Kunsten at græde i kor

Allan er 11 år, og livet i den sønderjyske landsby i starten af 1970'erne er ikke let for den unge knægt. Faren er psykisk ustabil og truer med selvmord, når han kan komme til det, og moren har forlængst givet op. Derfor synes Allan, at han er nødt til at holde sammen på tingene. Og da faren elsker at holde taler over de døde, går Allan i gang med at sørge for flere begravelser til at holde farens humør oppe! © Scope

Produktionsår 2006
Genre Drama
Instruktør Peter Schønau Fog
Medvirkende Jannik Lorenzen, Jesper Asholt, Hanne Hedelund, Julie Kolbech
Spilletid 106 min.
Biopremiere 27.04.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Denne imponerende sikre og selvstændige debut er udfoldet så paradoksalt fornøjeligt og underholdende lige midt i det sorte syn."

Berlingske
"Man kan ganske enkelt ikke forestille sig, hvordan dette dæmpet vittige, lavmælt gribende og stilfærdigt rystende værk kunne have været lavet bedre."

Jyllands-Posten
"Man hulker ofte af grin, men lige så meget af helt andre grunde, for filmen rummer også på sin egen lavmælte måde flere af de mest ubærlige scener, man kan mindes at have set i nogen dansk film."

Weekendavisen
"Med andre ord lykkes det filmen at skabe sin egen virkelighed, og på dén tror man fuldt og aldeles. Man kan under alle omstændigheder respektere de magtfulde skikkelser, som Lorenzen, Asholt, Hedelund og Julie Kolbeck..."

Information
"35-årige Peter Schønau Fog tegner et træfsikkert tidsbillede, og i stedet for at undre os over, at der skulle gå hele otte år fra hans fremragende afgangsfilm på Filmskolen, Lille Mænsk, til hans første spillefilm, vil vi i stedet med spænding se frem til hans næste udspil."

Ekstra Bladet
"...en stor, rig dansk film med en skøn og lun historie om løgn, tyranni, mordbrand og incest. Det er lidt af en bedrift."

B.T.
"Sjældent er en så ussel dansk barndom blevet skildret med så underspillet, afvæbnende grotesk humor som her."

Cinemazone
"...både velfortalt og veludført film, der fungerer både som troværdig regional miljøskildring – bl.a. qua en ret præcis sønderjysk dialekt – og almengyldig fornægtelses- og dannelseshistorie."

Brugere

30/03-16Dysfunktionel familie.
Smukt set fra børnehøjde, og barnefilteret gør at virkeligheden ikke umiddelbart opleves så barsk som den er. Det er faktisk først efterfølgende at den rammer, ved nærmere eftertanke.

Der er ingenting der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Men det passer jo ikke. Det er bare den beskyttelse et barn har brug for når han/hun er placeret i en misbrugsfamilie uden udvej.

Skuespillet hører absolut til i den høje ende - og især instruktionen af børnene og blikke som siger alt virker som det skal. Flot men skræmmende film. For den uvidende er alting normalt.

24/08-08Silke
dem mest ubehageligste film jeg nogensinde har set

21/05-08I seng med far
Dansk socialrealisme - to ord der næppe vækker begejstrede filmassociationer ved mødet en gennemsnitlig dansk, passioneret filmelsker, måske på nær en smokingklædt Ulrich Thomsen med en grøn og en gul papirrulle i hænderne, da de interne intriger i lille, regngrå Danmark ramte loftet med ”Festen” i 1998. Siden da synes genren nemlig at have figureret som den danske filmbranches kunstige åndedræt, med Anette K. Olsens glansløse ”Små ulykker” som den symptomatiske bundprop.

Som et dansk socialrealistisk drama er der dog ualmindelig meget gods at hente i ”Kunsten at græde i kor”, Peter Schønau Fogs imponerende debutfilm, der først og fremmest vækker en hidtil uanet filmisk glød til live i det ellers så velkendte danske landliv. Ganske vist er historien sort som kul og de opkvikkende mine...

20/11-07for meget
det kræver omtanke at åbne op om sin barndom, så stor respekt til forfatteren, men som film er den vulgær. kan hverken grine eller græde da jeg overhovedet ikke kan forstå nogen humor i den form, og den er for meget til at virke alvorlig. men gode skuespillere og flot og traditionel kamera-føring, dog trods alt

20/05-07Meget enig
Jeg har det egentlig lidt på samme måde. Det er længe siden jeg har gået og kunne mærke en film så længe. Det er 2 uger siden jeg så den, men den sidder stadig i kroppen på mig.

Når jeg læser anmeldelser af danske film tænker jeg nogen gange, at det må være mig der ikke fatter noget, fordi de ofte får bedre anmeldelser end de fortjener. Men denne gang synes jeg i den grad roserne er på sin plads.

