4 måneder, 3 uger og 2 dage (4 luni, 3 saptamani si 2 zile)

Gabita og Otilia er veninder, og da Gabita bliver ufrivilligt gravid, støtter Otilia hende. Gabita vil have en abort, men det er ikke ligetil i slutfirsernes Rumæninen under Ceaucescus rædselsregime. De henvender sig til lægen Dr. Bebe, som indvilliger i at foretage den illegale abort. Men de to piger havner i et frygteligt dilemma, da Dr. Bebe ikke blot vil have penge til gengæld. Han vil også have sex! © Scope

Produktionsår 2007
Genre Drama
Instruktør Cristian Mungiu
Medvirkende Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alexandru Potocean
Spilletid 113 min.
Biopremiere 16.11.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Den oser af nøgtern ærlighed, dirrer af ængsteligt undertrykt protest og lyser af befriende godt skuespil og originalt, men ukunstlet kameraarbejde."

Berlingske
"Det er en skrap most, der her serveres, men dette års guldpalmevinder skuffer ikke. »4 måneder, 3 uger og 2 dage« er hypnotiserende filmkunst."

Jyllands-Posten
"...Mungiu evner at bevare en knugende sympati for pigerne, der er ladt i stikken af kærester og samfundet, uden at ty til emotionelle overgreb på publikum, men ved at sande, at det største drama udspiller sig indeni."

Information
"En påtrængende, autentisk menneskelig beretning fortalt med en så overbevisende realisme at anmelderklicheen "en uforglemmelig oplevelse" for en gangs skyld er på sin plads."

Ekstra Bladet
"Det er er præcis, skarp og prunkløs film..."

B.T.
"...skuespillerpræstationerne ... er både milimeterpræcise og fremragende naturlige."

Cinemazone
"Det er få, der har modet til at lave film på denne måde. Det er endnu færre, der lykkedes. Det gør 4 måneder, 3 uger og 2 dage."

Brugere

08/01-09man har set det før,men er da okey
denne film skuffede mig nu lidt,nå man tænker på hvor mange priser osv den har vundet(men det er jo ikke noget nyt) er da en stærk film men synes vi har set det før,jeg tror måske det er en film der måske henvender sig mere til det kvindlig publikum,men en film vi alle godt kan sætte sig ind i,er ikke en jeg vil have i min samling,men en film da som jeg synes er værd at se,selv om jeg nu har hørt mange der har rakkede den ned(osse kvinder) vil give den 4 stjerner for sin form og dens realisme i dette ødelagte land,som gudskelov er vendt tilbage til bedere tider.

09/12-07Rå realisme og kold kynisme 2
Rumænsk film har det skidegodt for tiden. Inden for de sidste år har de været helt i front ved filmfestivalerne med flere hårde og rå realistiske film om menneskelighed i en kold og kynisk verden.

Årets guldpalmevinder er den rumænske film om to piger i de sidste år af kommunismestyret. Otilia (Anamaria Marinca) og Gabriela (Laura Vasiliu). To værelseskammerater på et kedeligt kollegium i en trøstesløs beton- og asfaltby.

Instruktør Cristian Mungiu starter ”Elephant”-agtigt ved nøgternt og tæt at vise os livet på deres kollegium, hvor der udveksles tic-tacs, cigaretter og parfume i stor stil. For en socialistisk stat er der meget fokus på materielle goder. Men penge betyder meget for Otilia og Gabriela. Gabriela er nemlig blevet gravid. Abort medfører fængselsstraf i Rumænien i 1...

02/12-07Hverdagsliv under diktaturet
Årets Guldpalme-vinder er fra Rumænien og handler om to kvindelige studerende og værelseskammerater, som i 1987 forsøger at arrangere en illegal abort for den ene af dem. De indlogerer sig på et hotelværelse og mødes med en læge, der sælger sorte aborter. Men lægen viser sig at have andre krav end kun penge, og det er i det hele taget en barsk omgang at få foretaget en abort i Ceausescus kommunistiske Rumænien.

I de senere år har der været en bølge af ultrarealistiske film i Europa. "4 måneder, 3 uger og 2 dage" er endnu et eksempel, for den er et relativt simpelt hverdagsdrama om to unge kvinder, der er helt alene om at få klaret den enes problem. Rent plotmæssigt er det her virkelig kun historien om en illegal abort, og den bliver fortalt på distancen - med naturalistiske billeder,...

19/11-07Tristesse
Det er en socialrealistisk film om det gamle Rumænien. Den er ikke særlig munter. Det er nok ikke en film man skal se lørdag aften. Men den er stærk og intens. Stilen minder mig om Jim Jarmusch: Ekstremt langsomt tempo, et minimum af klip, og alle mulige ubetydelige detaljer, man normalt ikke ser på film. Hvornår har man for eksempel sidst hørt replikken: ”Smæk lige (bil)døren en gang til; den er ikke ordentlig lukket”? Men i modsætning til Jarmusch har den nerve. De to veninder, der befinder sig i en ulykkelig situation, bliver spillet så hudløst og indlevende, at man næsten glemmer at det er film, og ikke virkelighed. Deres indestænkte smerte lyser ud af hvert et billede.

Handlingen kan opsummeres i én sætning: Den handler om en pige der får foretaget en illegal abort på et hotelvæ...

Fakta

Medvirkende
Otilia Anamaria Marinca
Gabriela 'Gabita' Dragut Laura Vasiliu
Viarel aka Domnu' Bebe Vlad Ivanov
Adi Radu Alexandru Potocean
Dr. Rusu Ion Sapdaru
Unireal Hotel receptionist Teodor Corban
Night receptionist Tania Popa
Cerasela Iosifescu
Benzanirul Doru Ana
Domnu' Bebes mor Eugenia Bosânceanu
Bag kameraet
Instruktion Cristian Mungiu
Produktion Cristian Mungiu, Oleg Mutu
Manuskript Cristian Mungiu
Fotografi Oleg Mutu
Klip Dana Bunescu
Scenografi Mihaela Poenaru
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Problem-drama
Nøgleord Abort, Afpresning, Læge
Premieredatoer
Biograf 16.11.2007
Dvd 15.09.2008
Øvrige oplysninger
Land Rumænien
Produktionsår 2007
Spilletid 113 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 8.330
Selskab Mobra Films
Biodistributør Angel Films
Priser Cannes 2007, De Gyldne Palmer

Se også...