12 Years A Slave (12 Years a Slave)

Solomon Northup er en dannet, afroamerikansk familiefar bosat i New York anno 1841. Men efter et ulyksaligt møde med et par kidnappere bliver han bortført og solgt som slave i Louisiana. Her må Northup tilbringe tolv frygtelige år under skiftende ejere og slavenavnet Platt Hamilton, før han øjner chancen for atter at blive en fri mand. © Scope

Produktionsår 2013
Genre Drama
Instruktør Steve McQueen
Medvirkende Chiwetel Ejiofor, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Michael Fassbender
Spilletid 134 min.
Biopremiere 20.02.2014
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Intet ved denne film er ligegyldigt."

Berlingske
"Et dokument over kærligheden. Og et sansemæssigt bombardement af smerte og skønhed, der efterlader dig sønderbanket på den allerfineste vis."

Jyllands-Posten
"Original, enestående og tæt på genial. Steve McQueen fortæller den barske historie om en fri mand, der blev slave."

Information
"...tager på en gang afstand fra ydmygelse og svælger i den, og det gør filmen til en forstilt affære."

Ekstra Bladet
"Masser af point på den moralske vægtskål, men knap så mange på den kunstneriske."

B.T.
"Teknisk velfunderet, men åndeligt... lidt utilfredsstillende."

Cinemazone
"...en noget nær komplet film om uhyrlighederne mod medmennesker i en periode i den amerikanske nations liv, som ikke ligger så langt tilbage."

Ekko
"Det er en umådeligt stærk film, en fortælling om lidelse, udholdenhed, mod og humanisme, hvilket bare gør den elegance, den er fortalt med, endnu mere ærefrygtindgydende."

Brugere

06/02-17Sved og tårer i den samme dråbe 8
Da årets Oscar-uddeling for nyligt løb over skærmen, var det med ”12 Years a Slave” som sejrsherre; i hvert fald i kategorierne ’Bedste adapterede manuskript’, ’Bedste kvindelige birolle’ og ikke mindst ’Bedste film’.

Med en høst på tre statuetter meldte Steve McQueens slavedrama sig altså ikke op den prisslugende superliga, hvor storfilm som "Titanic", "Ben-Hur" og "Ringenes Herre: Kongen Vender Tilbage" for længst har udødeliggjort sig. Men det er værd at bemærke, at selv hvis "12 Years a Slave" havde snuppet hver og én af de ni statuetter, den var indstillet til, selv hvis den havde ryddet bordet og tilmeldt sig koret af de førnævnte Oscar-slugere, så ville det aldrig blive for dens klare og absurd smukke billeder af de amerikanske sydstaters slaveri halvvejs gennem 1800-tallet.
...

23/03-14En brutal historie, der mangler flow
Årets Oscar-vinder for Bedste Film er baseret på den virkelige historie om Solomon Northup, en sort violinist, der lever i staten New York, men i 1841 bliver kidnappet og solgt til slaveri i Louisiana. I første omgang bliver han solgt til en relativt flink ejer, men efter et sammenstød med en hvid formand ryger han videre til én af områdets værste plantageejere - en fordrukken, brutal mand, der terroriserer og torturerer sine slaver.

"12 Years a Slave" skildrer på den måde nogle aspekter af slaveriet i USA, som ikke så tit har været fremme i populærkultur. For det første er der det lettere forbløffende faktum, at det også efter etableringen af USA som forbundsstat kunne betale sig at kidnappe mennesker og sælge dem til slaveri andre steder i landet. For det andet - og endnu mere væsen...

27/02-14små detaljer og stor fortælling
Trods visse svagheder (herunder manussets lige lovlig litterære fernis) viser McQueen, at han er en mester både i at forløse både de små detaljer og den større fortælling.

Læs evt. min anmeldelse her:

http://kulturklodser.com/wordpr...years-a-slave/

22/02-14stærk og sofistikeret skildring af slaveriet.
som et vildt dyr uden værdighed med alle lemmerne i lænker vågner den frie afroamerikaner Solomon Northup op i en kælder sort som kul. Han er blevet kidnappet og bliver straks herefter solgt til slaveri på Sydstaternes bomuldsmarker.

Scenen er et godt billede på, hvordan '12 Years a Slave' til absolut perfektion skildrer slavernes ydmygende dehumanisering. Aldrig før er slaveriets grusomheder blevet fremstillet med en så effektfuld brutalitet og autenticitet.

Pisken smælder, blodet flyder, og mørkt menneskekød flækkes. Der er ikke et spor af sentimentalitet, når slaverne falder om på marken eller bliver hængt fra trætoppene på grund af illoyalitet. Som publikum noterer vi os blot disse belærende lussinger som en historisk lektion i, hvor nådesløs og ubehagelig virkeligheden var. Hv...

Fakta

Medvirkende
Solomon Northup Chiwetel Ejiofor
William Ford Benedict Cumberbatch
Bass Brad Pitt
Edwin Epps Michael Fassbender
John Tibeats Paul Dano
Theophilus Freeman Paul Giamatti
Mary Epps Sarah Paulson
Patsey Lupita Nyong'o
Hamilton Taran Killam
Brown Scoot McNairy
Robert Michael Kenneth Williams
Margaret Northup Quvenzhané Wallis
Armsby Garret Dillahunt
Harriet Shaw Alfre Woodard
Celeste Ruth Negga
Bag kameraet
Instruktion Steve McQueen
Produktion Dede Gardner, Anthony Katagas, Steve McQueen, Brad Pitt
Manuskript John Ridley
Forlæg Solomon Northup
Fotografi Sean Bobbitt
Klip Joe Walker
Scenografi Adam Stockhausen
Musik Hans Zimmer
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Biografifilm
Nøgleord 1800-tallet, Baseret på en virkelig historie, Slaveri
Premieredatoer
Biograf 20.02.2014
Dvd 06.06.2014
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Twelve Years A Slave
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2013
Spilletid 134 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Regency Enterprises
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet
Dvd-distributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...