Frihedskæmperen Max Manus (Max Manus)

Den unge kjekke gutt Max Manus, der var frivillig i Finlandskrigen, bliver Norges mest vovede sabotør under 2. verdenskrig. Ikke én, men to gange vrister han sig ud af nazisternes klør, inden han griber til våben og bomber de tyske skibe til bunds i Oslofjorden. Men den lokale Gestapo-chef holder øje med vovehalsen Max og hans bande. © Scope

Produktionsår 2008
Genre Action, Drama, Krigsfilm
Instruktør Joachim Rønning, Espen Sandberg
Medvirkende Aksel Hennie, Nicolai Cleve Broch, Agnes Kittelsen, Knut Joner
Spilletid 118 min.
Biopremiere 07.01.2010
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Nicolai Cleve Broch

Norske Nicolai Cleve Broch blev kendt i sit hjemland som plakatopsætteren Kristoffer i den romantiske komedie 'Buddy' (2003). Broch er uddannet ved Teaterhøgskolen (1996-99) og har været ansat ved Oslo Nye Teater. I 2001 blev han kåret som Årets Teatertalent af Dagbladet. På tv har haft hovedrollen som Roger i minserien 'Lekestue' (2002).

Anmeldere

Politiken
"...lykkes på mange niveauer; både som karaktertegning, som en spændende actionfilm og ikke mindst som – endnu en – film om den store krig, hvis gru vi aldrig bør glemme."

Berlingske
"...er blevet en langt mere gribende og medrivende film, der sagtens kan bære at blive set af lige så mange danskere som nordmænd."

Jyllands-Posten
"...ganske velsmurt og effektivt af instruktørparret Rønning og Sandberg med et tidsbillede, der er lige så lækkert filmet, som det er storladent i panoramaerne og minutiøst i detaljen..."

Information
"...både Max og hans kammerater er noget ferske i det – og det ændrer altså ikke ved, at Max Manus er og bliver en blankpoleret spændingsfilm om den store folkehelt..."

Ekstra Bladet
"...forfalder aldrig til det overpatroitiske eller sentimentale. Og er derfor absolut værd at bruge tid og penge på at se i biografen."

B.T.
"...en godt skruet sammen film, der formidler et stykke spændende historie..."

Brugere

18/01-11norge vinder
Har helt klart kvaliteter Flammen og citronen ikke har, men det er helt enkelt fordi historien og karaktererne bare er mere interessante end de er i Flammen og citronen..

28/01-10Klart bedre end Flammen & Citronen
Det norske svar på "Flammen & Citronen" handler om én af de vigtigste figurer i den norske modstandsbevægelse. Max Manus var en lettere uregerlig ung mand, der havde været frivillig i den finske vinterkrig mod Sovjetunionen, og som hurtigt efter den tyske besættelse blev modstandsmand. Filmen skildrer, hvordan han starter med relativt amatøragtig anti-nazistisk propaganda, men derefter flygter fra tyskerne, bliver uddannet hos det engelske marinekorps og vender tilbage til Norge som undercover-sabotør med speciale i at sænke transportskibe.

"Max Manus" er først og fremmest en effektiv heltehistorie. Den er stort set sort-hvid i sin skildring af kampen mellem nordmænd og tyskere, men selv med historiker-briller er der næppe grund til så meget andet, for tyskerne var en del mere hårdhæ...

Fakta

Medvirkende
Max Manus Aksel Hennie
Gregers Gram Nicolai Cleve Broch
Ida Nikoline 'Tikken' Lindebrække Agnes Kittelsen
Gunnar Sønsteby Knut Joner
Kolbein Lauring Christian Rubeck
Siegfried Fehmer Ken Duken
Edvard Tallaksen Mats Eldøen
Solveig Johnsrud Viktoria Winge
Roy Nilsen Pål Sverre Valheim Hagen
Jens Christian Hauge Kyrre Haugen Sydness
Bag kameraet
Instruktion Joachim Rønning, Espen Sandberg
Produktion Sveinung Golimo, John M. Jacobsen
Manuskript Thomas Nordseth-Tiller
Fotografi Geir Hartly Andreassen
Klip Anders Refn
Scenografi Karl Juliusson
Musik Trond Bjerknes
Genrer og relationer
Genre Action, Drama, Krigsfilm
Undergenre Biografifilm
Nøgleord Anden verdenskrig, Norge, Sabotage
Premieredatoer
Biograf 07.01.2010
Dvd 13.07.2010
Øvrige oplysninger
Land Danmark, Tyskland, Norge
Sprog Norsk
Produktionsår 2008
Spilletid 118 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 13.993
Selskab Filmkameratene, B, T Film, Roenbergfilm
Biodistributør Nordisk Film

Se også...