Bølgen (Die Welle)

Rainer Wegner skal undervise en gruppe gymnasieelever i nazismens fortrædeligheder. For at gøre undervisningen mere spændende og vedkommende begynder han et socialt eksperiment, hvor eleverne deltager uden at vide det. Eksperimentet er forbavsende effektivt og inden længe er det fuldstændigt ude at kontrol. © Scope

Produktionsår 2008
Genre Drama
Instruktør Dennis Gansel
Medvirkende Jürgen Vogel, Frederick Lau, Max Riemelt, Jennifer Ulrich
Spilletid 101 min.
Biopremiere 12.09.2008
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Der er noget tumpet over hele den pædagogiske skoleforestilling, noget uoverbevisende, noget skævt i forhold til de fascistiske problemer, som europæiske lande, Tyskland ikke mindst, selvfølgelig rummer."

Jyllands-Posten
"...ikke noget kunstværk, men en beredskabsfilm, der forkynder sit budskab med betongermansk eftertrykkelighed."

Weekendavisen
"Bestræbelsen er prisværdig, fremstillingen meget firkantet."

Information
"Gansels billedsprog er ungt og vitalt. Men tempoet er dog så rask, at man skal være på stikkerne, for at få det hele med. Ikke uproblematisk, når man har at gøre med en film, der vil mane til eftertanke."

Ekstra Bladet
"Trods det noget pædagogiske udtryk er det prisværdigt, at 'Bølgen' giver endne en generation mulighed for at se på film, hvor galt det kan gå i virkeligheden."

B.T.
"Filmen er både interessant til at begynde med, tankevækkende midtvejs og ret så spændende til sidst."

Cinemazone
"Der dvæles for lidt ved den konkrete ledelse og deraf moralske skrupler fra Hr. Wengers Führer-figur, og Bølgen fremstilles reelt mere som et anarki end diktatur."

Brugere

22/03-10for tyndt
Dead poets society med omvendt fortegn.
men hvor førnævnte film er helt ude i hjørnerne af hvad der kan være af frygtelige - eller gode - konsekvenser af at gå imod strømmen, viser denne film stort set ingenting af hvad der er skidt ved et diktatur - eller det at følge strømmen, og tænke ens.
De unge der er med i bevægelsen, sætter logoer op i byen, og en enkelt gang er der nogle der nægter andre adgang til skolen da de ikke er medlem.....Diktatur er noget lidt andet. Der er ikke andet end ligegyldig snak og ukonkrete situationer....
kan ikke anbefales.

17/07-09Fortids Horror
Die Welle er endnu engang tysk kvalitet. Virkelig veldrejet og troværdig og filmens styrke er det nutidsbillede af tyskland, den formår at give samtidig med, at den viser hvor let vi mennesker kan forføres. For hvor er mennesket henne uden en selvstændig vilje og rygrad nok til at sige fra!?

Kan fascismen finde sted i dag? Filmens svar er ja, og filmen illustrerer medrivende og fint hvordan. Hvis dette skulle komme bag på nogle, så er realiteten, at fascisme finder sted overalt i Verden - også i Danmark! Lige fra nynazister og fundamentalistister til den enkeltes egen tro på genialitet. Hvem har ikke fuldt og fast troet på, at han eller hun vidste bedre og alle andre tog fejl? Fascimens første skridt. Fascisme findes også i demokratier omend i en noget mere moderat udgave, men hvori l...

04/05-09Kan diktatur finde sted igen?
Selve spørgsmålet om et diktatur kan finde sted igen er ret spændene.
Jeg er kan godt lide den måde bølgen starter som et eksperiment af nogle unge hvor halvdelen er ret tvivlende til at det hele tager overhånd.
Den er spændene og fangende men ikke fantastisk. Men stadig klart værd at se...

20/11-08En skolefilm man ikke sover til
Helt klart rigtig god film til brug i undervisningen. Vi var inde at se den i forbindelse med tysk-undervisning, og den giver et stærkt indtryk af sammenholdets magt, når det er værst. Gruppen af unge hjlper hinande, og det er fascinerende at se hvordan de ofrer sig for hinanden.
Men! Senere udvikler bølgen sig, de begynder med uniformer, en særlig hilsen og deres eget tegn. Anarkisterne bliver deres fjender og eleverne tilbeder deres lærer.
- Meget interessant film, som virkelig sætter sine spor.
For kan et diktatur virkelig finde sted igen?

08/09-08re-make? 4
Er det her ikke en remake af "The Wave" fra 80´erne? Den film har jeg ihvertfald set igen og igen den gang jeg gik i folkeskole.

Fakta

Medvirkende
Rainer Wenger Jürgen Vogel
Tim Frederick Lau
Marco Max Riemelt
Karo Jennifer Ulrich
Anke Wenger Christiane Paul
Sinan Elyas M'Barek
Lisa Cristina do Rego
Dennis Jacob Matschenz
Bomber Maximilian Vollmar
Kevin Max Mauff
Bag kameraet
Instruktion Dennis Gansel
Produktion Nina Maag
Manuskript Dennis Gansel, Todd Strasser, Peter Thorwarth
Fotografi Torsten Breuer
Klip Ueli Christen
Scenografi Knut Loewe
Musik Heiko Maile
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Teenagedrama
Nøgleord Diktatur, Nazisme, Skole
Premieredatoer
Biograf 12.09.2008
Øvrige oplysninger
Land Tyskland
Sprog Tysk
Produktionsår 2008
Spilletid 101 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 17.893
Selskab Rat Pack Filmproduktion GmbH
Biodistributør Miracle Film

Se også...