Fury

I april 1945 forsøger de allierede styrker et sidste landangreb mod nazisterne. En tankvogn, kommanderet af den amerikanske sergent Wardaddy, rykker ind bag fjendens linjer i Tyskland. Besætningen består af fem mand, hvoraf den ene, Norman, er ganske grøn. I løbet af et intenst døgn må mændene kæmpe for livet i deres trange Sherman-vogn, mens de tager kampen op mod de tyske tropper. © Scope

Produktionsår 2014
Genre Action, Drama, Krigsfilm
Instruktør David Ayer
Medvirkende Brad Pitt, Logan Lerman, Shia LaBeouf, Jon Bernthal
Spilletid 134 min.
Biopremiere 13.11.2014
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Surprise i en krigsliderlig tid: en stor hollywoodproduktion og alligevel en antikrigsfilm."

Berlingske
"...er nok et helteepos, men det er ikke en film, der på nogen måde glorificerer krig. Den minder os om, at ingen sejr er gratis."

Jyllands-Posten
"...udfylder skabelonen fantasifuldt og med kompakt dramatisk energi. Der er scener med vild voldsomhed og knugende suspence!."

Weekendavisen
"Der er hverken overraskelser eller nogen særlig dyb indsigt i 'Fury', men filmen er et respektabelt genrestykke."

Information
"Elementært spændende i passager, men først og fremmest en nådesløs skildring af krigens ekstreme vold. Det er én lang desillusion, demoralisering, dehumanisering."

Ekstra Bladet
"Mandfolkesnakken fortaber sig i et hav af klichéer, og når røgen fra slagmarken har lagt sig, er der ikke meget andet tilbage end en ordinær actionfilm pakket ind i slidte rekvisitter fra fordums tider."

B.T.
"...med et solidt manuskript, fremragende dialog, hæsblæsende action og et hold skuespillere, der virkelig klikker, ender 'Fury' i en kategori, hvor der ikke er så farligt langt op til 'Saving Private Ryan'."

Cinemazone
"Ayers realisme giver et effektivt udtryk, som gør filmen regulært spændende helt frem til det dramatiske slutopgør ..."

Ekko
"... et intenst, intimt og nådesløst blodigt soldaterportræt, der giver et hårrejsende indblik i, hvad krig kan gøre ved en mand."

Brugere

14/01-15Middelmådig krigsfilm
Fury er en krigsfilm, der på INGEN måde kan måles med de store klassikere af ældre dato.

Fury er blot jævn og middelmådig, som intet nyt levere. Klichéerne står i kø, og det bliver aldrig vedkommende, interessant eller spændende, og man små-keder også sig undervejs.

Fury er en fin mandefilm søndag eftermiddag, hvor hovedet - og i særdeleshed engagementet - ikke kræver den mindste involvering fra tilskueren.

14/01-15Krigens sidste vanvid
Det er april 1945, en måned før tyskerne kapitulerer, og de allierede tropper er trængt ind i Tyskland. Bag selve frontlinjen er der konstant træfninger med lommer af tyske tropper, og midt i de kampe finder vi en Sherman-kampvogn, som er blevet døbt Fury af sin hærdede besætning. De har dog mistet en mand, og derfor bliver en ung maskinskriver udkommanderet som ny femtemand om bord på Fury, hvis deling bliver sendt ud for at beskytte amerikanernes forsyningslinjer.

"Fury" er en film om at være i krig, set helt nede fra det skræmmende frøperspektiv. Forfatter-instruktør David Ayer har ellers primært beskæftiget sig med hårdkogte politifilm, men her leverer han en medrivende og barsk fortælling fra krigens sidste kaotiske dage, inspireret af sine slægtninges krigshistorier.

Historie...

Fakta

Medvirkende
Sergent Don 'Wardaddy' Collier Brad Pitt
Norman Ellison Logan Lerman
Boyd Swan Shia LaBeouf
Grady Travis Jon Bernthal
Trini Garcia Michael Pena
Sergent Binkowski Jim Parrack
Sergent Davis Brad William Henke
Kaptajn Waggoner Jason Isaacs
Emma Alicia von Rittberg
Irma Anamaria Marinca
Løjtnant Parker Xavier Samuel
Sergent Peterson Kevin Vance
Bag kameraet
Instruktion David Ayer
Produktion David Ayer, Bill Block, John Lesher, Ethan Smith
Manuskript David Ayer
Fotografi Roman Vasyanov
Klip Dody Dorn
Scenografi Andrew Menzies
Musik Steven Price
Genrer og relationer
Genre Action, Drama, Krigsfilm
Nøgleord Anden verdenskrig, Krig, Nazist, Soldater, Tyskland
Premieredatoer
Biograf 13.11.2014
Dvd 20.02.2015
Øvrige oplysninger
Land Storbritannien
Sprog Engelsk
Produktionsår 2014
Spilletid 134 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab QED International, Grisbi Productions, Le, Huayi Brothers Media
Biodistributør United International Pictures
Dvd-distributør Universal/Sony Pictures

Se også...