The Artist

Hollywood, 1929. Matineidolet George Valentin er tidens store stumfilmstjerne, tilbedt af såvel publikum som sig selv. Dog har han også øje for den storflirtende starlet Peppy Miller, som han hjælper til at få en fod inden for i filmbyen. Men da George begår den skæbnesvangre fejl at affeje "talefilm" som en forbigående dille, stryger Peppy til tops, mens hans egen karriere hænger i en tynd tråd. © Scope

Produktionsår 2011
Genre Komedie
Instruktør Michel Hazanavicius
Medvirkende Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, James Cromwell
Spilletid 100 min.
Biopremiere 09.02.2012
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

John Goodman

Det er ikke kun på grund af størrelsen, at fyldige John Goodman har det med stjæle billedet fra sine medspillere. Selv i små biroller, som han efterhånden har haft mange af, stråler Goodman med sit karismatiske nærvær, og det er svært at komme i tanke om en dårlig præstation fra den flittige skuespiller. En tidlig glansrolle var i David Byrnes...

Anmeldere

Politiken
"Man sidder med livet i hænderne, latteren klukkende og en klump i halsen alle de rigtige steder."

Berlingske
"...filmen, der tænder troen på filmmediet, hvis man skulle have mistet den, og filmen, der får voksne mænd til at græde. Mest af glæde."

Jyllands-Posten
"...en kærlighedserklæring til filmmediet som sådan og er i særdeleshed en nostalgikers drøm om det, der var engang."

Information
" The Artist er godt nok en stumfilm, men den leger veloplagt med både lyd og musik og viser, hvor stærke og effektfulde stykker værktøj begge dele kan være i de rigtige hænder."

Cinemazone
"... først og fremmest øjeblikkeligt afvæbnende filmkunst. Stærkt medrivende for de brede masser såvel som referencekræs for afficianados, og som følge heraf med 99% sikkerhed den store vinder ved Oscar-uddelingen om få uger. "

Brugere

20/03-13Charmerende men kedelig Oscar-vinder
'The Artist' er en yderst charmerende men i desværre i sidste ende substansløs hyldest til forlængst forgangne filmteknikker, der udelukkende lever højt på den oscar-vindende præstation fra den mandlige hovedrolle og det festlige musikalske akkompagnement.

Jeg fandt det sært at birollerne blev spillet uden en snert af samme udstillende engagement, men måske er det netop for at fremhæve de to hovedpersoners overdrevne og herligt udtryksfulde personligheder. Især de ellers glimrende John Goodman og James Cromwell udviste absolut ingen kunstnerisk forståelse af udtryksformen - det føltes som om de havde en anden dagsorden med filmen, men igen, måske var det bare for at sætte hovedpersonerne i relief. I så fald skal det bare skæres mere ud i pap for denne tilskuer.

Tager man et af to f...

11/09-12Stumfilmstjerner charmerer bukserne af dig
En af de seneste års største filmiske overraskelser er 'The Artist'. For hvem havde lige forudset, at en stumfilm i sort/hvid ville brage igennem med så stor og kritikerrost succes? Ikke mig. Men det er altså også en både rørende og charmerende sag, der elegant fortæller om en stumfilmstjernes nedtur, da talefilmen bryder igennem.

Det er sådan set ikke fordi, at jeg har et specielt nostalgisk forhold til stumfilm, men jeg blev bestemt grebet af filmens romantiske kærlighedserklæring til mediet og filmens uskyld i Hollywoods spæde år.

- in the making: http://www.filmskribenten.dk

09/05-12

06/04-12Fortjent oscarvinder?
The Artist er en hyldest til det klichéfyldte, en hyldest til stumfilmen og en hyldest til det forgangne.
Det er på alle måder en skøn fortælling om en mand, hans optur, hans nedtur, kærligheden og alt det andet...

Men er det en fortjent oscarvinder ? Nej. Det synes jeg ikke. Til trods for jeg giver filmen 5 stjerner da der ikke er mange fingre at sætte på den (udover at en stumfilm er en stumfilm... Der skal ikke tales til slut bare fordi talefilmen kommmer til at overgå stumfilmen! FY !!)

Men denne film går i glemmebogen meget hurtigt. er der nogle der snart man huske Shakespeare in love? Ja den vandt sgu for bedste film? Hvorfor ? Ingen idé!

Eller hvad med No country for old men? The hurt locker?

Film som Rain man, Titanic, Gladiator og Ringenes Herre - Kongen vender til...

23/03-12Charmerende film
Netop som filmindustrien synes at have nået et teknologisk højdepunkt med digitale filmfremvisninger, 3D og computergenerede billeder dukker en film som "The Artist" op og minder os om, hvor det hele startede.

