Fruitvale Station (Fruitvale)

Oscar Grant III er afroamerikaner, 22 år og meget afholdt af sit lokalsamfund i Hayward, Californien. Oscar har en fortid som hashsælger, men har siden holdt sin sti ren af hensyn til sin kæreste og deres lille datter, som han elsker højt. Vi følger Oscar i løbet af nytårsaftensdag 2009, hvor et intermezzo med en gruppe metrobetjente på Fruitvale station får en skæbnesvanger udgang for Oscar. © Scope

Produktionsår 2013
Genre Drama
Instruktør Ryan Coogler
Medvirkende Michael B. Jordan, Melonie Diaz, Octavia Spencer, Kevin Durand
Spilletid 100 min.
Biopremiere 02.01.2014
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Den samlede virkning er en meget stærk, talentfuld debutfilm om meningsløs død – som sætter alle dokudramaets gamle troværdighedsproblemer på spidsen."

Berlingske
"...byder på en historie, der har styrke til at røre alle, og den fortælles, så man føler sig med på byturen. Intenst og overbevisende. Og forfærdelig."

Information
"... der bliver også balanceret ret så fint mellem fortællemæssige friheder og den tydelige ansvarsfølelse over for at tegne et nuanceret billede af en ung 22-årig afroamerikaners brat afsluttede liv."

Ekstra Bladet
"... en gennemsympatisk og veludført film med en god sag og hjertet på rette sted, hvis dramadokumentariske fortælleform gør oplevelsen stærkt nærværende."

Cinemazone
" Filmen giver nemlig et førstehånds indblik i et betændt miljø og en umiddelbar godhjertet karakter. På det fortællemæssige plan holder filmen sig hele tiden på observerende afstand, hvilket giver den en et stærkt præg af dokumentarisk realisme."

Ekko
"...den debuterende instruktør Ryan Coogler er stærkest, når han forholder sig nøgternt og nærmest socialrealistisk til stoffet."

Brugere

12/01-14Skarp debutfilm om et meningsløst drab
Nytårsnat 2008/09 tog en ung fyr ved navn Oscar Grant fra Oakland til San Francisco for at feste sammen med en flok venner. Da de sent om natten var på vej hjem, opstod der slagsmål i toget. Politiet blev tilkaldt og tilbageholdt Grant og et par venner på Fruitvale-stationen, hvorefter en politimand dræbte Grant. En episode, som flere vidner optog på deres mobiltelefoner, og som efterfølgende førte til rasende protester og optøjer.

Det er den episode, med fokus på Oscar Grants personlige historie, som den debuterende forfatter-instruktør Ryan Coogler skildrer i "Fruitvale Station". Som er en vellavet, tight film, der da også fremhæves som én af sidste års bedste amerikanske indiefilm.

"Fruitvale Station" åbner med ét af de dokumentariske mobilklip, så man fra start får slået traged...

10/01-14ANMELDELSE:
'Fruitvale Station' starter med et videoklip. Et ægte et af slagsen; skudt på stationen nær San Francisco af vidner med mobiltelefoner, som overværede begivenheden, der er genstanden for sidste års helt store vinder på Sundance Film Festival. Allerede i filmens åbningsminutter ser vi altså the grand finale på beretningen. Det er stærkt. Men heldigvis ikke mere tydeligt, nærmere rystet og grumset, end at nysgerrigheden er intakt.

Så godt som resten af den blot 27-årige Ryan Cooglers spillefilmsdebut skildrer døgnet, der leder op til det dramatiske optrin på Fruitvale Station. Ikke så meget som et opbyggeligt plot. Ydre dramatiske højdepunkter er der kun ét af. Og det har vi set. Nærmere et stilfærdigt portræt af Oscar Grant (Michael B. Jordan); en 22-årig sort mand med plettet fortid,...

Fakta

Medvirkende
Oscar Michael B. Jordan
Sophina Melonie Diaz
Wanda Octavia Spencer
Betjent Caruso Kevin Durand
Betjent Ingram Chad Michael Murray
Katie Ahna O'Reilly
Tatiana Ariana Neal
Daniel Cale Joey Oglesby
Bag kameraet
Instruktion Ryan Coogler
Produktion Nina Yang Bongiovi, Forest Whitaker
Manuskript Ryan Coogler
Fotografi Rachel Morrison
Klip Claudia Castello, Michael P. Shawver
Scenografi Hannah Beachler
Musik Ludwig Göransson
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Afro-amerikaner, Baseret på en virkelig historie, Nytår, Politimord
Premieredatoer
Biograf 02.01.2014
Dvd 08.05.2014
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2013
Spilletid 100 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Forest Whitaker's Significant Productions, OG Project
Biodistributør Miracle Film
Dvd-distributør Another World Entertainment

Se også...