Det Hvide Bånd (Das weiße Band)

'Det hvide bånd' udspiller sig i landsbyen Eichwald i tiden før Første Verdenskrig. Patriarkatet råder i det lille, protestantiske samfund, hvor majoriteten arbejder som knægte for den lokale lensmand. Præsten styrer menigheden med hård hånd, og ikke mindst børnene opdrages til blind lydighed. Men så styrter lægen med sin hest – et uheld, som viser sig at være forårsaget af en kraftig snøre spundet ud mellem to træer. Det bliver starten på en række udåder. Efterhånden kaster alle mistænksomme blikke på hinanden, og ordensmagten hidkaldes udenbys fra. © Scope

Produktionsår 2009
Genre Drama
Instruktør Michael Haneke
Medvirkende Sebastian Hülk, Janina Fautz, Marisa Growaldt, Theo Trebs
Spilletid 144 min.
Biopremiere 14.01.2010
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #56
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Michael Haneke

(INSTRUKTØR)
Haneke studerede filosofi og psykolgi på Wiens Universitet før han blev filmanmelder og siden teaterinstruktør. Sin karriere i levende billeder indledte han med tv-dramaet 'After Liverspool' (1973) og specialiserede sig efterfølgende i litterære filmatiseringer til tv. Med debutspillefilmen, 'Der 7. Kontinent' (1989), slog Haneke tonen an. De...

Anmeldere

Politiken
"Filmen er et voldsomt angreb på tilskueren og en udfordring til vores implicitte deltagen i den brutalitet, filmen fremviser, og den foruroligende skyldfølelse gør filmen så ubehagelig..."

Berlingske
"...med bister mine og varmt hjerte skænker han os nogle af tidens mest stimulerende, udfordrende og anfægtende værker, og »Det hvide bånd« er sådan et værk. Samt et mesterværk."

Jyllands-Posten
"Et fascinerende værk af en oprørsk filmkunstner, der gennem sine uafklarede, åbne fortællinger blotlægger et sår, han nægter at sætte plaster på."

Information
"En fuldendt vinterfilm til den seriøse filmelsker fra en uforbederlig og rasende talentfuld pessimist."

Ekstra Bladet
"Et mesterværk, intet mindre."

Cinemazone
"løfter med Det hvide bånd sine dystre studier af den menneskelige psyke ud af de tidligere mindre films overskuelige rammer og har begået sit mest komplette værk til dato."

Brugere

11/04-10Knugende,
majestætisk og tung.

25/03-10Prætentiøs, men tankevækkende
Denne film fra tyske Michael Haneke er en flot produceret og vellavet film. Det overrasker mig ikke, idet den jo vandt de gyldne palmer ved Cannes Film festivalen 2009 og var nomineret til prisen for bedste udenlandske film ved Oscaruddelingen 2010.

Filmens omdrejningspunkt er tesen om, at vold avler vold, og den foregår i en lille tysk landsby omkring århundredeskiftet.

Læs fuld anmeldelse her:
http://navlefnuller.dk/anmeldel...weisse-band/41

14/03-10Lyden af fortiden
Læg mærke til lyden i filmen. Der er ingen baggrundsmusik, men kun enkelte musikstykker, som spilles på instrumenter i selve filmen. Der er knirkende gulve og døre, hestehove og kvidrende fugle. Dels er det vel fordi radioen og andre massemedier ikke er opfundet endnu, men virker det ikke også foruroligende - det er som diskanten er skruet op og de varme mellemtoner er skruet ned. Det er en interessant virkning.

04/03-10Soulchok
Et poetisk skræmmende helstøbt mesterværk med en ganske vidunderlig rytme. Føles halvt som en skærende hvid drøm og halvt som uudholdelig superrealisme. Uskyld og drama. Giver et noget andet billede af epoken op til første verdenskrig end Stefans Zweigs meget dejlige erindringer fra "Verden af i går". Begge vinkler er uden tvivl sande. Filmen fortæller desværre også om destruktive mekanismer i min egen familie i de første totrediedele af forrige århundrede. Her relaterer ordet "desværre" desværre ikke til filmen. En guldfilm i sorthvid. Fedt for en gangs skyld at kunne give 6 stjerner.

25/02-10Hanekes absolutte mesterværk
Michael Hanekes Guldpalme-vinder er fantastisk. Simpelt hen. En mesterlig film, hvor alt går op i en højere enhed, inklusive Hanekes vanligt mystiske stil, som tvinger publikum til selv at tage stilling til, hvad der egentlig skete i filmen.

"Det hvide bånd" foregår i en tysk landsby, kort før 1. Verdenskrig. Landsbyen er tilsyneladende et fredeligt og ordentligt sted, hvor alt er, som det har været i mange år. Men så begynder der at ske mærkelige ting. Nogen spænder en snor ud, så lægen styrter af sin hest og kommer alvorligt til skade. Godsejerens søn bliver bortført og gennempryglet. Der sker flere og flere skumle ting, uden at de skyldige bliver fundet. Men den tiltagende stemning af paranoid mistænksomhed afslører også, at alt ikke er så lykkeligt i de små familier.

