Adèles liv - kapitel 1 & 2 (La vie d'Adèle - Chapitres 1 et 2)

Gymnasiepigen Adele opdager, at hun er mere til piger end drenge. Hun indleder et forhold til den noget ældre maler Emma med det blåfarvede hår. Det er den store kærlighed, men også en hemmelighed, der gør hende ensom over for skolekammerater og familie, og selvom Adele og Emma oplever den stormende forelskelse og det hudløse begær, er rollerne mellem dem ikke uden problemer. © Scope

Produktionsår 2013
Genre Drama
Instruktør Abdellatif Kechiche
Medvirkende Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux, Sandor Funtek, Mona Walravens
Spilletid 180 min.
Biopremiere 05.12.2013
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...ikke en ' lesbisk' film, men en dannelseshistorie, hvor kærligheden hænger sømløst sammen med sorgen, og filmens tre timer flyver af sted."

Berlingske
"Det er ganske enkelt to meget modige, rå og kraftfulde pragtpræstationer! Det er i høj grad de to skuespillerinders fortjeneste, at tre timer i biografmørket ikke føles som et minut for meget."

Information
"...en mirakuløst nærværende filmbedrift om hjertets og kroppenes og øjnenes grådighed."

Ekstra Bladet
"...en seværdig, formfuldendt størrelse. I samme åndedræt skal det nævnes, at filmen er en gedigen langspiller med en varighed på hele tre timer - og på den vis udfordrer sit publikums tålmodighed."

B.T.
"...det er en film, der er værd at diskutere. En film, man får lyst til at diskutere. Fordi den så råt og forførende godt vækker følelser i os."

Cinemazone
"Undervejs virker det nærmest som om, at man selv er tilstede ved de mange festlige middage og intime stunder. Det er netop her filmens styrke ytrer sig – evnen til at forenkle det komplicerede og samtidig gøre det yderst nærværende."

Ekko
"Abdellatif Kechiches nærbilledæstetik er uovertruffen og rørende, bogstavelig talt. Man føler sig kærtegnet og slået af en syngende lussing."

Brugere

01/02-16Det lidenskabelige liv
Først og fremmest vil jeg gerne slå fast, at jeg synes dette er en god film. Imidlertid blev jeg en smule skuffet, eftersom filmen på trods af sine store kvaliteter ikke for alvor formåede at ramme mig, som jeg måske havde håbet på.

Filmen er i bund og grund en coming-of-age historie med en ung kvindelig hovedkarakter i gymnasiealderen, som finder ud af gennem seksuelle oplevelser, hvad hun kan lide, og ikke mindst det store spørgsmål om, hvem hun er.

At hovedpersonen må formodes at være hel- eller delvist til piger, og at en stor del af filmens spilletid skildrer det yderst lidenskabelige forhold mellem de to kvindelige hovedroller, opvejer for mig personligt ikke det faktum, at havde dette været en film omhandlende en ung kvinde og en ung mand, så havde filmen ikke fået samme op...

02/01-14- A Year to Remember -
År 2013, et frodigt filmår af hjerteskærende frames

10#
"Le passé" (Asghar Farhadi, Iran/Frankrig)

9#
"Nebraska" (Alexander Payne, USA)

8#
"The Wolf of Wall Street" (Martin Scorsese, USA)

7#
"Nordvest" (Michael Noer, Danmark)

6#
"Sorg og glæde" (Nils Malmros, Danmark)

5#
"This Is the End" (Evan Goldberg & Seth Rogen, USA)

4#
"12 Years a Slave" (Steve McQueen, USA/UK)

3#
"Nymphomaniac" (Lars Von Trier, Danmark/Tyskland/UK/Frankrig/Belgien)

2#
"La grande bellezza" (Paolo Sorrentino, Italien/Frankrig)

1#
"La vie d'Adéle" (Abdellatif Kechiche, Frankrig/Belgien/Spanien)

02/01-14Adèles liv er fascinerende, men også meget langt 7
Guldpalme-vinderen fra den seneste Cannes-festival er en tragisk kærlighedshistorie, der som fortalt i titlen er delt op i to adskilte kapitler. I kapitel 1 er Adèle 17 år og går på gymnasiet, hvor hun lettere tøvende indgår i venindernes snak om fyre og sex. En dag passerer hun så en lidt ældre blåhåret pige på gaden og bliver øjeblikkeligt fascineret af hende. Adèle opsøger - igen tøvende - den blåhårede, som viser sig at hedde Emma og studere kunst på universitetet, og de to indleder et passioneret forhold. Kapitel 2 foregår nogle år senere, hvor de to hovedpersoner er flyttet sammen. Adèle har fået opfyldt sin drøm om at blive skolelærer, mens Emma er på vej mod succes som kunstner. Men der er en ulighed imellem de to, som skaber knas i deres forhold og fører til utroskab og konflikt...

18/12-13Paint Me Down 6
Spoilers,

A Masterpiece with some kind of frame.

Hvis livet, som denne film hævder, kan opdeles i kapitler med langsom fremadskridende lærdom, er filmen i sig selv et minileksikon i, hvordan man laver film. Det er ikke Sucker Punch eller De Palma, men mindre visuel eksplosivitet kan også gøre det. Til gengæld ligger himlen i detaljen her.

Det formelle
Det gemte budskab i kaos: At der er en æstetik i samlejescenerne. Emma må hjælpe sig selv til orgasme, hun har ikke kærlighedens gave. Det bagudrettede og det fremadrettede. Det fremadrettede: Scenen i gymnasietimen om mødet, blikket, udfyldningen af tomheden og ærgrelsen over ikke at have taget chancen bliver få øjeblikke senere til virkelighed for Adele. Hendes ærgrelse er måske så, at hun netop tog chancen, men der er også en l...

04/12-13Franske lebber scissor sistre sig forelsket igennem tre timers kærlighedsknas
Hvis du endnu ikke har hørt om den franske, Guldpalme-vindende Cannes-succes Adèles Liv aka La Vie d’Adèle aka Blue is the Warmest Color, drikker du sikkert ikke café latte med soyamælk eller spiser økologisk tahin.

Men derfor bør du alligevel tage imod min anbefaling af denne coming-of-age skråstreg lesbiske kærlighedshistorie. Du ved, det er et af de der ærlige og vedkommende dramaer.

- Læs evt. videre her: http://filmskribenten.dk/?p=16832

Fakta

Medvirkende
Adèle Adèle Exarchopoulos
Emma Léa Seydoux
Valentin Sandor Funtek
Lise Mona Walravens
Thomas Jeremie Laheurte
Meryem Baya Rehaz
Joachim Stéphane Mercoyrol
Adèles mor Catherine Salée
Adèles far Aurélien Recoing
Emmas mor Anne Loiret
Emmas far Benoît Pilot
Bag kameraet
Instruktion Abdellatif Kechiche
Manuskript Abdellatif Kechiche, Ghalia Lacroix
Forlæg Julie Maroh
Fotografi Sofian El Fani
Klip Albertine Lastera, Ghalia Lacroix, Camille Toubki
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Homoseksuel, Kunstmaler, Kærlighed, Lesbisk, Sex, Teenager
Premieredatoer
Biograf 05.12.2013
Dvd 09.04.2014
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Blue is the Warmest Color
Land Frankrig
Sprog Fransk
Produktionsår 2013
Spilletid 180 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Wild Bunch, Quat'sous Films
Biodistributør Camera Film
Dvd-distributør MIS.Label

Se også...