To dage, en nat (Deux jours, une nuit)

Sandra arbejder i et lille firma, der fremstiller solceller. Men krisen kradser, og hvis Sandra skal beholde sit job, vil alle andre miste den lovede bonus. Sandra er netop er kommet ud af en depression, og hun bliver knust over at høre, at hendes kolleger har stemt for at fyre hende. Støttet af sin mand bruger hun weekenden på at opsøge kollegerne og overtale dem til at være solidariske med hende. © Scope

Produktionsår 2014
Genre Drama
Instruktør Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Medvirkende Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Pili Groyne, Simon Caudry
Spilletid 95 min.
Biopremiere 18.09.2014
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Som hos Dardennernes åndelige forfader, fransk films humanist Jean Renoir, er der ingen skurke; alle har grunde til at gøre, som de gør. Men alene gennemsigtigheden og bevidstheden om solidaritetens grænser skiller mørket fra lyset og gør en ende på natten, uanset udfaldet af Sandras kamp."

Berlingske
"en tifold mere ophidsende, spændende og udmattende rutsjebanetur end en hvilken som helst actionfilm fra Hollywood...."

Jyllands-Posten
"Ikke nogen lang, men en langtrukken film - også fordi man ved, at et eller andet må der ske, historien kan ikke bare give slip på sin hovedperson i frit fald."

Information
"...er ingen fest at se. Den er lige så hård og slidsom og langsomt nedbrydende som den overlevelseskamp, den skildrer. Men dens insisteren på at vise et menneskes grundlæggende situation og eksistentielle vaklen er desto mere effektiv."

Ekstra Bladet
"Det er ganske enkelt mesterligt gjort, og et befriende bevis på, at man sagtens kan lave stor filmkunst med små virkemidler. Burde være fast pensum på filmskoler verden over."

B.T.
"...et stykke solidt europæisk arbejder-drama, som er umådelig vedkommende midt i en finanskrise, der især har ramt menig mand og kvinde på både økonomi og værdighed."

Ekko
"Det er måske en noget konstrueret situation, men den føles troværdig på grund af et realistisk plot og en rå og kompromisløs præstation af Marion Cotillard."

Brugere

01/11-14Minimalistisk socialrealisme fra kriseøkonomiens slipstrøm
De belgiske brødre Jean-Pierre og Luc Dardenne har for længst etableret sig som nogle af de førende inden for den moderne europæiske bølge af minimalistiske, naturalistiske film, som man ikke mindst også kan regne de danske dogmefilm med i. Dardenne-brødrene har så altid kombineret den nedtonede filmstil uden effekter med en skarp socialrealisme, og det er også drivkraften i deres seneste film.

Historien er egentlig ganske simpel: Hovedpersonen er en kvinde, Sandra, som i en periode har været sygemeldt med depression. Nu er hun ved at være klar til at komme tilbage på arbejde, men ledelsen på metalværkstedet har givet hendes kollegaer et valg: Enten må de droppe deres bonus, eller også bliver Sandra fyret - for der er brug for at spare. De har valgt bonussen, men Sandras gode veninde ...

Fakta

Medvirkende
Sandra Marion Cotillard
Manu Fabrizio Rongione
Estelle Pili Groyne
Maxime Simon Caudry
Juliette Catherine Salée
M. Dumont Batiste Sornin
Willy Alain Eloy
Mireille Myriem Akeddiou
Nadine Fabienne Sciascia
Timur Timur Magomedgadzhiev
Bag kameraet
Instruktion Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Produktion Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd
Manuskript Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Fotografi Alain Marcoen
Klip Marie-Hélène Dozo
Scenografi Igor Gabriel
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Depression, Familie, Fyring
Premieredatoer
Biograf 18.09.2014
Øvrige oplysninger
Land Belgien, Frankrig, Italien
Sprog Fransk
Produktionsår 2014
Spilletid 95 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Biodistributør Camera Film

Se også...