Rules Of Engagement

Under evakueringen af den amerikanske ambassade i Yemen giver oberst Terry Childers (Samuel L. Jackson) ordre til skyde mod en aggressiv folkemængde, og over 80 civile mister livet. Childers anklages for mord, og det bliver hans gamle ven fra Vietnamkrigen, advokaten Hays Hodges (Tommy Lee Jones), som skal prøve at bevise hans uskyld. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Drama
Instruktør William Friedkin
Medvirkende Tommy Lee Jones, Samuel L. Jackson, Guy Pearce, Bruce Greenwood
Spilletid 128 min.
Biopremiere 15.09.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

William Friedkin

(INSTRUKTØR)
Efter at have produceret tv i nogle år fik William Friedkin chancen for at lave komedien 'Good Times' (1967) med Sonny & Cher i hovedrollerne. Med 'French Connection' (1971) fornyede han thrillergenren og vandt desuden Oscars for bedste film og bedste instruktion. To år senere kom den okkulte 'Eksorcisten', der ikke bare blev en af halvfjerdserne...

Anmeldere

Scope
Et spørgsmål om ære

Samuel L. Jackson og Tommy Lee Jones danner rygraden i et solidt militært drama om ære, venskab og svigt

William Friedkin var i 70'erne manden bag filmene "The French Connection" (1971) og "Eksorcisten" (1973), der er gået over i historien som mindeværdige værker. Det samme bliver ikke tilfældet for "Rules of Engagement", som er instruktørens seneste bidrag til spillefilmens verden. Dertil er emnet ikke opsigtsvækkende nok, formen for velkendt og overraskelserne for få. Men med et gennemprofessionelt hold af skuespillere i ryggen har Friedkin lavet et udmærket drama, der blander blodige kampsituationer fra Vietnam og Mellemøsten med mere stilfærdige scener fra en amerikansk retssal.

Syndebuk søges
Vietnam spøger stadig i den amerikanske kollektive bevidsthed. Her kæmpede unge knægte heltemodigt for deres land med livet som indsats, mens en stor del af USA fordømte deres handlinger og senere behandlede dem som forbrydere. Og historien synes at gentage sig i mindre målestok i "Rules of Engagement". Terry Childers (Samuel L. Jackson) er en højtdekoreret og erfaren oberst i marinekorpset, og da den amerikanske ambassade i Yemen belejres af hidsige demonstranter, sættes hans deling til at evakuere ambassadøren og dennes familie. På et tidspunkt giver Childers ordre til at skyde mod demonstranterne, og over 80 tilsyneladende ubevæbnede civile dræbes. Nogen skal gøres ansvarlig for de mange blodige lig, der straks eksponeres i alle verdens medier og sætter USA i en penibel situation. Childers udpeges til syndebuk og anklages for drab på civile. Det store spørgsmål er nu, om den aggressive folkemængde først affyrede våben og dermed "retfærdiggjorde" nedskydningen.

Helle for Hodges
Det bliver Childers gamle ven fra Vietnamkrigen, advokaten Hays Hodges (Tommy Lee Jones), som skal rede trådene ud og forhåbentlig bevise oberstens uskyld. Childers reddede Hodges' liv i Vietnam, og han kan derfor ikke sige nej til en gammel krigskammerat, selv om han mener, at hans evner som advokat egentlig ikke er tilstrækkelige. Hodges er filmens mest interessante figur, idet han er fuld af mindreværdskomplekser over hverken at have slået til som soldat, advokat eller ægtemand. Og fra Tommy Lee Jones kan man altid regne med en seværdig indsats. Samuel L. Jackson har ikke helt så nuanceret en figur at arbejde med, men leverer absolut varen.

Friedkin hylder i høj grad eneren, mens han uddeler øretæver til bureaukratiet og langer ud efter uretfærdige politiske rævekager. Han stiller inddirekte spørgsmålet; om en nation, der uddanner mennesker til at dræbe, kan fralægge sig ansvaret for den enkelte soldats handlinger, hvis en kampsituation udvikler sig i en uønsket retning. Det er sympatisk, at filmen forholder sig til kontroversielle emner, men måden, den udstiller sine helte og skurke på, er en kende for firkantet og bastant. Og så er lovprisningen af marinekorpset en omgang for typisk amerikansk og mainstreamet. Er man ude efter et gedigent retssalsdrama og to skuespillere af den rette støbning er "Rules of Engagement" dog værd at lægge billet ind på.

Brugere

21/06-07For Amerikansk
Historien er meget amerikansk og ideen er kliche.

08/12-04Søren H
Anonym
Da jeg så denne film for første gang må jeg da indrømme at jeg ikke på noget tidspunkt fandt nogen form for amerikansk propaganda i den, tværtimod, filmen stiller et reelt konflikt grundlag op, som jeg da synes er meget aktuel i vores nuværende verdenssituation.

