende troværdig.
Cillian Murphy står dog slet ikke alene om al rosen, en masse af de, i hvert fald for mit vedkommende, ukendte talenter, viser også stor klasse.
Alle disse gode præstationer, gør resten af oplevelsen absolut seværdig.
Jo længere ind, denne film kommer, jo mere jo mere s...

Fakta

Medvirkende
Damien Cillian Murphy
Teddy Padraic Delaney
Dan Liam Cunningham
Donnacha Gerard Kearney
Gogan William Ruane
Sweeney Kieran Aherne
Micheail Laurence Barry
Julia Sabrina Barry
Leo Frank Bourke
Sir John Hamilton Roger Allam
Bag kameraet
Instruktion Ken Loach
Produktion Rebecca O'Brien
Manuskript Paul Laverty
Fotografi Barry Ackroyd
Klip Jonathan Morris
Scenografi Fergus Clegg
Musik George Fenton
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Periodefilm, Politisk drama
Nøgleord IRA, Irland, Modstandskamp
Premieredatoer
Biograf 02.03.2007
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, Irland, Tyskland, Italien, Storbritannien
Produktionsår 2006
Spilletid 127 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Selskab Filmstiftung Nordrhein-Westfalen, Pathé Distribution, Film Coop, EMC Produktion, BIM Distribuzione, UK Film Council, Matador Pictures, Sixteen Films Ltd., Element Films, Bórd Scannán na hÉireann, Tornasol Films S.A., TV3 Television Network Ireland
Biodistributør Øst for Paradis
Priser Cannes 2006, De Gyldne Palmer

Se også...