Som fotografen der fokuserer på at have det bedste udstyr frem for at blive en bedre fotograf, er filmindustrien godt i gang med at bilde publikum ind, at det er teknologien der skaber de magiske øjeblikke på film.

Læs hele anmeldelsen her:
http://www.filmkorn.dk/anmeldelser/the-artist/272

05/03-12

29/02-12Stum films igjen !
Næææhhh eftersom eders ljud jo er opfundnen hvad skjal vi dog med en stemmeløs films. Det er humbugs !

28/02-12Jean Dujardin og takketalens kunst 1
Jean Dujardin. Smag på navnet. Han er charmant, ydmyg, skæg, elegant, musikalsk, sooooo very French, ligner et matinéidol, danser som en drøm, har et killer smile, et tiltalende kropssprog og mere udtryk i sit ene øjenbryn – "I'm sorry, they're independent" – end ti kvindelige hollywoodstjerner tilsammen kan vriste ud af deres frosne botoxmasker.

Om Dujardins talent stikker dybere og favner bredere end de forrygende pasticher, vi hidtil har set ham i, eller han om et par år er trasket ud i glemslens dis som en gallisk one trick pony forladt af Gud og Harvey Weinstein (som i dette tilfælde kan komme ud på ét) …? Man kan have sine bange anelser.

Læs resten af causeriet på Bries Blog-O-Rama, der også har samlet en kavalkade af Jean Dujardins charmerende takketalevideoer for "The Arti...

22/02-12Fin lille tribute til en era - men så er der heller ikke mere at sige. 2
Når Kim Skotte, Politiken, er begejstret og giver "fuldt hus" til en film, er det normalt en god indikation for, at jeg ikke behøver at købe billet. Når så resten af kritikerverden imidlertid ligeledes er ved at falde over hinanden for at lovprise - og der er Oscar-buzz - vel, så må jeg op af sofaen og se den for migselv. Og det er jeg naturligvis heller ikke ked af, for "The Artist" er en fin lille film, elegant skåret og med flotte skuespilpræstationer og derfor en raffineret lille oplevelse. Men jeg er ingen filmnørd, og derfor kan jeg også ret hurtigt få armene ned igen, for så er det da heller ikke større. Og hvordan, den har kunnet snige sig ind hos de strenge herrer på "The Academy" over there, er mig temmelig uforståelig, medmindre det er afledt af denne forsamlings gennemsnitsal...

20/02-12Tavshed er ikke helt guld
Franskproduceret romantisk film om Hollywood i stumfilmens sidste år. Her støder en stor filmstjerne bogstaveligt talt ind i en charmerende starlet, som senere får småroller ved hans filmstudie. Inden længe ankommer talefilmen dog, og stjernen mister sin status, samtidig med at hans formue ryger i Wall Street-krakket. Mens han falmer, bliver hun en ny kæmpestjerne, men hun har ikke glemt den mand, hun faldt for dengang.

"The Artist" er en nostalgisk hyldest til Hollywoods tidlige år, der som passende gimmick er lavet som stumfilm. Og det er imponerende gennemført: Den er filmet i gammeldags 1,37:1-format, musikken er i rigtig oldschool Hollywood-stil, fotograferingen er knivskarp sort-hvid med masser af referencer til forskellige stilarter fra perioden, og forfatter-instruktør Michel ...Fakta

Medvirkende
George Valentin Jean Dujardin
Peppy Miller Bérénice Bejo
Al Zimmer John Goodman
Clifton James Cromwell
Doris Penelope Ann Miller
Constance Missi Pyle
Peppys stuepige Beth Grant
Butler Ed Lauter
Politibetjent Joel Murray
Norma Bitsie Tulloch
Pantelåner Ken Davitian
Butler Malcolm McDowell
Bag kameraet
Instruktion Michel Hazanavicius
Produktion Thomas Langmann, Emmanuel Montamat
Manuskript Michel Hazanavicius
Fotografi Guillaume Schiffman
Klip Anne-Sophie Bion, Michel Hazanavicius
Scenografi Laurence Bennett
Musik Ludovic Bource
Genrer og relationer
Genre Komedie
Undergenre Periodefilm, Romance
Nøgleord Filmbranchen, Hollywood, Skuespiller, Stumfilm
Premieredatoer
Biograf 09.02.2012
Dvd 05.08.2012
Øvrige oplysninger
Land Frankrig
Produktionsår 2011
Spilletid 100 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Selskab France 3 Cinéma, La Petite Reine, La Classe Américaine, uFilm, Studio 37
Biodistributør Scanbox
Dvd-distributør Scanbox
Priser Cannes 2011, Bedste mandlige hovedrolle
Oscar 2012, Bedste film
Oscar 2012, Bedste mandlige hovedrolle
Golden Globes 2012, Bedste komedie
Golden Globes 2012, Bedste mandlige hovedrolle (komedie)

Se også...