At du ligefrem væmmes ved den leder mig hen i den tro at du måske bevidst har valgt at se den amerikanske side som decideret ond, men netop her synes jeg filmen er god til at skildre at ondskaben findes på begge sider og ikke tilhører nogen bestemt form for religion.

Filmen stiller nogle groteske scenarioer op, og sørger for at vi som tilskuerer får et dybere indblik i begge parters grundlag for deres handlinger.
At lade en deling soldater rykke ind i en decideret krigszone og samtidig forvente at de ikke forsvarer sig mod...

08/12-04Til Søren H
Anonym
Jeg har sjældent følt så meget væmmelse ved et indlæg! Hvad med at du viser Amerika lidt mere respekt? Krig er årsagen til, at du lever i et moderne samfund med velstand. Krig er årsagen til, at du kan sidde og se fantastiske film som denne og bagefter hygge dig med at bagtale filmen på internettet. Krig er med til at skille fårene fra bukkene. Fundamentalister verden over SKAL straffes for deres handlinger!

Kun infantile folk fra 60'er-generationen med for mange blødsødne Disney-film på hjernen tror, at krig er noget ondt.

08/12-04Ækel! 1
Anonym
Hvad f..... var det for en afskyelig amerikansk krigsforherligende film? Jeg tog den i den naive tro at det var en film med et budskab, men det eneste budskab var tilsyneladende at det var synd for den stakkels amerikanske helt at han skulle anklages og at det var helt i orden at pløkke 83 yemere, for de er kvinder som børn, mænd som drenge en flok onde muslimske fundmentalistiske terrorister alle til hobe, mens amerikanerne er nogle tapre mænd der forsvarer the greatest country in the world og deres mænd. Der er f...... nok mennesker med den slags holdninger i den virkelige verden, så det behøver vi ikke se på en film. Har Samuel L. Jackson og Tommy L. Jones virkelig ikke noget bedre på hjerte? Der tabte de i hvert fald min sympati. Jeg har sjældent følt så meget væmmelse ved en film!!!...

07/12-03Glimrende!!
Anonym
En til tider kedelig men "overall" spændende retssagsfilm! Er egentlig ikke meget for genren og film som "the contender" har igen fået mig til at miste troen! Men her har Friedkin fat i noget af det rigtige for filmen formår både at overraske og underholde med velovervejede dialoger og andet godt! Der er jo sådan set også lidt action og det har sjældent gjort en film dårligere af den grund! Men som sagt er den til tider lidt kedelig og måske en smule langtrukken, men den kan alligevel holde seeren i ilden...

19/03-03Retssagsfilm r set langt bedre
Anonym
Rules Of Engagement skuffede mig en del. Historien er meget amerikansk og ideen er kliche. Handlingen skrider meget langsomt frem og til tider er den ved at lulle en i søvn. Filmen er fyldt med klicheer og det gør at man aldrig bliver overrasket. En meget forudsigelig affære, der der meget tæt på 1 sølle stjerne...

04/11-02Solid Amerikansk......
Anonym
Mange kendte navne, men jævn forstilling. Masse af flotte effekter og lyd effekter. Veldrejet og overvejet actionfilm.

En rimelig forudsiglige film, som har dog lidt af amerikanske patriotisme i filmen. Men det gør absolut intet, ifølge mig. Solidt amerikansk håndværk, det kan jeg lide. De kan deres kram.

04/10-02Amerikansk Så Det Batter
Anonym
Typisk amerikansk retssagsdrama, hvor man har hyret to store navne til at bære en jævn film, og det er så hvad de gør eller prøver på.

Handlingen er klichefuld og fyldt med den sædvanlige patos om heltemod, uretfærdigheder, ære, militæret, amerikansk patriotisme og så videre, vi kender det alt sammen fra utallige andre film, og det hele er så krydret med en smule action og banal spænding.

Indimellem irriterende/eller ufrivillig komisk, men godt lavet håndværk, bedst til video/DVD. Guy Pearce spiller rollen som anklager, og den normalt gode skuespiller virker forkert på mig.

Fakta

Medvirkende
Oberst Hayes Hodges Tommy Lee Jones
OberstTerry L. Childers Samuel L. Jackson
Major Mark Biggs Guy Pearce
National sikkerhedsrådgiver William Sokal Bruce Greenwood
Kaptajn Lee Blair Underwood
General H. Lawrence Hodges Philip Baker Hall
Mrs. Mourain Anne Archer
Kaptajn Tom Chandler Mark Feuerstein
Ambassadør Mourain Ben Kingsley
Major General Perry Dale Dye
Bag kameraet
Instruktion William Friedkin
Produktion Scott Rudin, Richard D. Zanuck
Manuskript Stephen Gaghan
Fotografi William A. Fraker, Nicola Pecorini
Klip Augie Hess
Scenografi Robert W. Laing
Musik Mark Isham
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 15.09.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2000
Spilletid 128 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 23.289
Selskab Scott Rudin Productions, Seven Arts Pictures, Seven Arts Productions
Biodistributør United International Pictures

Se også...