Jeg vil kalde den et lille mesterværk. En af de bedste danske film længe.

18/05-07Og så er der kaffebord
Peter Schønau Fogs spillefilmsdebut, filmatiseringen af Erling Jepsens roman ”Kunsten at græde i kor”, er en bittersød tragikomedie om et barns naturlige tilpasning til et hjem, hvor en far udnytter sin egen svaghed og selvmedlidenhed til at gøre grusomme ting. Når jeg siger bittersød, så er det med stor vægt på det bitre. Filmen er nemlig bitter som citronsyre, og selv om Peter Schønau elegant præsenterer os barnets naturlige misforståelse af ondskab på en lun og komisk måde, så efterlader filmens grusomheder os med en ubehagelig smag i munden.

Vi befinder os i en flække i Sønderjylland i starten af 1970erne. Barnets er den 11-årige Lasse (spillet uhyggeligt overbevisende af Jannik Lorenzen). Lasses far (en fremragende Jesper Asholt, der er på sit højeste siden ”Mifunes sidste sang”...

15/05-07Én af de vigtigste danske film 1
På trods af Peter Schønau Fogs film om et så grusomt og dybt tragisk emne som incest er hans emnebehandling dog ganske fænomenal. Som mange andre påpeger, medvirker den sønderjyske dialekt til en autencitet, der er en kæmpe gevinst for filmen. Skildringen af denne dybt traumatiserede familie er efter min overbevisning yderst skarp - og får i dén grad sin styrke igennem filmens karakterer.

Jesper Asholt gør et glimrende stykke arbejde og er fantastisk i rollen som den ynkelige, opmærksomhedshungrende og tyranske far Henry, der samtidig fungerer som byens mælkemand. Denne patriark, der dog på ingen måde besidder nogen værdighed eller troværdighed, føler sig tilsidesat i sin egen familie - og forsøger samtidig at dominere alle gennem trusler om selvmord, der aldrig bliver til virkelighed...

11/05-07Det rigtig mørke Jylland
*mindre spoilers*

Grumt drama med et kraftigt strejf af sort humor fra 70'ernes Sønderjylland. "Kunsten at græde i kor" er baseret på Erling Jepsens roman af samme navn og fortæller historien om 11-årige Allan, der gør sit bedste for at holde alle i familien og især sin far glade - men ikke fatter alvoren i det fysiske og psykiske misbrug, der foregår lige foran øjnene på ham.

Det er en virkelig grim historie med incest som centralt tema, og den ville blive oplevet helt anderledes, hvis man ikke så den gennem en drengs øjne. Det betyder, at man får en usædvanlig synsvinkel på fortielsen og fornægtelsen og de mekanismer omkring skam og skyld, som opstår omkring incest. Samtidig er det en tankevækkende skildring af den 11-årige hovedpersons evne til at overleve og se det bedste i si...

08/05-07Hverken gråd eller grin
Filmen handler om en dysfunktionel familie på den jyske hede. Den foregår i 1960’erne, og minder mig om Nils Malmros’s film. De spiller godt, men handlingen er så overdrevent trist og tragisk at det kammer over, så man har svært ved at tage det alvorligt. Jeg spekulerer på om det er meningen at den skal være morsom. Måske er det jysk humor? Jeg ved det ikke. Men for mig fungerer filmen ikke særlig godt.

05/05-07imponeret
Hvor er det dejligt at læse et klart og konstruktivt og ikke mindst velformuleret svar.. Det viser fuldstændigt at du ikke har forstået filmens tema inden du gik ind og så filmen.Fakta

Medvirkende
Allan Jannik Lorenzen
Henry Jesper Asholt
Mor Hanne Hedelund
Sanne Julie Kolbech
Asger Thomas Knuth-Winterfeldt
Bedste Rita Angela
Faster Gitte Siem Christensen
Psykiater Lene Tiemroth
Budde Bjarne Henriksen
Fru Budde Laura Kamis Wrang
Bag kameraet
Instruktion Peter Schønau Fog
Produktion Thomas Stenderup
Manuskript Bo Hr. Hansen
Forlæg Erling Jepsen
Fotografi Harald Gunnar Paalgard
Klip Anne Østerud
Scenografi Søren Krag Sørensen
Musik Karsten Fundal
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Begravelse, Familie, Far-datter, Far-søn
Relaterede film Frygtelig lykkelig
Premieredatoer
Biograf 27.04.2007
Dvd 20.11.2007
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 2006
Spilletid 106 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 227.222
Selskab Final Cut Productions
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet
Priser Robert 2008, Årets danske spillefilm
Robert 2008, Årets mandlige birolle
Robert 2008, Årets kvindelige birolle
Robert 2008, Årets instruktør
Robert 2008, Årets bedste manus
Bodil 2008, Bedste danske film
Bodil 2008, Bedste mandlige hovedrolle

Se også...