Another Year

Over fire søndage, og fire årstider, får det lykkelige midaldrende ægtepar Gerri og Tom besøg af deres nærmeste. En fast husgæst er Gerris drikfældige kollega, Mary, der ikke kan skjule sin skuffelse over at være evigt single. Hun bliver jaloux, da parrets søn om efteråret fremviser sin nye kæreste, og stemningen tager endnu en drejning, da en vinterbegravelse roder op i gamle familieanliggender. © Scope

Produktionsår 2010
Genre Drama, Komedie
Instruktør Mike Leigh
Medvirkende Jim Broadbent, Lesley Manville, Ruth Sheen, Oliver Maltman
Spilletid 129 min.
Biopremiere 27.01.2011
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jim Broadbent

Den alsidige karakterskuespiller Jim Broadbent har medvirket i en række af Mike Leighs film, for eksempel 'Life is Sweet'. Han skrev også Leighs meget vittige kortfilm 'A Sense of History' fra 1992. Broadbent er et kendt ansigt fra mindre roller i store film, blandt andre 'The Crying Game' (1992), hvor han var bartender. Han har haft mere prom...

Anmeldere

Politiken
"En helt ualmindelig almindelighed, som den Mike Leigh nænsomt graver fri og stiller til skue i ' Another Year ', er en anormalitet i filmens verden."

Berlingske
"...er på sin rolige og uhysteriske måde et lille mesterværk om livets mangfoldighed og menneskets evne til at få det bedste ud af det."

Jyllands-Posten
"At man ikke bare udholder ”Another Year”, men rent faktisk holder af filmen, skyldes, at humoren går hånd i hånd med alvoren."

Information
"Ligegyldigt hvor meget personerne kvajer sig, så moraliserer Leigh aldrig og kommer heller ikke med svar."

Ekstra Bladet
"En film af voksne mennesker om voksne mennesker for voksne mennesker. Det kan man jo så tage som en anbefaling eller advarsel alt efter ståsted."

B.T.
"Rørende og vedkommende demonstrerer den gamle britiske mester her sin overlegne sans for at skildre den komedie, det er at være menneske."

Cinemazone
"...fortalt med så stor empati, at den aldrig forfalder til udstilling af det patetiske. Men Mike Leigh fortæller, uden en eneste falsk tone, at vi alle har brug for den dér krammer."

Brugere

30/09-12Another depression
At se en Mike Leigh film for undertegnede, er som at sidde på lokum med hård mave! Britisk socialrealisme klædt i gråt. Velbekomme.

01/02-11

30/01-11Vindere og tabere
Mike Leigh er efter sin superlivsglade "Happy-Go-Lucky" tilbage i det mere bitre hjørne med "Another Year". Som i bedste Leigh-stil er en delvist improviseret, fragmenteret historie, der her udspiller sig omkring et ældre, lykkeligt ægtepar. De er solidt forankret med overskud og de fælles prioriteter på plads, men har til gengæld både venner og slægtninge, hvis liv er ulykkelige, kaotiske og i sidste ende meget ensomme.

Filmen udspiller sig i fire kapitler, ét for hver årstid, indtil der til slut er gået endnu et år. Med en tydelig undertekst af "... uden at det blev bedre" for handlingens ulykkelige personer. Den undertekst skal man godt nok selv regne sig frem til, men det er igen typisk Leigh: Her bliver ikke givet ved dørene, i stedet bruger han kameraet som betragter og fokuser...

25/01-11Månedens bedste!
Min personlige favorit i sidste års hovedkonkurrence i Cannes kan dårligt beskyldes for at kolportere vilde, nye dessiner inden for verdensfilmkunsten. Men når hverdagsdramaet turneres så morsomt, præcist og solidarisk som i ”Another Year”, savner man hverken krasse choktaktikker eller højbrynet navlepilleri.

For så vidt føles det egentlig også som en lille revolution, at Leigh lader portrættet af et såre almindeligt midaldrende ægtepar – velfungerende, kærligt, uproblematisk – udgøre filmens jordbundne anker. At skildre det ordinære, uden at det på noget tidspunkt bliver tandløst, er også (en) kunst.

Læs resten af anmeldelsen på Bries Blog-O-Rama:
http://brianiskov.blogspot.com/...ther-year.html

Fakta

Medvirkende
Tom Jim Broadbent
Mary Lesley Manville
Gerri Ruth Sheen
Joe Oliver Maltman
Ken Peter Wight
Ronnie David Bradley
Carl Martin Savage
Katie Karina Fernandez
Tanya Michele Austin
Jack Philip Davis
Bag kameraet
Instruktion Mike Leigh
Produktion Georgina Lowe
Manuskript Mike Leigh
Fotografi Dick Pope
Klip Jon Gregory
Scenografi Simon Beresford
Musik Gary Yershon
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Premieredatoer
Biograf 27.01.2011
Dvd 14.06.2011
Øvrige oplysninger
Land Storbritannien
Sprog Engelsk
Produktionsår 2010
Spilletid 129 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 23.119
Selskab Thin Man Films, Focus Features, Film4
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet
Dvd-distributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...