Rub & stub og to rygende geværer (Lock, Stock and Two Smoking Barrels)

En engelsk røverhistorie om Ed, der skylder gangsteren Harry en pæn sum penge, og derfor vælger sammen med sin egen bande, at røve en anden bande, som har til hensigt at røve en tredie bande, som... © Scope

Produktionsår 1998
Genre Action, Komedie
Instruktør Guy Ritchie
Medvirkende Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Nick Moran, Jason Statham
Spilletid 107 min.
Biopremiere 16.04.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Guy Ritchie

(INSTRUKTØR)
Guy Ritchie er vokset op i en engelsk arbejderklassefamilie. Han trådte sine filmiske barnesko indenfor musikvideoer og reklamefilm. Ritchie har ingen formel uddannelse inden for film, og han brugte tre år på at skaffe penge til at realisere sit manuskript til ”Rub, stub og to rygende geværer” (1998). Til gengæld blev den hæsblæsende ...

Anmeldere

Scope
Jeg - en drengerøv

Til strømmen af poppet og speedificeret engelsk socialrealisme, følger her spillefilmsdebutanten Guy Ritchies seværdige "Rub, stub & to rygende geværer"

Det er ikke svært at se hvorfor "Rub, stub & to rygende geværer" er blevt så populær. Den ligger sig nemlig dejlig lunt i slipstrømmen af den populære independent bølge, der er dukket frem de senere år; ikke bare fra England men også fra Hollywood hvor en vis hr. Tarantino har sit umiskendelige retropræg på den nyere amerikanske film. Det er der bestemt heller ikke noget ondt i - hvis den så vel at mærke har noget nyt at byde på. Og det har den delvist.

Historien er faktisk ganske indviklet da den endelig kommer igang. Den unge Ed (Nick Moran) taber en anseelig sum penge i et spil poker, til den indflydelsesrige gangster Harry (P.H. Moriarty). Foruden de penge Ed selv har smidt i puljen, har han nemlig lånt et større beløb af Harry og dem vil han gerne have tilbage inden en uge ellers ryger der en finger pr. dag pengene udebliver. Og så er gode råd dyre. For at komme gælden til livs beslutter Ed og hans sølle bande bestående af Tom (Jason Flemyng), Bacon (Jason Statham) og Soap (Dexter Fletcher), sig for at røve en anden bande, der har planer om at overfalde en indbringende narkobule. Forvirringen bliver total da en tredie bande involveres og oven i det hele dukker to antikke geværer konstant op. Der ryddes godt og grundigt op i moradset hen ad vejen og tilbage i krudtrøgen står mirakuløst Ed og hans bande uden så meget som en skramme.

Trættende visualitet
Filmen har en ganske forfriskende og uimponeret drengerøvs stemning over sig, der gør den uimodståelig charmerende. Samtidig kan den gudskelov præsentere os for et meget vittigt manuskript, der bløder en del op for handlingens lige dele uforståelighed og ligegyldighed.
Det er ikke i manuskriptet at man skal finde filmens svage punkt. Det derimod i dens periodiske visuelle udladninger, der mangler en gennemgående rød tråd. Med dens overforbrug af det visuelle arsenal af skæve vinkler og de næsten obligatoriske slowmotion scener, som i starten var så forfriskende nyt ved denne type film, bibringer den ikke noget nyt, og det bliver derfor forudsigeligt trættende. Skudduellernes bastante henvisning til de italienske Spaghetti Westerns har desuden en alt for tydelig og irriterende "se-jeg-kan-mine-klassikere" kvalitet over sig.

Vinnie Jones scorer!
Foruden en vittig og tiltider opfindsom dialog skal man finde filmens egentlig kvalitet i en overordentlig god casting, hvor specielt birollerne bør fremhæves. Helt uimodståelig er den tidligere fodboldspiller Vinnie Jones som Big Charlie, Harrys meget voldlige inkassator og hengivende far til lille Charlie, der altid er med farmand på arbejde.

Filmen tager gennem sin uimponerede drengerøvs charme nogle meget velfortjente stik hjem, og er alene derfor et gennemsyn værd.

Brugere

17/12-08Et kick værd
Hvis man nu ikke har set denne lækkerbisken af en actionkomedie, så skulle man tænde for sit fjernsyn i morgen. Jeg skal ikke, for jeg har den nemlig stadig liggende på VHS et eller andet sted oven på loftet. (ja det var jo dengang man endnu ikke købte de første billige DVD maskiner i Netto, og man udelukkende læste anmeldelser af Ronald Lindqvist).
Kan også huske at da jeg gik i biografen for at se den, kom jeg til at falde i søvn. Derfor måtte jeg ugen efter købe en ny billet, og senere kunne jeg så fastslå at det ikke var fordi at filmen var kedelig, at jeg var faldet i søvn.
For i dag så høre den stadig til en af de fedeste i genren, da den virkelig rammer sømmet i bund i alle hjørner. Tarantino er jo nærmest en kedelig fætter i forhold til det Guy Richie præstere her! Det er jo o...

