Control

1970'erne lakker mod enden i Manchester og resten af England, og flere musikere er ved at være godt trætte af punken. En af dem er Ian Curtis, der danner bandet Joy Division i et forsøg på at sætte en ny dagsorden på musikscenen. Men på trods af voksende succes i branchen har Ian det ikke godt og kæmper med både epilepsi og psykiske problemer. © Scope

Produktionsår 2007
Genre Drama
Instruktør Anton Corbijn
Medvirkende Samantha Morton, Sam Riley, Alexandra Maria Lara, Joe Anderson
Spilletid 121 min.
Biopremiere 11.01.2008
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Samantha Morton

Samantha Morton indledte sin karriere som 13-årig i tv-kostumedramaer, blandt andet "Jane Eyre” og "Emma". Hun fik stor anerkendelse for sin præstation i Carine Adlers drama "Under The Skin" (1997). To år senere modtog Morton en Oscar-nominering for bedste birolle i Woody Allens "Dur & Mol", hvor hun besnærer Sean Penn ved at forblive mut o...

Anmeldere

Politiken
"Ud over at være en imponerende stærk og stilsikker debut er ’Control’ et sammensat portræt både af mennesket Ian Curtis og af hans sygdom til døden."

Berlingske
"...en fabelagtig smuk film om kunst og kærlighed og meget mere. Efter to timer er man stadig ikke klar til at slippe universet, og rulleteksterne virker ubarmhjertigt påtrængende."

Jyllands-Posten
"...Corbijn [formår] at gå en fin balancegang mellem kunst og menneskelighed, ved på én gang at skabe en stor rockfilm - én af de største - om en afgørende brydningstid i musikhistorien og et indtrængende portræt af én enkelt mands undergang."

Weekendavisen
"Control er ingen rockhistorisk hagiografi, men et varmt portræt af en ung mand, der blev gammel før tiden."

Information
"...en bevægende, sober og magtfuld fortælling..."

Ekstra Bladet
"Resultatet er ikke blot blevet en fremragende rockfilm. Det er simpelthen en fremragende film. Punktum."

B.T.
"Det er en så blændende beskrivelse af Ian Curtis og hans korte liv, at man i løbet af få minutter glemmer, at det her ikke er en dokumentar."

Cinemazone
"Specielt mangler en ret essentiel sammenkobling mellem personen Ian Curtis og kunstneren Ian Curtis, som ikke kan undgå at give en ridse i en ellers forrygende visuel overflade."

Brugere

22/03-08En hård film
Jeg synes at filmen er godt lavet og har nogle gode pointer. Den er barsk.

31/01-08flot og stilfuld fotografering
Control er en vellykket film med masser af flotte billeder, der rammer plet... Deværre er der ikke så meget fyld på historien, og det gør filmen en smule kedelig, men samtidig er det også fedt at se et anderledes portræt, end det man er vandt til, som f.eks. doors, hvor størstedelen handler óm deres udskejelser og stofmisbrug. Her skildrer man noget helt andet, nemlig familielivet og tørsten efter noget andet....
Se den for de stemningsfyldte billeder og de flotte præstationer!.

22/01-08Unknown pains
Anton Corbijns filmatisering af Joy Division forsangeren Ian Curtis’ korte liv er noget af det mest deprimerende, jeg længe har set på et lærred.

Filmen er i sort/hvid, men der er i virkeligheden ikke så meget sort eller hvidt. Der er i stedet gråt, gråt og mere gråt. Det er en film om smerte og ubehag ved livet. Om den komplekse, uoverskuelige menneskelige tilstand.

Ian Curtis (Sam Riley) giftede sig meget ungt med Deborah Curtis (Samantha Morton). De fik hus og barn. Og imens skulle Ian være rockstjerne.

Filmen er baseret på den virkelige Deborah Curtis selvbiografi. Derfor kommer vi ikke så dybt ind i Ians hoved. Han er en sær, trist skikkelse både på scenen og derhjemme. En forvirret, indelukket post-punk poet.

Filmen kredser mest om hans affære med en belgisk pige og...

20/01-08He's Lost Control 3
Da Ian Curtis hængte sig i 1980, var han 23 år gammel. Han var forsanger i et band, der havde udgivet to album og kun lige var ved at blive kendt i den brede engelske befolkning - Joy Division.

"Control" fortæller Ian Curtis' personlige historie frem for historien om Joy Division. Filmen er baseret på en biografi af hans kone, Deborah, som er den anden part i historiens centrale trekantsdrama. Da Ian Curtis døde, var deres ægteskab nemlig i ruiner, fordi han havde en affære med en belgisk journalist. Samtidig var han plaget af epilepsi, som gjorde det svært for ham at optræde - Curtis fik flere gange anfald på scenen.

Den store hovedrolle som Ian Curtis spilles af Sam Riley, som med denne film har etableret sig som ét af britisk films største talenter. Han er utroligt overbevisen...

16/01-08Vokseværk 9
Det er alt andet end et dårligt ærinde for en film, at forsøge på at forklare den byrde der hviler på skuldrene af et menneske, så snart det bliver en famøs skikkelse. Tvært imod er det et af de slags problematiske temaer der er så oppe i tiden, at det nærmest skriger på at få taget hånd om sig. Aldrig har kendte mennesker - såsom musikere, skuespillere og kongeligheder - været en så hyppig omtale i den moderne medieverden, og det kræver vitterligt ikke mere end en kvik skimning af dagens avis for at få øje på de omkostninger, kendislivet medfører.

Et sted imellem de smukke sort/hvid billeder, de intense koncertscener og det ualmindeligt omhyggelige menneskeportræt der præger den britiske biografifilm, ”Control”, synes netop dette ærinde at spille ind. Filmen handler nemlig om rockiko...

04/01-08Musik fra en svunden tid
Så denne film uden at kende historien endsige musikken, der knytter sig håndfast til filmen.
Godt skuespil præger filmen og den er alt i alt ganske god. Måske ville jeg have fået mere ud af den (bedre bedømmelse), hvis jeg havde været 10-15 år ældre.
Hvis man har læst synopsis på filmen vil man vide, at den har tendens til at være "mørk".

Fakta

Medvirkende
Deborah Curtis Samantha Morton
Ian Curtis Sam Riley
Annik Honoré Alexandra Maria Lara
Peter Hook Joe Anderson
Rob Gretton Toby Kebbell
Tony Wilson Craig Parkinson
Bernard Sumner James Anthony Pearson
Stephen Morris Harry Treadaway
Terry Mason Andrew Sheridan
Twinny Robert Shelly
Bag kameraet
Instruktion Anton Corbijn
Produktion Anton Corbijn, Todd Eckert, Orian Williams
Manuskript Deborah Curtis, Matt Greenhalgh
Fotografi Martin Ruhe
Klip Andrew Hulme
Scenografi Chris Roope
Musik Joy Division, New Order
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Biografifilm, Musikfilm, Showbiz-film
Nøgleord Musik, Rockband, Rockmusik
Premieredatoer
Biograf 11.01.2008
Dvd 30.09.2008
Øvrige oplysninger
Land Australien, USA, Japan, Storbritannien
Produktionsår 2007
Spilletid 121 min.
Link Officielt website
Solgte billetter 15.532
Selskab Becker Films, Claraflora, NorthSee, Three Dogs and a Pony, Warner Music
Biodistributør Camera Film

Se også...