Den Forbudte By (Man cheng jin dai huang jin jia)

I den 10. århundredes Kina kommer Kejser Ping uventet tilbage til paladset for at få lidt kvalitetstid med familien. Det viser sig svært, for ikke nok med at kejserinde Phoenix opfører sig meget underligt, hun har også i al hemmelighed indledt en affære med sin stedsøn prins Jai. Til ære for kejseren afholdes en gigantisk festival med fest og farver, men lige under overfladen blomstrer dødelige intriger og et endeligt opgør om magten i riget. © Scope

Produktionsår 2006
Genre Action, Drama
Instruktør Yimou Zhang
Medvirkende Yun-Fat Chow, Li Gong, Jay Chou, Ye Liu
Spilletid 114 min.
Biopremiere 31.08.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Yun-Fat Chow

Hong Kong-skuespilleren Chow Yun-Fats creditliste tæller op imod 100 roller siden han debuterede som teenager. Han er blevet kendt som action-helt, en mr. cool med glimt i øjet, der ofte er på den forkerte side af loven, men med hjertet på rette sted. Gennem sine lange karriere har han dog gjort sig gældende inden for næsten alle tænkelige genrer...

Anmeldere

Politiken
"Et enormt koreografisk arbejde udføres med millimeter præcision i bjergtagende kulisser. Men egentlig spændende bliver det aldrig."

Berlingske
"Det spektakulære, det sanselige og det rytmisk medrivende går op i en højere enhed i et stærkt ritualiseret univers..."

Jyllands-Posten
"Filmens overlegne spændstighed beror på instruktørens mesterlige, minutiøst beregnede, stadig skarpere modsætning mellem en gennemritualiseret, størknet, ufravigelig og til mindste detalje iscenesat daglig rutine og så på den anden side de menneskelige lidenskaber, ambitioner, bekymringer, lidelser og længsler."

Weekendavisen
"Den Forbudte By er stort tænkt og imponerende udført. Samtidig er det en tung og ganske gammeldags film, som savner poesien og fantasien fra de fejende billedorgier i Hero og House of Flying Daggers."

Information
"Faktisk er scenografien nærmest lattervækkende opulent, og særligt i filmens første kvarters tid har man svært ved at vriste øjnene fra den længe nok til at læse underteksterne og dermed spore sig ind på det plot, som skal vise sig mere end bare en smule snørklet."

Ekstra Bladet
"...det er alt sammen ganske imponerende lavet. Men bevægende er det ikke."

B.T.
"Vælger du efter billederne, bliver det et ja, men vælger du efter indhold, så spar billetpengene."

Cinemazone
"Jo, Den forbudte by er flot, overrumplende og imponerende igen. Men man undgår næsten ikke at tænke, at hvis danskerne er trætte af dogme, må kineserne være trætte af dem, der ligner Tiger på spring, drage i skjul."

Brugere

09/10-10Flot film, men ringe helhedoplevelse
Meget flot film med fantastiske kulisser, dragter og scener.
Desværre er plottet ikke særlig interessant og filmen er direkte kedelig. Historien er tynd og handler om kejseren, kejserinden og deres familie. Alt er ikke som det skal være og det ender ud i at der til sidst smedes på kryds og tværs. Den meget tynde handling trækkes i langdrag og man lulles næsten søvn før man finder ud af hvor de vil hen med plottet.

Filmen er anerledes end så mange andre film, der foregår i Kina, hvor det meget drejer sig om krig og store krigere. Dette er handlingen om den kejserlige famile og dens intriger, som måske kunne være gjort spændende, men spænding og andet godt man forbinder med film kan man kigge langt efter i denne film. Eneste plusser er den flotte opsætning, kulisser, dragter og scener.

15/09-07Overdådighedens forbandelse 1
Zhang Yimou bliver ved med storladne melodramaer med overvældende mange statister, smukke kostumer og prangende scenografi. Han forsøger at overgå sig selv med pompt og pragt i den nyeste, ”Curse of the Golden Flower” (At Nordisk Films distributionsafdeling har givet den titlen "Den Forbudte By" vidner om deres fantasiløshed).

Det lykkedes at mætte publikum med gyldne lotus-symboler, tusindvis af soldater med gyldne rustninger (kunne de ikke have brugt deres midler lidt mere effektivt?), tusindvis af hofdamer i farverige dragter og med elegant opsat hår.

Men den overdådige og overdrevne stil smitter også af på historien. Filmens karakterer ender nemlig blot som dukker, der pyntes med blod og tårer. Der er tale om en pyntet udgave af en sæbeopera. Alle filmens personer eksisterer ...

08/09-07Kulørt melodrama med meget stort K
Den kinesiske mesterinstruktør Zhang Yimou huskes nok bedst for den utroligt flotte "Hero". Med "Den Forbudte By" har han lavet en film, der er lige så visuelt imponerende - endda i større skala. Filmens fortælling er ren fiktion, men sat i historisk tid under Tang-dynastiet, hvor den kinesiske kejser vender hjem fra krigen til sit palads i Den Forbudte By. Derhjemme planlægger kejserinden et statskup, mens kejseren til gengæld er i fuld gang med at forgifte kejserinden. Mellem dem står de tre prinser, som lidt efter lidt bliver tvunget til at vælge side.

Det er en voldsomt melodramatisk historie, fyldt med intriger, snigmordere og ubehagelige afsløringer. Hvis man skal sammenligne med noget europæisk, kommer den vel i stil og stemning tættest på Shakespeare-stykker som "King Lear" o...

Fakta

Medvirkende
Kejser Ping Yun-Fat Chow
Kejserinde Phoenix Li Gong
Prins Jai Jay Chou
Crown Prins Wan Ye Liu
Imperial Physician Jiang Dahong Ni
Prins Yu Junjie Qin
Jiang Chan Man Li
Fru Jiang Jin Chen
Bag kameraet
Instruktion Yimou Zhang
Produktion William Kong, Weiping Zhang
Manuskript Yu Cao
Fotografi Xiaoding Zhao
Klip Long Cheng
Scenografi Tingxiao Huo
Musik Shigeru Umebayashi
Genrer og relationer
Genre Action, Drama
Undergenre Martial arts, Periodedrama, Romance
Nøgleord Affære, Kejser, Kina
Premieredatoer
Biograf 31.08.2007
Dvd 05.02.2008
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Man cheng jin dai huang jin jia
Land Hongkong, Kina
Produktionsår 2006
Spilletid 114 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 8.150
Selskab Elite Group Enterprises, Beijing New Picture Film, EDKO Film Ltd., Film Partner International
Biodistributør Nordisk Film

Se også...