Sgt. Bilko

Sergent Ernie Bilko lever livet på en militær forskningsbase, hvor tiden går med at tjene penge bl.a. på illegalt kasino og salg af militære reservedele. Den naive lejrleder, Oberst Hall, giver ingen problemer for den snu Bilko, men da en gammel fjende, major Thorn, dukker op, begynder det at stramme til omkring Bilko. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Komedie
Instruktør Jonathan Lynn
Medvirkende Steve Martin, Dan Aykroyd, Phil Hartman, Glenne Headly
Spilletid 92 min.
Biopremiere 01.11.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Steve Martin

Når man ser på Steve Martin og hans distingverede hvide hår i dag, er det svært at tro, han i 1970’erne var kendt som en af USA's fremmeste standup-komikere med tilnavnet ”the wild and crazy guy”. Nemmere bliver det ikke af, at hans filmkarriere i senere år tynges under vægten af Robin Williams-syndromet. Steve Martin er pri...

Anmeldere

Scope
Soldaterkammerater

Steve Martin bruges sikkert, men forudsigeligt i mainstream komedien "Sgt. Bilko"

Steve Martin er indbegrebet af den amerikanske filmkomiker. Han startede som stand-up komiker og teksforfatter til tv. Senere medvirkede han selv i tv-shows som f.eks. "Saturday Night Live". Herfra gik turen videre til det store lærred, hvor han fik sit gennembrud i 1979 med filmen "Hvem sa' fjols?".

Steve Martin spiller gerne splittede personer, der på ydersiden er enten selvsikre og charmerende eller usikre og ensomme, men under huden syder og bobler af energi og anarki. Med sine fremragende og intelligente skuespillerevner formår han på et øjeblik at skifte udtryk fra almindelig nobel herre til vanvittig og manisk vildmand (bare hans tusindvis af ansigtsudtryk er et studie værd), hvorfor han i sine yngre dage fik tilnavnet "Wild and Crazy Guy".

Der er mange perler blandt den lange liste af Steve Martin film, "De kom, de så, de løb" (1986), "Roxanne" (1987) og "Fræk, frækkere, frækkest" (1988) for bare at nævne et par stykker. Men der er (desværre) også mere lukne størrelser, der hurtig glemmes. Film, hvor Steve Martins komik spildes på små-dumme manuskripter, eller hvor timingen mangler.

Livsnyder
En sådan film er Steve Martins seneste, "Sgt. Bilko", der er endnu et medlem af den store familie af letkøbte soldaterkammerater-komedier. Her spiller han den løsslupne og rappe livsnyder Sgt. Ernie Bilko, der leder værkstedet på en militærbase. Bilko bruger imidlertid ikke tiden på reperationer, men derimod på at tjene penge ved alskens illegale metoder. Lejrlederen Oberst Hall (spillet af en anonym Dan Akroyd) er naiv og godmodig, så det er ingen sag for den hurtige Bilko, at udføre sine lukrative små forretninger.

Problemer opstår imidlertid, da en af Bilkos gamle fjender, Major Thorn, ankommer til basen. (han spilles i øvrigt af en veloplagt Phil Hartman, som vi også kender fra "Saturday Night Live", hvor han bl.a. laver en fantastisk parodi på Bill Clinton). Thorn vil have hævn, fordi Bilko i sin tid var medvirkende til at han blev forflyttet til Grønland, og sætter sig for at afsløre Bilkos indbringende foretagende, samt score hans kæreste.

Gammelkendte folder
Således filmens konflikter og hovedpersoner, og i dem er der rig mulighed for Steve Martin og company at lave små skøre optrin, båret frem af visuelle jokes, samt afrive hurtige bemærkninger og skæve grimasser. Og betragtet som enkeltstående vittigheder er der guldkorn i mellem, men set i sammenhæng er det hele ganske trivielt.

Det er tydeligt, at rollen som Ernie Bilko (der faktisk er baseret på en gammel tv-serie), er skrevet med Steve Martin i tankerne. Den rummer mange af de elementer han er kendt for, men instruktøren Jonathan Lynn (kendt for bl.a. tv-serien "Javel, hr. Minister") spiller på det sikre, og lader kun Martin gøre de ting, vi i tidligere film har set ham gøre bedre. Det hele er lidt for pænt og vildskaben og anarkiet er gået fløjten.

Filmen lægger sig - som Steve Martins ansigt - i gammelkendte folder, de samme gamle klicheer, de samme gamle konflikter og den samme gamle historie, fortælles endnu engang, og vel og mærke uden den snert af særegenhed eller pondus, der kunne have gjort "Sgt. Bilko", til en film man huskede fremover.

Fakta

Medvirkende
Ernest G. Bilko Steve Martin
Oberst Hall Dan Aykroyd
Major Thorn Phil Hartman
Rita Robbins Glenne Headly
Wally Holbrook Daryl Mitchell
Dino Paparelli Max Casella
Duane Doberman Eric Edwards
Tony Morales Dan Ferro
Henshaw John Marshall Jones
Sam Fender Brian Leckner
Premierløjtnant Oster Chris Rock
Major Ebersole Austin Pendleton
Bag kameraet
Instruktion Jonathan Lynn
Produktion Brian Grazer
Manuskript Andy Breckman
Fotografi Peter Sova
Klip Tony Lombardo
Scenografi Lawrence G. Paull
Musik Alan Silvestri
Genrer og relationer
Genre Komedie
Nøgleord Baseret på tv-serie, Soldaterliv
Premieredatoer
Biograf 01.11.1996
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 92 min.
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 3.555
Selskab Universal Pictures, Imagine Entertainment
Biodistributør United International Pictures

Se også...