Sofies verden

Den 14-årige Sofie er begyndt at interessere sig for livets store spørgsmål og verden omkring sig, og da hun møder den mystiske Alberto Knox, bliver det starten på en fantastisk rejse gennem nogle af verdenshistoriens store begivenheder, hvor hun møder et udvalg af kunstens og filosofiens vigtigste personligheder. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Drama, Familiefilm, Fantasy
Instruktør Erik Gustavson
Medvirkende Randall Meyers, Tomas von Brömssen, Andrine Sæther, Bjørn Floberg
Spilletid 113 min.
Biopremiere 05.11.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
På tur gennem verdenshistorien

Det måtte jo komme...ingen succesroman uden en filmatisering, og det har resulteret i Norges dyreste produktion hidtil: "Sofies verden" efter Jostein Gaarders roman af samme titel.

Sofie Amundsen (Silje Storstein) er 14 år og bor med sin mor (Andrine Sæther) i Oslo. Hun er begyndt at stille spørgsmål til tilværelsen og modtager en dag mystiske breve i postkassen, hvor nogle af livets store spørgsmål er skrevet ned: "Hvem er du?" og "Hvor kommer verden fra?"

Da Sofie modtager et videobånd, ser hun for første gang Alberto Knox, der transmitterer fra Antikkens Grækenland, og han taler direkte til Sofie. Hun bliver naturligvis forundret, og da hun modtager et postkort adresseret til Hilde Møller Knag, en pige, hun ikke kender, bliver hun først rigtig forvirret. Alberto prøver at hjælpe Sofie og tager hende med på en rejse gennem verdenshistorien, hvor de møder nogle af kunstens og filosofiens største personligheder.

Lidt for overfladisk
Det store spørgsmål med "Sofies verden" er, hvem den henvender sig til. Den umådelig populære roman bliver nu brugt i skolerne, og filmatiseringen ville sikkert også egne sig til undervisning, selvom den dog er meget overfladisk i sit tilbageblik over 2000 år i menneskehedens historie.

På sine rejser møder Sofie bl.a. Sokrates og Platon, Shakespeare og Leonardo da Vinci, men sidder man inde med bare de mest basale informationer om disse personligheder, er det ikke særlig interessant. Der bruges ca. 2 min. på mødet med Shakespeare, hvor han er midt i at øve en scene fra "Hamlet". Hans medhjælper holder kraniet op og siger de berømte ord "to be or not to be..." og spørger derefter Shakespeare, om sætningen skal stryges fra stykket eller ej. Dette er ikke morsomt og fuldstændig uinteressant, hvis man kender bare en smule til forfatteren, og lige præcis dén sætning er så gennemtæsket, at det bare er for kedeligt. Mødet med da Vinci er endnu kortere, og de eneste oplysninger, man får, er hans fødselsår, og så ser man hans mest berømte maleri. Det er klart, at tiden begrænser fordybelsen, men mødet med f.eks. da Vinci kan kun være interessant for den helt unge pige/dreng, der netop er begyndt at tage fat på verdenshistorien og begrebet almen viden.

Udmærket søndagshygge for den yngre seer
"Sofies verden" fungerer ellers udmærket. Den unge Storstein klarer fint sin debut, og der er flotte billeder fra Akropolis (on location), middelalderen og den franske revolution. Men det er en vanskelig størrelse, for selve historien om Sofie er for tynd til at kunne stå alene, og den didaktiske del er for overfladisk til at være en brugbar indføring i, hvad der er værd at vide om 2000 års historie, kunst og filosofi. Det er altid irriterende, når der skal vælges så kraftigt ud, fordi man ved, at man går glip af så meget andet.

Som søndagshygge for familier med børn og for teenagere er "Sofies verden" god underholdning, men det ville være synd kun at nøjes med den visuelle udgave og snyde sig selv for at læse bogen.

Fakta

Medvirkende
Sofie Amundsen Randall Meyers
Alberto Knox Tomas von Brömssen
Sofies mor Andrine Sæther
Major Albert Knag Bjørn Floberg
Sokrates Hans Alfredson
FN-soldat Lars Arentz-Hansen
Georg Arne Haakonaasen Dahl
Michelangelo Eindride Eidsvold
Leonardo da Vinci Espen Skjønberg
Maximilien Robespierre Christian Skolmen
Søren Kierkegaard Jesper Christensen
Bag kameraet
Instruktion Erik Gustavson
Produktion Oddvar Bull Tuhus
Manuskript Petter Skavlan
Fotografi Kjell Vassdal
Klip Anne Andresen
Scenografi Bjarte Ulfstein
Musik Randall Meyers
Genrer og relationer
Genre Drama, Familiefilm, Fantasy
Nøgleord Baseret på roman, Filosofi, Tidsrejse
Premieredatoer
Biograf 05.11.1999
Øvrige oplysninger
Land Norge
Produktionsår 1999
Spilletid 113 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 12.380
Selskab Norsk Rikskringkasting (NRK), Sveriges Television (SVT)
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...