Ung og smuk (Jeune & jolie)

På en sommerferie i Sydfrankrig mister 17-årige Isabelle sin mødom til Felix, en tysk dreng. Oplevelsen lader Isabelle kold, og da hun vender hjem til Paris, begynder hun at arbejde som prostitueret for at få mere erotisk erfaring. © Scope

Produktionsår 2013
Genre Drama
Instruktør François Ozon
Medvirkende Marine Vacth, Johan Leysen, Géraldine Pailhas, Frédéric Pierrot
Spilletid 95 min.
Biopremiere 10.07.2014
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

François Ozon

(INSTRUKTØR)
Den kontroversielle franskmand François Ozon er født i Paris i 1967. Efter en række kortfilm, der er vist på utallige festivaller, debuterede han som spillefilmsinstruktør med den sorte komedie 'Sitcom' (1998). Året efter kom 'Les Amants Criminels', der er blevet beskrevet som en "soft-core homoseksuel S&M-fantasi baseret på Hans og Grete". Oz...

Anmeldere

Politiken
"I scenerne mellem det fåmælte pigebarn og forældregenerationen – nu mistænksomme over for pigen som følge af deres egne hemmeligheder – lever filmen bedst, ikke mindst i kraft af Géraldine Pailhas’ stærke, nuancerige nærvær som hendes mor."

Berlingske
"Undertoner af incest, voyeurisme, faderkomplekser og andre psykologiske mekanismer bliver kun strejfet, men er med til at gøre den på overfladen enkle historie fuldtonende og kompleks."

Jyllands-Posten
"Det er Ozons mesterlige fortjeneste at have fastholdt den i den periode, hvor den indtræffer, hvor sommer bliver til efterår og så vinter, mismodets vinter."

Information
"... en stærk film, der fascinerer i mangetydige forførelser."

Cinemazone
"Filmen indfanger fint ungdommens rastløshed og lyster, men formår desværre ikke helt at afklare Isabelles bevæggrunde til at kaste sig ud i de mange seksuelle eskapader."

Ekko
"At fremstille en teenagepige så følelsesmæssig uudgrundelig er et feministisk statement fra en filmskaber, der sammen med Pedro Almodóvar er en af Europas største mandlige leverandører af film om kvinder lavet fra et kvindeligt synspunkt."

Brugere

31/07-16En god fransk film
Det bedste ved Ung og Smuk er den fremragende præstation fra Marine Vacth som den unge og smukke Isabelle. Alle medvirkende gør bestemt et overbevisende stykke arbejde, men det er hendes performance der bære filmen.

Overordnet set er det en god og velfortalt fortælling filmens instruktør har iscenesat. Den har en tilpas længde, og filmens dilemmaer virker troværdige. Vi er heldigvis skånet for overdrevne og sentimentale sekvenser, som nemt kunne have kørt filmen ud på et vildspor. Der fortælles i roligt og sobert tempo, og det hele virker meget nærværende og realistisk.

Det er en god og seværdig film, som jeg bestemt vil anbefale.

21/07-14Sofistikeret film om et kontroversielt emne
François Ozon har i det sidste årti etableret sig som én af Frankrigs mest markante filmskabere, og lige nu kan man da også se begge hans to seneste film i danske biografer. "Ung & smuk" er den nyeste af dem og handler om en 17-årig pige, Isabelle, som vælger at prostituere sig.

Handlingen kan altså summeres op til én sætning, men den ene sætning rummer også filmens mysterium, for den kredser hele tiden om spørgsmålet om hvorfor, som også bliver desperat udtalt af Isabelles mor, efter at datterens dobbeltliv er blevet opdaget. Og det er filmens helt store styrke, at forfatter-instruktør Ozon ikke serverer noget svar på et sølvfad.

"Ung & smuk" er en interessant kombination af ny og gammel filmstil. Ozons billedsprog og måde at karakterisere personerne på er meget Hitchcocksk, helt ...

Fakta

Medvirkende
Isabelle Marine Vacth
Georges Johan Leysen
Sylvie Géraldine Pailhas
Patrick Frédéric Pierrot
Felix Lucas Prisor
Victor Fantin Ravat
Alice Charlotte Rampling
Alex Laurent Delbecque
Véronique Nathalie Richard
Mouna Akéla Sari
Bag kameraet
Instruktion François Ozon
Manuskript François Ozon
Fotografi Pascal Marti
Klip Laure Gardette
Musik Philippe Rombi
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Paris, Prostitueret, Prostitution, Sex-første-gang, Sommerferie, Teenager
Premieredatoer
Biograf 10.07.2014
Dvd 13.11.2014
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Young and Beautiful
Land Frankrig
Sprog Fransk
Produktionsår 2013
Spilletid 95 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Mandarin Films
Biodistributør Scanbox
Dvd-distributør Scanbox

Se også...