09/07-07....
...Tjoooh, Udmærket film, ikke noget særligt, fed, klassisk, Brittisk Action film

Fortjener 4 stjerner

Jeg vil anbefale den, køb den hvis du vil ha lidt sjov og lodt action, den er IKKE et mesterværk!

16/11-05Gaaaaaab!!!
Gud hvor er den ring! Det er set igen og igen og igen...og Rub & stub og to rygende geværer er en af de film som man kan se som sovefilm. platte replikker og ligegyldige scener. Jeg er til aktion og stil, men den her film flopper totalt!

17/05-05Engelsk film når det er bedst!
Alt fra accenten til plottet er uovertruffen underholdning fra England. Skuespillerne får en til at glemme at man ser film og slutningen irriterer en på den virkligt sjove måde, og det er fedt!

05/01-05- Dejlig primitiv -
Herlig omgang britisk "fuck off"-action.........

Denne potentielle forløber til "Snatch", som Guy Ritchie lavede et par år senere, leverer absolut varen. Ritchie har solidt fat omkring denne type film, og med "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" er cocktailen lykkedes - en glimrende blanding af instinktiv vold, paradoksal humor og en masse "fuck" - alt sammen på bedste britiske manér naturligvis!

Kunne du lide "Snatch", vil denne her også ramme plet. "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" er en dejlig primitiv omgang bonderøvs-action - og frem for alt glimrende underholdning!

11/11-04Whuhu!!!
Anonym
Virkelig fed film...fantastisk britisk humor som vi elsker det!!! Skal ses...

11/10-04Genialt!
Anonym
Genial humor. Der er ikke noget bedre end en god omgang hjerneløs britisk vold på film. Og den måde som de 4 historier stille og roligt bliver til en, er genialt lavet. Er der noget bedere end bare læne sig tilbage og blive proppet med nådesløs underholding?

02/05-04Se den
Anonym
Absolut seværdig. Ligesom Ritchies anden film SNATCH

30/11-03Tomgang ævl!
Anonym
Tomgang britisk ævl af værst skuffe hele filmen igennem, og i den sidste ende får man bare hovedpine af deres trættende tågesnak til højre og venstre. En ualmindelig kedelig film, som kører i laveste/minimale tempo jeg længe har været udsat for - filmen, som efter min mening har hentet inspirationen hos "Pulp fiction", hvor meningen var, at filmen skulle præges af rappe replikker, men den ender desværre i en omgang britisk ævl, som er fuldstændigt uinteressant og uvedkommende. Jeg har desværre ikke så meget tilovers når man taler om britiske latterlige humor - det virkede udemærket i Guy Ritchie's anden film "Snatch", som gør det noget bedre end her.

Desværre er filmen alt for kedeligt, hvor jeg faktisk troede, at slutningen muligvis kunne redde den, men det gjorde den desværre helle...

26/09-02Britisk Humor
Anonym
Vanvittig, engelsk actionkomedie med fuld tryk på. I starten forvirrende og uvedkommende, men når man for samlet trådende og får styr på personerne forvandler denne hektiske film sig til et hårdtpumpet og veldrejet actionspektakel af
de bedre.

Fakta

Medvirkende
Tom Jason Flemyng
Soap Dexter Fletcher
Eddie Nick Moran
Bacon Jason Statham
Winston Steven Mackintosh
J Nicholas Rowe
Charles Nick Marq
Big Chris Vinnie Jones
Hatchet Harry P.H. Moriarty
Dog Frank Harper
Plank Steve Sweeney
Bag kameraet
Instruktion Guy Ritchie
Produktion Matthew Vaughn
Manuskript Guy Ritchie
Fotografi Tim Maurice-Jones
Klip Niven Howie
Scenografi Eve Mavrakis, Iain Andrews
Musik David A. Hughes, John Murphy
Genrer og relationer
Genre Action, Komedie
Premieredatoer
Biograf 16.04.1999
Dvd 12.09.2001
Øvrige oplysninger
Land England
Produktionsår 1998
Spilletid 107 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 39.186
Selskab SKA Films, Handmade Films
Biodistributør Nordisk Film

Se også...