Som fler...

08/02-10"De gode gamle dage"
Måske den mest relevante film om dén fortid, som stort set alle vore olde- og bedsteforældre selv har oplevet og som sådan også den måske mest kulturelt relevante fortælling, jeg har set på film nogensinde. Det er på ingen måde 'fascinerende'. Det er modbydeligt i al sin menneskelige umenneskelighed, som måske / måske ikke var en nødvendighed for, at de gamle landsbyfællesskaber kunne eksistere.
Men ligeså modbydelig en virkelighed, Haneke opridser, ligeså malerisk er filmens sort-hvide billedside, som med sine lange, rolige klip, hvor den faktiske vold stort set hele tiden er off-screen, hører til Hanekes måske mest fængslende.
Filmens slutning er den totale mangel på forløsning, som man som tilskuer - til trods for Hanekes klarlægning fra starten - let frustreres eller endog provoker...

08/02-10Fremragende
En fremragende film med ekstremt godt skuespil af alle skuespillere. En stærk handling - for en gang skylds får vi ikke løsninger og moraler på en tallerken, men må selv tænke os til sammenhængen og de skyldige. Absolut anbefalesesværdig - men ikke for publikum der vil have letbenet underholdning.

21/01-10Tolkning af slutningen 1
(Læs ikke dette, hvis du endnu ikke har set filmen) Jeg vil så gerne forstå, kan du hjælpe? Jeg er på bar bund med hensyn til lægens/jordmoderens og Karlis forsvinden sidst i filmen. Læreren fortæller, at sladderen i landsbyen gik på, at de ikke ville leve i skam p.g.a. lægens og jordmoderens forhold og derfor flyttede. Men denne forklaring synes jeg ikke holder vand: Forholdet virkede fuldstændig afsluttet. Jordmoderen låner fortvivlet cyklen af læreren, for at komme til byen og fortælle polititet, hvem der mishandlede hendes søn. Hvis de stak af sammen, hvorfor så lægens stille exit og jordmoderens dramatiske? Men ok, jordmoderens hus er skoddet til, det peger jo i den anden retning. Men hvor er Karli så? Død, men ikke begravet i hellig jord af en præst? Død eller levende, men sammen m...

18/01-10God - men for lang!
Hvis man er til farverig action, så er Det Hvide Bånd, den helt korrekte film, hvis altså man skal se det på den modsatte side.
Filmen er en anelse for lang, og foregår i et noget så langsomt tempo. Skuespillet er fremragende og filmens barske realiteter, virker realistisk. Filmen har ikke én falsk tone.

Bliver - desværre - nyd til at belønne filmen med 4 stjerner.
Havde der måske været lidt mere styr på handlingen og afkortet noget af filmens absurde længde, ville jeg være tilbøgelig til at give den 5 stjerner.

18/12-09Et nænsomt stykke kirurgi
Østrigske Michael Haneke er noget særligt. Hans film er alle noget nær enestående - og strenge. De kræver enorm opmærksomhed og ses bedst med et sind, der er villig til at tage imod mørke og forstyrrende meddelelser om verdenen vi lever i. Samtidig er Haneke en sand virtuos. Han er inspireret af klassiske instruktører som Andrej Tarkovskij og Robert Bresson, og fører med utrolig fingerspidsfornemmelse deres tekniske filmidéer om dvælen og intens stilstand videre i sine værker.

I ’Det hvide bånd’ blive vi med kølig omhu og alt andet end hastværk ført tilbage til en tysk landsby, Eichwald, i årene op til første verdenskrig. Mændene uddeler ordrerne, mens børnene og kvinder tager imod. Hvis ikke venter den fysiske afstraffelse med et vågent øje i kulissen.

For første gang opererer Mi...

Fakta

Medvirkende
Max Sebastian Hülk
Erna Janina Fautz
Magd Marisa Growaldt
Ferdinand Theo Trebs
Baronin Marie-Luise Ursina Lardi
Evas Schwester Mercedes Jadea Diaz
Gustav Thibault Sérié
Martin Leonard Proxauf
Karl Kai-Peter Malina
Hauslehrer Michael Kranz
Pfarrerssohn Adolf Levin Henning
Hans Marvin Ray Spey
Georg Enno Trebs
Bag kameraet
Instruktion Michael Haneke
Produktion Stefan Arndt, Veit Heiduschka, Michael Katz, Margaret Ménégoz, Andrea Occhipinti
Manuskript Michael Haneke
Fotografi Christian Berger
Klip Monika Willi
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Periodedrama
Premieredatoer
Biograf 14.01.2010
Dvd 27.07.2010
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Das weiße Band
Land Frankrig, Tyskland, Italien, Østrig
Sprog Tysk
Produktionsår 2009
Spilletid 144 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 28.641
Selskab Wega Film
Biodistributør Camera Film
Dvd-distributør Scanbox
Priser Cannes 2009, De Gyldne Palmer
Golden Globes 2010, Bedste udenlandske film
Bodil 2011, Bedste ikke-amerikanske film

Se også...